Çift sandık Mart 2009’da...

Haberin Devamı

Yeni anayasa tartışmalarının dozu bir yükseliyor bir düşüyor. Siyasi gündemde boşluk doğduğunda iktidar partisi sözcüleri özgürlükler ve yeni anayasa tartışmalarını gündemin ön sıralarına taşıma gayreti içine giriyor.

Son dönemde terör ve sınır ötesi askeri operasyonlar nedeniyle anayasa tartışmaları gündemden düşmüş gibi gözükse de AKP öngördüğü takvim çerçevesinde hazırlıklarını sürdürüyor.

Ancak aylardan beri bugün yarın açıklanacak denilen AKP’nin anayasa taslağı henüz resmen kamuoyuna açıklanmış değil. Hala taslak üzerindeki teknik çalışmalar sürüyor. Bir yandan üniversitelerde türban serbestisine hukuki temel arayışı devam ederken öte yandan da bireysel özgürlüklerin Avrupa Birliği normları düzeyine getirilmesine özen gösteriliyor.

Anayasa tartışmalarında AKP’nin en çok şikayetçi olduğu nokta ise tartışmaların demokratikleşme ve genel olarak özgürlüklerin genişletilmesi üzerinde değil de sadece türban ve laiklik konuları üzerinde odaklanması.

Taslağın, “başta laiklik olmak üzere cumhuriyetin temel ilke ve değerleri esas alınarak şekillendirildiğini” söyleyen AKP kurmayları, “Daha fazla demokrasi ve özgürlük konusunda söyleyecek sözü olmayanların türbana takılıp kaldığı” iddiasında.

Taslağın önümüzdeki haftalarda siyasi partilere ve tüm sivil toplum örgütlerine, üniversitelere gönderileceğini ve tartışmaya açılacağını belirtiyorlar.

AKP kurmayları yeni anayasa çalışmaları sırasında geniş bir toplumsal mutabakat sağlanmasına özen göstereceklerini belirtiyorlar.

Başbakan Erdoğan da önceki gün Kanal 7 televizyonuna yaptığı açıklamada, düşündüğü yeni anayasa tarifini, “Yasak ifadesinden hoşlanmıyorum ama özgürlükleri güvence altına alacak bir anayasa olmalıdır” diye özetliyor.

Yeni anayasa konusunda Meclis’te “konsensüs” oluşturmaya çalışacaklarını belirten Başbakan bunun nasıl olacağını da şu şekilde ifade ediyor:

“Meclis Genel Kurulu’nda yakalanması gereken bir rakamı yakalamaya çalışacağız. Bizim çabamız, bir konsensus u oluşturmak. İttifak değil, konsensus. Eleştirilere açığız ama partiler, ’benim şu kadar vekilim var, kanaatimizi söylüyoruz’derse ’benim de şu kadar vekilim var’deriz...”

Yani başbakan Meclis’te muhalefet partileri ile uzlaşmaya açık olacaklarını, ancak getirmeyi öngördükleri temel düzenlemeler konusunda muhalefetin herhangi bir dayatması olması durumunda kesinlikle taviz vermeyeceklerini şimdiden ilan ediyor.

Çünkü Başbakan anayasa değişikliği için gerekli olan 330 oyu rahatlıkla bulacaklarına inanıyor. Yeni anayasayı her halukarda referanduma götürecekleri için 367’ye gerek duymuyor.

AKP’lilere göre anayasa taslağı ilkbahar aylarında Meclis gündemine gelecek. Komisyon ve Genel Kurul çalışmalarının uzun süreceği de hesaba katılarak yeni anayasanın Cumhurbaşkanı’nın onayına sunulmasının 2008 sonu veya 2009 başlarını bulabileceği hesaplanıyor.

Bu durumda Mart 2009’da yapılacak yerel seçimlerde seçmenin önüne çifte sandık gelecek. Bir sandıkta belediye ve il genel meclisleri için oy kullanılacak, diğerinde de yeni anayasa için evet veya hayır oyu...



DİĞER YENİ YAZILAR