Siyasi partiler cumhuriyetin 100. yılı olan 2023 vizyonu konusunda birbiriyle yarışıyorlar. Özellikle AKP ile CHP ekonomiyle ilgili kadrolarını ve ekonomik hedeflerini yarıştırıyor.
Başbakan Tayyip Erdoğan’ın açıkladığı AKP’nin seçim beyannamesi ve 2023’e ilişkin ekonomik hedeflerinin ardından dün de CHP son derece iddialı hedeflerin yer aldığı “Yeni Ekonomi Stratejisi”ni açıkladı.
CHP’nin “Yeni Ekonomi Stratejisi” seçim beyannamelerinin ekonomi ile ilgili klasik hedeflerinden oldukça farklı. Alt alta dizilmiş parlak ve iddialı rakamlar, parlak sözlerden ibaret değil. Sağlam bir teorik ve rakamsal temele dayandırıldığı anlaşılıyor.
2023 yılında gayrisafi yurtiçi hasılanın 2,6 trilyon dolara, halen 10 bin dolar seviyesinde olan kişi başına milli gelirin üç kat arttırılarak 31.500 dolara yükseltilmesi hedefleniyor.
Bu iddialı hedefin gerçekleşmesi demek Türkiye’nin kişi başına gelir bakımından AB’nin euro bölgesinin gelir ve zenginlik seviyesinin yüzde 85’ine ulaşması demek.
Halihazırda yüzde 50’sine bile ulaşabilmiş değiliz.
Bu nasıl gerçekleşecek?
Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’nun Faik Öztrak başta başta olmak üzere Umut Oran, Hurşit Güneş ve Akif Hamzaçebi gibi ekonomi konusunda uzman yardımcıları ile birlikte dün İstanbul’da açıkladığı stratejiye göre Türkiye ekonomisi 2011-2023 döneminde her yıl ortalama yüzde 7 oranında büyüyecek.
Nasıl?
Temel ilkeyi üç ana başlıkta açıklıyor Kılıçdaroğlu:
“1. Sosyal devlet ilkesini yeniden ayağa kaldırarak,
2. Ekonominin uluslararası rekabet gücünü arttırarak,
3. Kalıcı istikrarı sağlayarak.”
Ekonomi konusunda deneyimli kadrosuna güveniyor Kılıçdaroğlu ve seçmene diyor ki;
“AKP’yi denediniz sonuç ortada. Şimdi yeni CHP’ye, bize fırsat verin. Kadrolarımız her alanda güçlü ve hazırlıklıyız. Ekonomide Türkiye’ye lig atlatırız. Her şeyi planladık. İktidara geldiğimizde ilk günden itibaren hangi adımları atacağımızı, ne yapacağımızı biliyoruz...”
2,6 trilyon dolarlık gayrisafi yurtiçi hasıla, 650 milyar dolarlık ihracat, 31.500 dolar kişi başına gelir ve işsizlik oranının yüzde 11’lerden yüzde 5,8’e düşmesi demek gerçekten de Türkiye’nin ekonomide lig atlaması anlamına geliyor.
CHP bu hedeflere ulaşabilmenin yolunu kalkınma ve sanayileşme stratejisinin değiştirilmesinden geçtiğini görüyor.
Şimdiki gibi artan oranda dış açıklara, dış borçlanmaya dayalı büyüme modelinden iç tasarrufları ve ihracatı arttırarak daha sağlıklı, daha fazla istihdam yaratan istikrarlı bir büyüme modeline geçilmesini öngörüyor.
İç tasarruflar nasıl artacak? Vergileri mi yükseltecek CHP?
“Hayır” diyor Kılıçdaroğlu:
“Aksine asgari ücret üzerindeki vergi yükünü minimize ederek sembolik düzeye indireceğiz. Peşin vergiyi kademeli olarak kaldıracağız...”
Tabii ki bunları gerçekleştirebilmesi için CHP’nin önce oyunu arttırabilmesi, Kılıçdaroğlu’nun da dediği gibi tek başına iktidar olabilmesi gerekiyor.
CHP 2007 seçimlerinde yüzde 20,9 oranında oy almıştı. Şimdi ise son anketlere göre yüzde 29,5 tahmin ediliyor.
Acaba kampanya döneminde Kılıçdaroğlu ve ekibi bu oranı 10 puan daha arttırıp yüzde 40’lara çıkarabilecek mi?
CHP’nin ekonomide üst lige çıkma hedefi...
Haberin Devamı