CHP'de kurultaydan umduğu sonucu alamayan muhalefet hareketinin önderleri, "Şimdi ne olacak, ne yapacağız?" sorusuna yanıt arıyorlar. Bunun için dar toplantılar yapılıyor, olasılıklar değerlendiriliyor. Ama gidişat, genel eğilim şu:
"Artık CHP ile, Deniz Baykal ile hiçbir yere varamayacağımız kesin. O halde yeni bir yapılanma kaçınılmaz..."
Yani yeni bir sosyal demokrat parti...
Ne zaman ve kimlerle kurulacak bu parti?
Ertuğrul Günay, "Hemen yarın parti kuracak değiliz. Toplumdan, tabandan bu yönde bir talep olması lazım, bazı gelişmelerin netleşmesi lazım" diyor.
Bir de, "kongreyi kaybettik o zaman yeni bir parti kuralım" imajı verecek hareketlerden kaçınılması gerektiğini düşünüyor Günay. Ama o da inanıyor ki artık kendilerine Baykal'ın CHP'sinde hayat hakkı yok. O yüzden de zaten Baykal'ın tüm uyarılarına karşın eleştirilerini sürdürüyor, "Disipline versinler, İhraç etsinler, atsınlar partiden, ellerinden geleni yapsınlar" diyor.
Diğer muhaliflerin de tutumu farklı değil. "Zamanlaması ayrıca tartışılabilir ama yeni parti için hazırlıklara bugünden başlayalım" görüşü ağır basıyor.
Kurultay'da Baykal'a karşı sonuç alamayan ve bu aşamadan sonra CHP içinde işlerinin daha da zorlaşacağını gören muhalif gruplar arasında yeni parti hazırlıkları konusunda yoğun bir kulis trafiği başlamış durumda.
Yeni parti kurulacak ama nasıl? Muhalefet hareketini kendi içinde parçalamayacak, aksine büyütecek, Baykalcılar dışındaki bütün sosyal demokratları aynı çatı altında birleştirebilecek bir yeni yapılanma modeli nasıl oluşturulabilir?
Muhalefet önderleri şimdi bu sorulara yanıt arıyorlar.
Yanıtı aranan bir başka kritik soru ise yeni parti kimin liderliğinde kurulacak, genel başkan kim olacak?
Kurultay gecesi Kemal Derviş, Berhan Şimşek, Zülfü Livaneli, Celal Doğan, Fikret Ünlü, Zeynep Damla Gürel, Memduh Hacıoğlu ve Yusuf Işık akşam yemeğinde bir araya geliyorlar.
Yine Kemal Derviş'in liderliği gündeme geliyor. Gerçi bu aşamadan sonra Deniz Baykal'ın CHP'sinde yola devam edebilmenin olanaksızlığını görüyor Derviş ama öte yandan CHP'nin bölünüp parçalanmasına da gönlü elvermiyor. Derviş'in bu konuda öteden beri dile getirdiği görüşü şu:
"Bizde ne yazık ki farklı düşüncede olan insanlar aynı çatı altında barınamıyorlar. Farklı düşündükleri için ya partiden atılıyorlar yada onlar kendiliklerinden ayrılıp ayrı parti kurma yoluna gidiyorlar. Bizim temel sorunumuz bu; insanların bir arada yaşayamaması, ortak idealler doğrultusunda birlikte siyaset yapamaması. Bizim öncelikle çözmemiz gereken sorun bu. Bunu başarabilmeliyiz..."
Tabii ki artik CHP için çok geç...
Kendisinin liderliğinde geniş tabanlı yeni bir sosyal demokrat parti kurulması önerisine ise Derviş, "Ben lider olmam, ama sizin içinizden biri olursa elimden gelen katkıyı, desteği veririm" diyor.
Livaneli de "hayır" diyor. Celal Doğan, açıkça olmasa bile kendisinin bu göreve aday olduğunu hissettiriyor.
Muhalifleri korkutan en büyük tehlike ise henüz partileşme süreci başlamadan liderlik çekişmelerinin doğması ve hareketin parçalanması, küçülmesi...
Onun için şimdi bütün muhalefet önderlerini bir araya getirecek model üretmeye çalışıyorlar.
Üzerinde çalışılan formül şu:
25 Temmuz'da yapılacak DSP kurultayında Ecevit'ler'in adayı Zeki Sezer kazanırsa orada da büyük bir kopuş yaşanacak. O kongrenin sonucu da beklensin.
Bu arada İsmail Cem'in YTP'si ve Murat Karayalçın'ın SHP'si ile görüşmeler yapılsın. Hazırlanacak yeni bir sosyal demokrat program ve Türkiye projesi çerçevesinde bütün sosyal demokratları tek çatı altında toplayacak çağdaş bir sosyal demokrat parti yapılanması gerçekleştirilsin. YTP ve SHP de kendisini feshederek bu harekete katılsın.
Genel Başkan kim mi olacak?
Henüz belli değil. Ancak Celal Doğan ismi giderek ağırlık kazanıyor. Hatta, "Genel Başkan Celal Doğan, Başbakan adayı Kemal Derviş" formülleri de ortaya atılıyor. Bu formüle Erdal İnönü'nün de destek vereceği, CHP dışındaki sosyal demokratların da bu formül etrafında birleşebileceği iddia ediliyor.
Formülün tutup tutmayacağını bugünden kestirebilmek güç. Ancak bugünden görünen o ki CHP önümüzdeki günlerde ciddi bir kopuş yaşayacak ve sosyal demokrat kanatta en az bir yeni parti daha kurulacak. Ve bu parti muhtemelen yeni yasama yılında Meclis'te de grup kurabilecek...
CHP'de bölünme işaretleri ve solda yeni parti arayışı...
CHP'de kurultaydan umduğu sonucu alamayan muhalefet hareketinin önderleri, "Şimdi ne olacak, ne yapacağız?" sorusuna yanıt arıyorlar. Bunun için dar toplantılar yapılıyor, olasılıklar değerlendiriliyor. Ama gidişat, genel eğilim şu
Haberin Devamı