CHP’deki ince hesaplar...

Haberin Devamı

CHP kulislerinde hala bazı senaryolar konuşuluyor, sürpriz “genç aday” arayışı hâlâ devam ediyor. Ama artık o ilk günlerin heyecanı kalmadı.

Çünkü artık neyin olamayacağı az çok görüldü. O nedenle CHP’nin ön planındaki isimlerin şimdiki arayışı esas olarak olacaklara nasıl müdahil olunabileceği, konumlarını nasıl güçlendirebileceği veya koruyabileceği üzerine yoğunlaşmış durumda.

Çünkü artık bir nokta net biçimde görüldü ki; bugünkü ortamda Deniz Baykal’ın boşluğunu dolduracak bir lider adayı çıkarabilmek hemen hemen imkansız. Bu yöndeki arayışlar, beklentiler nafile.

Parti örgütünün de delegelerin de çok büyük çoğunluğu “inadına Baykal” sloganına kilitlenmiş. Hem de Baykal’a rağmen inadına inadına Baykal.

Deniz Baykal, içtenlikle şunu söylüyor:

“Ben dışardan katkı vereyim. Genç bir lider adayı, genç bir kadro oluşsun” çağrısı yapıyor. Ama etrafın bu çağrılara pek kulak verdiği yok.

Kurultay muhtemelen adaysız başlayacak. Delege çoğunluğunun önergeleriyle Baykal yeniden aday gösterilecek ve seçilecek.

Peki, istifa eden, “Artık bensiz devam edin” diyen Baykal ne yapacak?

Dönecek. Ama dönüşü farklı olacak. Muhtemelen parti yönetimini tepeden tırnağa yenileyecek.

Parti yönetiminde sürpriz isimler olacak. Bugün ön planda gözüken, hem de Deniz Baykal’a çok yakın bazı isimler tarih olacak.

Ayrıca şu anda, bugünkü psikolojik ve politik atmosferde gerçekleştirilemeyen lider değişiminin de altyapısını oluşturacak Baykal. Kendisinden sonraki lider adayı da muhtemelen iki numara olarak yönetime girecek.

Baykal’ın gitmeyeceği hemen hemen kesin de mevcut yönetimden kimler gidecek?

Belli değil.

O yüzden de şu anda içten içe, derinden derine bir iç mücadele yürüyor parti yönetiminde. Bunu Deniz Baykal da görüyor ve renk vermeden izliyor.

Sav: Kimse üzerimden hesap görmeye kalkmasın

CHP Genel Sekreteri Önder Sav telefon etti. “Angora zirvesindeki kritik diyaloglar” konusunda bazı itirazları olduğunu söyledi. Sav, kendisine atfen yazdığım ifadelerin gerçeği tam olarak yansıtmadığını ifade ederek şunları söyledi: “Benim söylediklerim tam olarak öyle değildi. Konuşmayı size kim aktarmışsa -ki tahmin edebiliyorum- benim sözlerimi çarpıtmış. Tırnak içinde verdiğiniz diğer bazı arkadaşların konuşmaları doğru ama benim söylediklerim tam olarak öyle değil. Baykal’la aramızda en ufak bir gerginlik olmamıştır, olmaz da. Sayın Baykal ile aramızda 43 yıllık dostluk, siyaset arkadaşlığı var. Bu bozulmaz. Ne ben öyle konuştum ne de Baykal buz kesti. Sayın Baykal’la bizim aramızda herhangi bir gerginlik olmadı olmaz da... Ama bazıları kendi ufak hesaplarını muhtemelen öyle kurmak istiyorlar. O konuşmaları o nedenle çarpıtarak size aktarıyorlar. Bu siyaset değil. Kimse benim ve Baykal üzerinden hesap kurmaya kalkmasın...”

Evet, Önder Sav da “ufak hesaplar” dan yakınıyor. En yakınındaki parti yöneticisi arkadaşlarının kendisi üzerinden siyasi hesap görme gayreti içinde olduğunu dile getiriyor.

Bu hesap görme gayretleri kurultaya doğru daha da keskinleşecek gibi gözüküyor.

DİĞER YENİ YAZILAR