Cumhurbaşkanı’na mayın testi mi?

Haberin Devamı

Yasa geçen hafta Meclis’ten geçti ama tartışması bitmedi. Siyasi partilerin haftalık olağan grup toplantılarının önemli gündem maddelerinden biri yine mayın tartışması oldu. Hükümete, Başbakan Tayyip Erdoğan’a yine çok ağır eleştiriler geldi mayın konusunda.

Dahası hem CHP Genel Başkanı Deniz Baykal hem de MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ü de mayınlı araziye davet etti. Her iki genel başkan da Gül’e “bu yasayı veto et” çağrısı yaptı.

Mayın yasasını “iktidar zihniyetinin siciline işlenmiş, tarihin affetmeyeceği bir sapma” diye niteleyen Devlet Bahçeli, Cumhurbaşkanı Gül’den beklentisini de şu sözlerle ifade etti:

“Bu aşamada konuya ilişkin hassasiyetini önceden açıklamış Sayın Cumhurbaşkanımızdan beklentimiz, yasayı imzalamadan iade etmesi ve bu oyuna göz yummamasıdır...”

Bahçeli’ye göre, eğer Cumhurbaşkanı Gül, mayın yasasını imzalarsa iktidarın oyununa göz yummuş, “tarihi sapmaya” ortak olmuş olacak.

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal’ın bu konudaki sözleri daha da keskin.

“Önüne bir fırsat çıktı” diyor Baykal. Bu meseleye Cumhurbaşkanı’nın tarafsızlığı bakımından bir anlamda test niteliği yüklüyor.

Baykal’ın dünkü sözlerinden çıkan özet sonuç şu:

Cumhurbaşkanı Gül mayın yasasını veto ederse 70’li yılların siyasi literatüre geçen deyimiyle “iktidarın Çankaya’daki noteri” olmadığını göstermiş, ülkenin, ulusun tarafsız cumhurbaşkanı olduğunu kanıtlamış olacak...

Peki Cumhurbaşkanı ne yapacak?

Elbette Deniz Baykal veya Devlet Bahçeli’nin söylediklerine bakıp karar vermeyecek Cumhurbaşkanı. Yasanın öncelikle anayasaya, hukuka uygunluğunu incelettirecek hukukçularına. Ülkenin ekonomik ve siyasi çıkarlarına uygun olup olmayacağını gözetecek.

Ama elbette bir başka şeyi daha gözetecek Cumhurbaşkanı. Bu yasa üzerinde haftalardır koparılan fırtınanın haklı veya haksızlığı bir yana bunun toplumu nasıl etkilediğine de bakacak. Bu konudaki toplumsal hassasiyeti de dikkate alacak.

Cumhurbaşkanı açısından da karar verebilmek çok kolay değil. Çünkü mayın yasası, bütün muhalefet partilerinin blok halinde karşı çıkmasına rağmen Meclis’ten geçti. Çok sert suçlamalar, tartışmalar yaşandı Erdoğan ve muhalefet liderleri arasında. Hala yaşanmaya da devam ediyor...

Ayrıca yasaya sadece muhalefet değil, iktidar partisi içinde de çok ciddi bir muhalefet olduğu ortada.

İşte bu ortamda Cumhurbaşkanı Gül, yasayı veto ederse muhalefetin takdirini kazanacak, övgüsünü alacak. Yasaya tepkili değişik toplum kesimlerinin de sempatisini kazanacak. AKP içinde yasaya muhalif milletvekillerini de çok rahatlatacak.

Ama öte yandan veto ederse bu düzenlemeyi bütün tepki ve uyarılara kulağını tıkayarak, parti grubunu zorlayarak Meclis’ten geçirten Tayyip Erdoğan’ın tepkisini çekme ihtimali çok yüksek.

Çok zor bir tercihle karşı karşıya Cumhurbaşkanı.

Muhtemelen bu yasayı hukukçulara tüm yönleriyle incelettirecek.

En önemlisi de Anayasa Mahkemesi’nden iptal ihtimali olup olmadığını araştıracak.

Çünkü, CHP son çare olarak Anayasa Mahkemesi’ne dava açacak. Ve CHP’nin bu davayı kazanması Cumhurbaşkanı açısından sıkıntılı bir durum yaratabilir.

Yani tam anlamıyla mayınlı bir durum...

DİĞER YENİ YAZILAR