Cumhurbaşkanlığı üzerine kulis senaryoları...

Türkiye’nin gündemindeki en temel, en önemli mesele hiç kuşku yok ki cumhurbaşkanlığı seçimi. Bugün için siyasetin gündemindeki en temel konu da bu

Haberin Devamı

Türkiye’nin gündemindeki en temel, en önemli mesele hiç kuşku yok ki cumhurbaşkanlığı seçimi. Bugün için siyasetin gündemindeki en temel konu da bu. Ancak, Tayyip Erdoğan renk vermediği, partisine de “Nisan’dan önce bu meseleyi gündeme taşımayın” dediği için Ankara’da adeta sessiz film oynanıyor. Konu yüksek sesle dillendirilmiyor ama bütün aktörlerin akılları bu noktaya takılmış durumda.

AKP’de partinin en etkili yöneticileri bile Tayyip Erdoğan’ın o günkü yüz ifadesinden, söylediği herhangi bir sözün altından derin anlamlar çıkarmaya çalışıyorlar.

“Şu mesele konuşulurken öyle bir tebessüm etti ki, kesin cumhurbaşkanı olacak”

veya

“Çok düşünceli idi. Galiba bir yerlerden kötü sinyaller aldı. Galiba aday olmayacak...”

ya da

“Tayyip Bey yeni dönemi şimdiden planlamaya başladı. Bu iş kesinlikle düşük profilli adaya gidiyor...”

İktidar kulislerinde konuşulanların özeti böyle.

Ve tahminler her gün değişiyor. Bir gün “kesin olacak” ertesi gün “yok olmayacak.”

Papatya falı açılıyor ve belli ki bir birbuçuk ay daha böyle devam edecek.

Devam edecek, çünkü partinin en etkili isimleri, Tayyip Erdoğan’ın en yakınındaki kurmayları dahi ne olacağı konusunda belki fikir sahibi ama bilgi sahibi değiller. Bilgi sadece Erdoğan’ın kafasında. Erdoğan muhtemelen kararını çoktan verdi ama yakın çevre ile bu kararı henüz paylaşmış değil.

Zaten adaylığını açıklayıncaya kadar da çok fazla paylaşacağı tahmin edilmiyor. Konuşacağı tek isim var partide; Abdullah Gül. Eğer yakın çevreden aldığım bilgi doğru ise henüz Abdullah Gül ile dahi net bir konuşma geçmemiş aralarında. Önümüzdeki günlerde Erdoğan ve Gül’ün bu konuda başbaşa bir görüşme yaparak kritik bir durum değerlendirmesi yapacakları belirtiliyor.

Tabii bu arada Erdoğan renk vermiyor ama Ankara kulislerinde Erdoğan’ın adaylığı ve cumhurbaşkanlığı ile ilgili çok değişik senaryolar konuşuluyor.

Deniyor ki; Başbakan Erdoğan kararını çoktan verdi, kesinlikle aday olacak ve seçilecek. Hem de hiçbir şekilde 367 tartışması bile olmadan seçilebilir. Tümü olmasa bile Anavatan Partisi’nin önemli bir bölümü ilk tur oylamaya katılıp Erdoğan’a oy verebilir. Böylelikle belki de 1980 sonrasında ilk kez Cumhurbaşkanı ilk turda seçilmiş olur...

İyimser bir beklenti.

Ancak işte bu noktada en kritik senaryo ortaya atılıyor. Son günlerde Ankara kulislerinde yayılan bu senaryoya, daha doğrusu dedikoduya göre, Erdoğan’ın adaylık ihtimali güç kazanırsa güya Genelkurmay Başkanı ve Kuvvet Komutanları kendisini gizlice ziyaret edecekler ve şunu diyeceklermiş:

“Siz aday olmazsanız iyi olur. Ülkenin istikrarı için bir fedakarlık yapın, tüm toplumun benimseyebileceği, üzerinde muhalefetle de uzlaşma sağlayabileceğiniz bir isim belirleyin...”

Bu son günlerde Ankara’da bazı çok önemli şahsiyetlerin de konuştuğu önemli bir iddia, dedikodu.

Bize göre son derece zayıf bir ihtimal, hatta ihtimal dışı...

Çünkü bugünkü ortamda askerin demokratik süreci gölgeleyebilecek böyle bir adım atması olası değil. Ayrıca Erdoğan’ın böyle bir muameleyi kabullenmesi de mümkün değil.

DİĞER YENİ YAZILAR