CHP’de kurultay hazırlıkları...

Haberin Devamı

Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu, olağanüstü kurultayla ilgili kararını henüz resmen açıklamış değil, ama artık CHP’de birinci gündem, birinci öncelikli mesele kurultay.

Geçen hafta fıtık ameliyatı olan Kemal Kılıçdaroğlu’nun son günlerde kafa yorduğu en önemli konu hiç kuşku yok ki kurultay hesapları...

Kılıçdaroğlu, kurultay kararını ve tarihini bugün yarın açıklayacak. CHP kulislerinde tarih konusunda geçen hafta 18-19 Aralık konuşuluyordu. Ancak süre konusunda bazı sıkıntılar doğduğu ve tarihin bir hafta sonraya yani 25 - 26 Aralık günlerine ertelenebileceği konuşuluyor.

Bu kurultay beklendiği gibi sadece tüzük değişikliği gündemli olmayacak. Seçimli kurultay yapılacak ve Parti Meclisi yeniden oluşturulacak.

Çünkü eski Genel Sekreter Önder Sav’ın dizayn ettiği mevcut Parti Meclisi ile Genel Başkan Kılıçdaroğlu arasındaki bağ artık kopmuş durumda.

Zaten tüzük gereği 3 Aralık günü zorunlu ve otomatik olarak toplanması gereken Parti Meclisi’nin bu toplantısını da yaptırmayı düşünmüyor Kılıçdaroğlu. Kurultay kararı açıklandığında bu zorunluluk kendiliğinden ortadan kalkıyor.

Kurultay seçimli olacak. Parti Meclisi yenilenecek. Dahası büyük olasılıkla genel başkanlık seçimi de yapılacak. Kılıçdaroğlu güven tazelemek istiyor. Delegelere “Bana güveniniz devam ediyor mu etmiyor mu?” diye soracak.

Bundan önceki aşamada da tüzük değişiklikleri görüşülürken genel başkanlık seçimi ile ilgili anti demokratik hükümleri kaldıracak. Genel başkan adaylığının önündeki zorluklar kaldırılacak. Mevcut tüzük hükmüne göre CHP’de genel başkan adayı olabilmek için delegelerin en az yüzde 20’sinin ön desteği gerekiyor. Bu ön destek için de öyle bir kağıda imza vermekle olmuyor, tek tek ad okunarak ve kurultayda divan önünde imza atmak zorunda kalarak yapılabiliyor. Bu durum adaylığı hemen hemen imkansız kılıyor.

Şimdi Kılıçdaroğlu bu anti demokratik tüzük hükmünü kaldırmayı planlıyor. Adaylık serbest kaldıktan sonra da genel başkanlık seçimi isteyecek.

Önder Sav veya Baykal ekibi Kılıçdaroğlu’da karşı aday çıkarabilir mi? Şimdilik böyle bir ihtimal gözükmüyor. En azından bu kurultayda Kılıçdaroğlu’na karşı ciddi aday çıkması beklenmiyor.

O nedenle de CHP’de şu anda herkesin asıl ilgilendiği seçim Parti Meclisi.

Baykal ekibi de, Önder Sav ve arkadaşları da Parti Meclisi’nde ağırlık elde etmenin planlarını yapıyor. Dahası, 2011 seçimlerinde milletvekilliği hesabı yapan eski-yeni milletvekilleri, il başkanları ve delegelerin birinci hedefi de PM’ye girmek. Parti Meclisi’ne giden yolun Kılıçdaroğlu ve Gürsel Tekin’e yakınlaşmaktan geçtiğini düşünenler şimdiden bu yöndeki arayışlarını hızlandırırken, bu yöntemde umudu olmayanlar da çarşaf liste için kulis yapıyor, çarşaf listenin yolunu açabilmenin formülleri üzerinde çalışıyor.

Elbette Kılıçdaroğlu’nun da bazı planları var.

Öyle sanıldığı gibi Önder Sav ekibini tasfiye etmek gibi bir planı yok Kılıçdaroğlu’nun. Aksine dengeli, kapsayıcı bir Parti Meclisi listesiyle delegenin karşısına çıkmaya hazırlanıyor.

Kulislerde konuşulanlara bakılırsa Kılıçdaroğlu, bu kurultayda da çarşaf listenin önünü açmayacak. Son kez blok liste ile seçim isteyecek. Listesine hem Baykal yanlılarını, hem Sav yanlılarını da alacak. Ama sivri isimleri değil, yıpranmamış genç isimleri tercih edecek. Kamuoyunun “Baykalcı” veya “Önder Sav ekibinden” diye yakından tanıdığı isimlerin bu listeye girebilme şansı yok gibi...

DİĞER YENİ YAZILAR