Cindoruk sonuç alabilir mi?

Haberin Devamı

"Merkez sağ" da birlik veya daha büyük, daha güçlü bir siyasi hareket için sosyal demokratları da içine alabilecek “Merkezde Birlik” projeleri üzerinde yıllardan beri kafa yoruluyor, tartışılıyor. Ama bir türlü sonuç çıkmıyor. Tartışmalar, girişimler sürdükçe merkez veya merkez sağın erime süreci hızlanıyor.

İlk girişimi dört yıl önce Mesut Yılmaz başlatmıştı. Süleyman Demirel’le, Hüsamettin Cindoruk’la, Hikmet Çetin’le, Celal Doğan’la görüşmüş bir “Merkez Parti” oluşumu için nabız yoklamıştı.

Yılmaz’ın girişimleri 2007 seçimleri öncesi ANAP ve DYP’nin DP çatısı altında birleşmesine kadar getirdi işi.

Ancak milletvekili aday listelerinin belirlenmesi sırasında çıkan derin anlaşmazlıklar o projeyi öldürdüğü gibi her iki partiyi de bitirdi.

Dün itibariyle merkez sağ siyasetin efsane isimlerinden Hüsamettin Cindoruk’un DP Genel Başkanlığı için adaylığını açıklamasıyla güçlü merkez parti oluşumu için yeni bir umut ışığı göründü.

Ama bu hareket acaba umulan sonucu verecek mi?

İki sene önce bu soruya hiç kimse olumlu yanıt veremezdi. Özellikle 2007 seçimlerinden yüzde 46’nın üzerinde bir oy oranıyla çok güçlü çıkan AKP’nin artık merkeze oturduğu, merkez sağda başka bir alternatife izin vermeyeceği, buna ihtiyaç da kalmadığı düşünülüyordu o gün. Gerçekten de özellikle 2007 seçimlerinde AKP klasik merkez sağ seçmen tabanını bütünüyle bünyesine almış, eski AP’li, DYP’li ve ANAP’lıları AKP’lileştirmişti.

Laiklik ve cumhurbaşkanlığı tartışmaları ekseninde girilen 2007 seçimlerinden AKP merkez sağın tek partisi olarak, 1950’lerin DP’si, 1960 ve 70’lerin AP’si, 1980’lerin ANAP’ı olarak çıkmıştı. O konumda da kalacağı sanılıyordu.

Fakat geçen iki yıl içinde AKP o konumunu koruyamadı. Bütünleştirici, birleştirici olamadı. Aksine toplumu çok derin ve tehlikeli bir kutuplaşmanın içine sürükledi. Sonuçta da 29 Mart yerel yönetim seçimlerinde ciddi bir oy kaybına uğradı.

29 Mart seçim sonuçları merkez sağ veya merkezde yeni oluşum arayışlarını yeniden canlandırdı.

Bugün merkez veya merkez sağda bir oluşumun AKP karşısındaki şansı iki yıl öncesine göre çok çok yüksek. Çünkü bugün bir yandan yolsuzluk ve usulsüzlük iddiaları ile yıpranmış, toplumsal kutuplaşma ve gerilimleri düşürmek yerine tırmandırmış iktidar yorgunu bir AKP var. Ve daha önemlisi son seçimlerde yenilebileceği, iktidardan düşürülebileceği ihtimali güçlenmiş bir AKP.

O nedenle Cindoruk ve arkadaşlarının işi her ne kadar kolay olmasa da şansları var. Ki Cindoruk zaten zor günlerin “emanetçi” adamı. 1980 sonrası dönemde DYP’de yaptığını şimdi de DP’de yapabilir.

Süleyman Demirel’in, Mesut Yılmaz’ın ve eski DYP ve ANAP kadrolarının desteğini alabilir. Hatta Mesut Yılmaz’ın merkez parti için gerekli gördüğü CHP’ye ve Baykal’a küskün sosyal demokrat unsurları da bünyesine katabilir. Ama ne yazık ki üst yapıdaki bu toparlanma da tek başına yeterli olmuyor. AKP’ye kayan seçmen tabanının da koparılması gerekiyor.

Özetle Cindoruk ve arkadaşlarının işi 1980’lerdeki kadar kolay değil ama imkansız da değil...

DİĞER YENİ YAZILAR