Davutoğlu: Bosna’daki gelişmelere kayıtsız kalamayız...

Haberin Devamı

Saraybosna

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Osmanlı coğrafyasından doğan devletlerle ilişkileri geliştirmek için adeta mekik dokuyor. Dört gün önce Suriye’deydi. Önceki gün Başbakan Tayyip Erdoğan’la birlikte Bağdat’ta ve dün de Bosna Hersek’te. Yarın Arnavutluğa geçecek.

Davutoğlu’nun Saraybosna gezisi önemli. Çünkü Bosna Hersek’te barışı sağlayan, eğreti de olsa cumhuriyeti bugüne kadar ayakta tutan Dayton Anlaşması ve buna dayalı olarak oluşturulan Yüksek Temsilcilik mekanizması bugünlerde ömrünü dolduruyor. Bunun yerine Bosna Hersek’in Avrupa Birliği’ne tam üyelik süreci başlayacak.

Yüksek Temsilcilik mekanizmasının yerini AB’nin atayacağı temsilcilik makamı alacak. Ve bu mekanizmada Türkiye’nin söz hakkı kalmayacak. Eğer müdahale edilmezse, önümüzdeki sürecin Boşnaklar aleyhine işlemesi ihtimali var ki, zaten şimdiden aleyhte uygulamalar başlamış durumda. Örneğin AB’nin sağladığı vize kolaylığında Boşnaklar’ın kapsam dışı tutulması...

Bu meseleye İskandinavlar gibi bakamayız

Başbakanlığa ait ATA uçağı ile Saraybosna’ya gelirken Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile sohbet ettik. Davutoğlu, “AB’nin Bosna’da yaşanan dramı görmezden gelecek ve Boşnakları Dayton Anlaşmasının da gerisinde bir konuma düşürecek yaklaşımlarına seyirci kalmalarının mümkün olmadığını” vurguladı.

Davutoğlu şöyle dedi:

“Türkiye’de yaşayan Boşnak vatandaşlarımızın sayısı, Bosna Hersek’te yaşayan Boşnaklar’ın sayısından çok daha fazladır. Dolayısıyla biz bu meseleye İskandinav ülkelerinin bakış açısıyla bakamayız. 1990’lı yıllarda yaşanan insanlık dramını unutarak, meseleye salt teknik bir mesele gibi yaklaşamayız...

Dayton Anlaşması, savaş koşullarında imzalanmıştır. Adil değildir, son derece karmaşık ve işlemeyen bir mekanizma ortaya çıkartmıştır. Boşnaklar’ın Dayton Anlaşması’ndan da geri duruma düşmesine dönük bir takım adımların atılmasına Türkiye’nin seyirci kalması düşünülemez.”

AB iyi sınav vermedi

Davutoğlu, AB’nin, vize kolaylığından sadece Müslümanları (Boşnaklarla, Arnavutları) faydalandırmamasına ilişkin bir soru üzerine ise, “Avrupa Birliği burada maalesef iyi bir sınav vermedi. Yaşananlar da unutuluyor. Bosna’da 250 bin insan katledildi. Boşnakları anlamak ve onlara güvence vermek gerekiyor. Aceleci tavırları doğru bulmuyoruz. Türkiye’nin bir parçası olmadığı çözüm mümkün değildir” dedi.

Her mesele Yahudi karşıtlığına çekilmemeli

Konu Balkanlar’dan Ortadoğu’ya gelip, son dönemde İsrail’le ilişkilerde meydana gelen gerginlikten laf açılınca ise Davutoğlu özetle şunları söyledi:

“Mescid-i Aksa’da yaşananlar ortada. Gazze’deki insanlık dramı ortada. Bir tatbikat meselesi var. Bu bizim topraklarımızdaki bir tatbikat. Tamamen bizim inisiyatifimizde olan bir mesele ve kararlarımızı da kendimiz veririz. Her meselenin Yahudi karşıtlığına çekilmeye çalışılması da son derece yanlıştır. Suriye ile İsrail arasındaki dolaylı görüşmeleri gerçekleştiren biziz.”

Davutoğlu’nun sözlerinden edindiğimiz izlenime göre Türkiye’nin tercihi, Bosna Hersek’in biran önce NATO üyeliğine alınması. Böylelikle ülke bütünlüğü ve sınır güvenliği garanti altına alınmış olacak. Türkiye bu konuda gerekli girişimlerini sürdürüyor ve ABD ile de bu noktada anlayış birliği sağlanmış durumda.

DİĞER YENİ YAZILAR