Cindoruk birleşmeyi nasıl sağlayacak?

Haberin Devamı

Orta sağı DP (Demokrat Parti) çatısı altında birleştirmek, merkezde geniş tabanlı iktidar adayı bir parti oluşumu yaratmak hedefi ile yola çıkan Hüsamettin Cindoruk, genel başkanlık koltuğunu resmen devralmayı beklemeden işe koyuldu.

İlk iş ve öncelik, iki yıl önce nikah masasında bozulan DYP-ANAP evliliğini gerçekleştirmekti. Bu kapsamda ANAP Genel Başkanı Salih Uzun’la dün ilk resmi görüşmesini yaptı.

Aslında birleşmenin formülü, kapsamı çok önceden netti kafasında Cindoruk’un. Bu konuda kendisine büyük destek veren orta sağın doğal lideri 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel ve ANAP’ın eski Genel Başkanı Mesut Yılmaz ile birkaç yıldan beri görüşüyorlar, yol haritası hazırlıyorlardı. Neyin nasıl yapılacağı Cindoruk’un kafasında da Demirel ve Yılmaz’ın kafasında da net.

ANAP’la DP çatısı altında birleşme artık prosedür işi. Çok gecikmeden bu prosedür tamamlanacak.

Cindoruk’un asıl zorluğu partilerin tabelalarını birleştirmek değil elbette. Birleştirilmesi öngörülen partilerin adları büyük, başarılı bir geçmişleri de var. Ancak bugünkü durum pek parlak değil.

Her iki parti de çok ciddi imaj kayıplarına uğramış. Kadroları büyük ölçüde dağılmış, kimi siyaset dışına itilmiş, kimi iktidar partisi saflarında kendine yer bulmuş...

Seçmen tabanı ise büyük ölçüde AKP’nin yolunu tutmuş. Demirel ve Cindoruk her ne kadar “Merkez değil, Milli Görüşçü” dese de geniş bir seçmen kitlesinin gözünde en azından bugün itibariyle AKP tıpkı 1950’lerin DP’si, 60 ve 70’li yılların AP’si veya 80’li yılların ANAP’ı gibi merkez partisi...

O nedenle AKP iktidarı devam ettiği sürece bu partide siyasete devam eden DYP ve ANAP kadrolarını “gerçek merkez veya orta sağ parti DP’dir, burada toplanıyoruz” çağrısıyla geri getirebilmek olası değil. O nedenle “Şimdilik milletvekili transferine sıcak bakmıyoruz. O geçmiş dönemlerde çok denendi, iyi sonuç vermiyor” diyor Hüsamettin Cindoruk. Ama kapıyı çalan olursa da herhalde kimsenin yüzüne kapı kapatmayacaklar... Aslında Cindoruk başta olmak üzere “orta sağ” veya “merkezde büyük oluşum” projesinin öncüleri için bugün önemli olan AKP’deki kadrolar değil, dışarda kalan, sağa sola savrulmuş dağılmış partilileri bir araya getirmek. O noktada da geçmiş yıllarda yaşanan kavgaların, küslük ve kırgınlıkların (DYP ile ANAP arasındaki kavga yada küslük değil, her iki partinin de kendi içlerinde yaşadığı kırgınlıkların) nasıl giderileceği önem kazanıyor.

Birleşme sanıldığı kadar kolay değil.

Deniyor ki, “önemli olan tabanın birleşmesi, tabanın doğru adresi görmesi...”

O noktada konjonktürel bir avantajı var bu yeni hareketin. AKP ve Tayyip Erdoğan’ın uygulamaları. AKP’nin 29 Mart seçimleri itibariyle iniş trendine geçmesi...

AKP ve Tayyip Erdoğan’ın 2007 seçimleri sonrasında izlediği yol haritası; birleştirici, toparlayıcı değil, aksine üniversitelerde türban serbestisi başta olmak üzere toplumu kutuplaştırıcı, ayrıştırıcı politikaları ön plana çıkarmış olması Cindoruk ve arkadaşları için çok önemli bir avantaj.

Ergenekon soruşturmasının bile Türkiye’yi böldüğü bugünkü ortamda Cindoruk ve arkadaşlarının şansı az değil.

DİĞER YENİ YAZILAR