CHP’de sular duruldu mu?

Haberin Devamı

Hayır durulmadı. Kolay kolay da durulmaz CHP.
Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’nun geçen hafta yaptığı MYK (Merkez Yönetim Kurulu) ataması ve bu çerçevede eski Genel Sekreter Önder Sav’ın yetkilerini elinden alıp Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin’e devretmesi üzerine patlayan kriz şimdilik yatışmış gibi.

Fakat bu yatışmışlık sadece görüntüde öyle. Taraflar hiçbir şekilde durumu kabullenmiş değil. Aksine nihai, tayin edici savaş için safları sıklaştırmak, güçlerini en uygun biçimde mevzilendirmekle meşgul.

Kılıçdaroğlu ve ekibi de bunu yapıyor, Önder Sav cephesi de.
Zaten Önder Sav ve arkadaşlarının bu durumu hazmedip, “Ne yapalım Genel Başkanımızın takdiri böyle. Biz partimizi iktidara taşımak için vargücümüzle çalışmaya devam ederiz” noktasına gelebilmeleri mümkün değil.
Çünkü onlar çok büyük haksızlığa uğradıklarını, Kılıçdaroğlu’nun Önder Sav ve ekibine büyük bir “nankörlük” ettiğini düşünüyorlar.

O nedenle bir an önce olağanüstü kurultay toplatıp Kılıçdaroğlu ve ekibiyle kozlarını paylaşmayı planlıyorlar.
Önder Sav’ın il başkanları ve kurultay delegeleri üzerindeki etkisi ve hakimiyetine güveniyorlar.
Ama acaba bu etki ve yönlendirme kapasitesi hala devam ediyor mu?

Bırakın kurultay delegeleri üzerindeki yönlendirme etkisini, PM(Parti Meclisi)’ndeki denge hala 59 - 21 Önder Sav lehine mi?

Kuşkulu...
Yönetim değişikliğinin ilk günü yapılan toplantıda 80 üyeli PM’nin 59 üyesi Kılıçdaroğlu’nun karşısında tutum almıştı. Acaba önümüzdeki günlerde yapılacak bir PM toplantısında da bu durum devam edecek mi? Yoksa denge 41 - 39 Kılıçdaroğlu lehine mi değişecek?

Kılıçdaroğlu çevresi ve yeni oluşan MYK’nın bazı üyeleri dengenin tersine döneceğinden emin gözüküyor. PM’nin en az 45 - 50 üyesinin Kılıçdaroğlu’nun arkasında olacağını düşünüyorlar.

Olabilir. Milletvekili seçiminin yaklaştığı bir ortamda siyasi geleceğini düşünenler maceradan uzak durmaya, Genel Başkanın tepkisini çekmemeye özen gösterebilirler.
Ama yine de bu durumdaki bir yapı ile Genel Başkana karşı açıkça tavır almış bir PM ile seçime giderken Kılıçdaroğlu rahat edebilir mi, düşündüğü köklü dönüşüm kararlarını alabilir mi?

Zor...
Zaten o yüzden de Kılıçdaroğlu ve ekibi şimdilik her ne kadar “seçime giderken kurultay toplanmaz, seçimden sonra toplar, demokratik bir tüzük ve yeni Parti Meclisi’ni oluştururuz” dese de bu konuda henüz bir kesinlik yok.
Kılıçdaroğlu’nun değerlendirmeleri sürüyor.
Geçen hafta Genel Merkez yönetiminde yaşanan depremin ardından bugün Meclis Grup toplantısı yapılacak. Acaba grubun havası nasıl olacak? Kılıçdaroğlu milletvekillerinden ne ölçüde destek görecek? Ne kadar milletvekili Önder Sav’ın yanında saf tutacak?
Bugün bir başka kritik toplantıyı da il başkanları ile yapacak Kılıçdaroğlu. Bu toplantı Meclis Grubu’ndan daha önemli. İl başkanları toplantısı kurultay delegelerinin nabzı konusunda ipuçları ortaya koyacak.

Bu tür toplantı ve görüşmelerin ardından Kılıçdaroğlu, kurultay konusundaki kritik kararını verecek.
Muhtemelen CHP Aralık ayı içinde olağanüstü kurultaya gidecek. Bu kurultayda sadece tüzük değişmeyecek. PM yönetimi de yeniden oluşacak.

Ve o kurultay Kılıçdaroğlu - Önder Sav hesaplaşmasından çok Sav ve Baykal ekiplerinin yarışına sahne olacak gibi.
Peki hem Baykal ekibinin hem de Önden Sav ve arkadaşlarının çok ısrarcı oldukları bu olağanüstü kurultay sonunda CHP’de sular durulur mu?

Hayır yine durulmaz. Gerçi Kılıçdaroğlu’nun eli rahatlar. Ama muhaliflerin beklentisi ve hırsı kırılmaz. Ta ki 2011 milletvekili seçim sonuçlarına kadar.

Eğer 2011 seçimlerinden iyi bir sonuç alırsa Kılıçdaroğlu’nun liderliği üzerindeki tartışma sona erer. Aksi halde CHP daha çok kurultay yapar. Çok lider adayı öğütür...

DİĞER YENİ YAZILAR