Cumhurbaşkanı'ndan 'itidal' çağrısı

Haberin Devamı

Yüksek Askeri Şura toplantılarındaki sıkıntı ağır bir devlet krizine dönüşmeden terfi listesi tamamlandı. Bunun üzerine önceki gün akşam saatlerinde aşıldı sanılan sıkıntılar, dün hükümetin Kara Kuvvetleri Komutanlığı için düşündüğü Org. Atila Işık’ın emekliliğini istemesiyle farklı bir boyut kazandı.

Komuta kademesine ilişkin soru işaretleri daha da arttı.

Dahası Orgeneral Işık’ın emeklilik talebi bireysel bir çıkış mı yoksa orgeneraller toplantısında belirlenen bir stratejinin ilk adımı mı? TSK üst kademesinden yeni istifa ve emeklilik dilekçeleri gelecek mi?

Bu sorular dün Ankara’da gerilimi yeniden tırmandırdı. Net bir açıklama gelmediği için de çok sayıda senaryo ve spekülasyon ortaya atıldı.

Org. Koşaner Köşk’e çağrıldı

Org. Atila Işık’ın emekliliğini istemesi ve başka istifaların da olabileceği ihtimali üzerine Cumhurbaşkanı Abdullah Gül devreye girme ihtiyacı duydu.

Gül, Kara Kuvvetleri Komutanı ve müstakbel Genelkurmay Başkanı Org. Işık Koşaner’i Çankaya Köşkü’ne davet etti.

Yaklaşık 40 dakika süren bu görüşmenin ardından bir açıklama yapılmadı. Ancak yine kulislere sızan haberlere göre, Cumhurbaşkanı Gül, Koşaner’e TSK içindeki gelişmeleri sordu ve “itidal” tavsiyesinde bulundu. Görüşmede Cumhurbaşkanı Gül’ün olası Kara Kuvvetleri Komutanı’nın kim olabileceği konusunda da görüş alışverişinde bulunduğu ve Koşaner aracılığıyla diğer tüm komutanlara da “herkesin tam bir devlet sorumluluğu içinde hareket etmesi gerektiği” mesajını gönderdiği öğrenildi. Ancak bu görüşmenin ardından da hala Org. Koşaner’in Genelkurmay Başkanlığı’na atanmasına ilişkin kararname çıkmadığı gibi Kara Kuvvetleri Komutanı’nın kim olacağı da netleşmedi.

Evet şimdi Işık’ın da ayrılmasının ardından Kara Kuvvetleri Komutanı kim olacak?

Yanıt hala net değil. Sadece alternatifler konuşuluyor. Önceki gün Jandarma Genel Komutanlığı’na atanan Orgeneral Necdet Özel ve 1. Ordu Komutanlığı’na atanan Org. Erdal Ceylanoğlu’nun isimleri ön plana çıkıyor. Org. Ceylanoğlu kıdem olarak Kara Kuvvetleri Komutanlığı’na yakın gözüküyor. Fakat onun da adı 28 Şubat’ta Sincan’da tankları yürüten komutan olarak geçtiği için iktidar partisinin pek de sıcak bakmadığı bir isim.

Org. Necdet Özel’e ise 2013’te Genelkurmay Başkanı olacak isim diye bakılıyordu. Ancak şimdi Kara Kuvvetleri Komutanlığı’na atanırsa 2012’de kadrosuzluktan emekliye ayrılacak.

Bütün bunların ötesinde Genelkurmay Başkanı Org. İlker Başbuğ bu konuda Başbakan’a yeni bir öneri sunacak mı?

Çünkü Org. Başbuğ daha önce Orgeneral Iğsız’ı önermiş ve bu öneri kabul görmemişti. O nedenle Başbuğ yeni bir isim önermekte zorlanıyor.

Aslında Org. Başbuğ, Kara Kuvvetleri Komutanlığı için Orgeneral Hasan Iğsız’ı önermesi halinde bu kararnamenin geri döneceğini günler öncesinden biliyordu. Çünkü Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbuğ’u Orgeneral Iğsız’ı önermemesi konusunda uyarmış, “Önüme Org. Hasan Iğsız’ın Kara Kuvvetleri Komutanlığı’na atanmasına ilişkin kararname gelirse geri çeviririm” demişti.

Buna rağmen Org. Başbuğ neden Iğsız’ı önerdi?

Sızan bilgilere göre, Iğsız’ın önerilmesi sadece Başbuğ’un fikri değildi. Ondan daha çok müstakbel Genelkurmay Başkanı, şimdiki Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Işık Koşaner, Iğsız’ı istemişti.

Dahası kriz başgösterdiğinde Şura üyesi orgeneraller durum değerlendirmesi yapmışlar ve bu toplantıda da şimdi hükümetin Kara Kuvvetleri Komutanlığı’na getirilmesini düşündüğü Org. Atila Işık da dahil bütün orgeneraller Orgeneral Iğsız isminde ısrar edilmesi konusunda ortak görüş belirtmişlerdi.

İşte o nedenle Kara Kuvvetleri Komutanlığı ve Genelkurmay Başkanlığı düğümü dün akşam saatlerine kadar çözüme kavuşturulamadı.

Bu sorunun nasıl aşılacağı konusunda Ankara kulislerinde çok ilginç seçenekler konuşuluyor. Şöyle ki:

Birinci ihtimal: Org. ilker Başbuğ, krizin büyümemesi, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin daha fazla yıpranmaması için daha önce verdiği Iğsız önerisini geri çekip, Kara Kuvvetleri Komutanlığı için Orgeneral Erdal Ceylanoğlu veya Orgeneral Necdet Özel’i Başbakan’a yazılı olarak önerebilir. O zaman, sorun gerçekten de çözüme kavuşmuş olur. Ancak Başbuğ bu adımı atar mı?

İkinci ihtimal: Başbuğ geri adım atmamak için 30 Ağustos’da sona erecek olan görevini daha önce bırakır, emekliliğini ister ve Genelkurmay Başkanlığı makamını boşaltır. Hükümet de Orgeneral Koşaner’in kararnamesini hızla yürürlüğe koyar ve Koşaner Kara Kuvvetleri Komutanlığı için aynı gün isim önerir ve sorun biter.

Üçüncü ihtimal: Eğer Başbuğ istifa etmez, Kara Kuvvetleri için yeni bir isim vermemekte direnirse ve hükümet de müdahale etmezse, o zaman çok daha farklı bir tablo ortaya çıkar. O durumda 30 Ağustos günü geldiğinde Orgeneral Başbuğ da Orgeneral Koşaner de otomatik olarak emekli olacakları için, hem Genelkurmay Başkanlığı hem de Kara Kuvvetleri Komutanlığı boşalır. Bu durumda Bakanlar Kurulu Deniz veya Hava Kuvvetleri komutanlarından birini Genelkurmay Başkanlığı’na atayabileceği gibi mevcut ordu komutanlarından birini veya önceki gün Jandarma Genel Komutanlığı’na atanan Orgeneral Necdet Özel’in sabah Kara Kuvvetleri Komutanlığı’na akşam da Genelkurmay Başkanlığı’na atanması gündeme gelebilir.

Ancak zayıf ihtimal...

Kuvvetli ihtimal ise Orgeneral Koşaner’in atama kararnamesinin öne çekilmesi ve Koşaner’in önerisiyle Kara Kuvvetleri Komutanlığı’na atama yapılması...

DİĞER YENİ YAZILAR