Büyükanıt’ın tek cümlelik mesajı...

Haberin Devamı

Türban tartışmaları başladığı günden beri bazı çevreler kıvrım kıvrım kıvranıyordu. Bu çevrelerin klasik beklentisi ve umudu, Türk Silahlı Kuvvetleri, muhtıra niteliğinde çok sert bir bildiri yayınlasın veya Genelkurmay Başkanı açıklama yapsın sürecin önü kesilsin...

Beklenti buydu, ama gerçekleşmedi.

Böyle olmayışı hiç kuşku yok ki Türk Silahlı Kuvvetleri’nin gelişmelerden çok mutlu olduğu anlamına gelmiyor. Asker, “Aman ne iyi oldu, türban sorunu da çözülüyor, inançları için başlarını örten, inançlarını inatla ve ısrarla başlarında taşımaya azmetmiş genç kızlarımız da eğitim hakkına ve özgürlüğüne kavuşturuluyor” diye seviniyor değil.

Aksine TSK gelişmeleri derin bir endişe ile izliyor. Ama bu endişeden hareketle “Cumhuriyetin laiklik ilkesi aşındırılıyor” diyerek aynı ağırlıkta bir başka temel ilkeyi demokratlık ve demokrasi ilkesini zedelememeye de özen gösteriyor. Siyasete müdahale olarak algılanabilecek açıklama ve davranışlardan özenle kaçınıyor.

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt sadece tek cümle ile kamuoyunun “Ordu ne düşünüyor” merakını gideriyor. Ancak bu tek cümlelik açıklamada elbette derin anlamlar var.

Diyor ki Orgeneral Büyükanıt; “Gündemimizde olan bir türban konusu var. Medyada ve kamuoyunda ‘Asker ne düşünüyor?’ deniyor. Şunu ifade edeyim; Türk toplumunun bütün katmanlarında askerin düşüncesini bilmeyen yok. Bir şey söylememiz malumu ilamdan öteye gitmez...”

Bunun ötesinde bir şey söylemiyor Büyükanıt.

Aslında söylemesine de gerek yok. Türban konusunda TSK’nın ne düşündüğünü kamuoyunda bilmeyen yok. Türban için anayasa değişikliği yapmakta olan iktidar partisi de çok iyi biliyor TSK’nın görüşünü, MHP de.

TSK’nın bu konuya bakışı Anayasa Mahkemesi’nin 1989 yılında verdiği kararın gerekçesinden farklı değil. Bu görüş değişik zamanlarda değişik vesilelerle kamuoyuna defalarca da açıklandı. Bugün de değişmiş değil. Değişmediğini ifade ediyor Genelkurmay Başkanı da...

Ama demokrasiye, siyasi iradeye, parlamento iradesine saygılı bir tutum sergiliyor Orgeneral Büyükanıt. Tek cümlelik bir açıklamayla yetiniyor...

Belki de daha geniş bir açıklama yapmasının bugün için hiçbir pratik yararı olmayacağını görüyor. Onun için de sonuç alamayacağı bir konuda adım atmıyor. Sadece tutumunun değişmediğini kayda geçiriyor.

Bazıları hayal kırıklığına uğramış olsa da doğru olanı, demokrasiye ve demokratik cumhuriyetin genelkurmay başkanına yakışanı yapıyor Orgeneral Büyükanıt.

Buna rağmen AKP’li Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu, tepki gösteriyor Büyükanıt’ın açıklamalarına. “Genelkurmay Başkanı’nın görüşleri, şahsi kanaatidir” diyor.

Sanki TSK içinde farklı görüşler var da Büyükanıt kendi kişisel kanaatini açıklıyor. Yani Büyükanıt rahatsız ama TSK memnun. Öyle olmadığını aslında Burhan Kuzu da çok iyi biliyor. Herkes biliyor ki, Genelkurmay Başkanı veya Kuvvet Komutanlarının yaptığı hiçbir açıklama şahsi kanaat açıklaması değildir, olmamıştır.

Özetle asker rahatsız ama siyasetin işine karışmaya niyetli değil. Onun için kamuoyuna tek cümlelik açıklama yapılıyor ama muhtemelen yasal zeminlerde ilgililere duyulan kaygı daha ayrıntılı biçimde aktarılacak.

DİĞER YENİ YAZILAR