Çok bilinmeyenli denklem...

Haberin Devamı

AKP ile ilgili kapatma davası iddianamesinin açıklanmasının ardından ilk bir ay estirilen sert rüzgar durdu. Şimdi Ankara’da, siyasi kulislerde daha sakin gelecek senaryoları konuşuluyor. AKP de daha gerçekçi bir çıkış arayışlarını tartışıyor.
“Referandumu da göze alarak Anayasa’yı değiştiririz... Gerekirse erken seçime gider, yüzde 70 oyla yeniden daha güçlü iktidar oluruz” yollu tehditler gündemden düşüyor.
Varolan gerilimi daha fazla tırmandırmadan, en az hasarla bu süreçten nasıl çıkılıp yola devam edilebileceğinin hesapları yapılıyor.
Ancak bu hesaplardan sağlıklı sonuçlar çıkarıp yol haritasını netleştirebilmek de kolay değil. Çünkü belirsizlikler çok fazla.
Özetle tam anlamıyla çok bilinmeyenli denklem çözmeye çalışıyor AKP kurmayları.
En büyük umut, Anayasa Mahkemesi’nin Türkiye’nin içinde bulunduğu bu gerilim ve belirsizlik ortamını da dikkate alarak dava sürecini kısaltması ve kararını bir an önce vermesi.
Verir mi vermez mi kestirebilmek mümkün değil. Fakat Başbakan Erdoğan ve yakın çevresinin beklentisi, Refah Partisi davasında olduğu gibi Mahkeme’nin süreci kısaltabileceği ve Temmuz-Ağustos aylarında sonucun belli olacağı yönünde.
Eğer bu beklenti gerçekleşirse, en kötü sonuç çıksa bile, yani AKP kapatılsa, Başbakan Erdoğan’a siyasi yasak getirilse dahi izlenecek strateji belli. AKP’nin çok güçlü olduğu seçim çevrelerinden 10-15 milletvekili daha istifa ettirilecek ve sonbaharda ara seçime gidilecek.
Ara seçim anayasa gereğince Mart 2009’daki mahalli idare seçimleriyle birleştirilecek.
Yeni parti kurulacak. Mahalli idare seçimlerine bu parti çatısı altında girilecek. Fakat, Tayyip Erdoğan ve siyasi yasaklı diğer AKP’lilerin aday olacağı seçim çevrelerindeki milletvekili ara seçimlerine bu parti katılmayacak, bağımsız adaylara destek verecek.
En kötü ihtimale göre düşünülen bu senaryoda, Tayyip Erdoğan’a siyasi yasak getirilmesi halinde geçiş dönemi başbakanlığı için de çok sayıda isim spekülasyonu yapılıyor. Cemil Çiçek, Mehmet Ali Şahin, Ali Babacan isimleri konuşuluyor. Bunlar kulislerde konuşulan banko isimler.
Bir de sürpriz formül ve sürpriz isim var: Cumhurbaşkanı Abdullah Gül...
Deniyor ki; “İddianamede yasak istenenler arasında Gül’ün adı da var. Ancak Cumhurbaşkanı olduğu için Abdullah Gül yasak kapsamı dışında tutulabilir. O zaman Gül, Köşk’ten iner ve yeni partinin başına geçer, Başbakanlığı üstlenir...”
Bugün için çok mantıklı gözükmese de bu formül de konuşuluyor. Hatta, ara seçimde bağımsız milletvekili seçilecek olan Tayyip Erdoğan’ın da Cumhurbaşkanı olarak Çankaya’ya çıkabileceğini söyleyenler de var.
Yol haritası net değil ama senaryo çok fazla. Her sonuca göre bir çıkış formülü var.
Korkulan gelişme ise dava sürecinin uzaması, 2009’a sarkması.

DİĞER YENİ YAZILAR