Bu iş bir haftada biter vekiller tahliye olur

Kılıçdaroğlu, tutuklu vekillerle ilgili yasanın önümüzdeki hafta geçeceğini ve Resmi Gazete’de yayımlanmasıyla birlikte tahliye kararlarının çıkacağını söyledi

Haberin Devamı

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Bosna Hersek’te Türkiye’den beklentilerin çok yüksek olduğunu belirterek, ”Özellikle iş adamlarının yatırım yapması, istihdam yaratılması en büyük beklenti olarak karşımıza çıktı. Türkiye’nin Bosna Hersek’e yatırım yapacak iş adamlarına özel bazı teşvikler getirerek ülkedeki bu sorunun üzerine biraz daha ciddiyetle gitmesi gerekiyor” dedi.

Türkiye’den beklenti çok

Düzenlediği basın toplantısında, Bosna Hersek’in bir çatışma ortamı değil barış ve huzur ortamı olması gerektiğine işaret eden Kılıçdaroğlu, ”Bu hem Avrupa için hem Bosna Hersek için hem değişik etnik gruplar için zorunludur. Bu bağlamda Bosna Hersek’in NATO ve AB’ye üyeliği çok önemlidir. Türkiye bu konudaki desteğini daha net, daha tutarlı ve daha sık şekilde dile getirmelidir. Bu şekilde Bosna’nın NATO ve AB süreci daha da hızlandırılmış olabilir” dedi. Kılıçdaroğlu, Bosna Hersek’in Türkiye’den beklentisinin çok yüksek olduğunu belirterek, Ticaret Odası, Müftülük gibi kurumlar dahil olmak üzere her yerde Türkiye’nin Bosna-Hersek için bir şeyler yapması gerektiğinin ifade edildiğini söyledi. Özellikle iş adamlarının yatırım yapması ve istihdam yaratılmasının en büyük beklenti olarak karşılarına çıktığını vurgulayan Kılıçdaroğlu, şöyle devam etti:

“Bu beklentileri boşa çıkarmamak gerekiyor. Türkiye’nin bu konuda gerekirse proje bazında gerekirse Bosna Hersek’e yatırım yapacak iş adamlarına özel bazı teşvikler getirerek, bu sorunun üzerine biraz daha ciddiyetle gitmesi gerekiyor. Eğer bu konuda bir yasal düzenleme yapılacaksa, böyle bir ihtiyaç varsa CHP olarak biz yasal düzenlemeye her türlü desteği vermeye hazırız. Ekonomide bize aktarılan en ciddi sorun işsizlik, yatırımların yetersizliği işsizliği gündeme getirmiş durumda, özellikle üniversite mezunları arasında işsizliğin yüksek olduğunu ifade etmek istiyorum. Bu arada CHP’den beklentiler var, bunlar bize ifade edildi. Siyasal iktidar değişse dahi Türkiye’nin bu konudaki temel dış politikası değişmeyecektir. Kendilerine bir anlamda bu konuda güvenceyi de vermiş olduk. Bosna Hersek ile ilgili özel projelerin geliştirilmesi hazırlanması gerekiyor. TİKA’ya bu konuda önemli görevler düşüyor. TİKA, Bosna Hersek bazında gerekli çalışmaları yapmalıdır. Türkiye’ye olan yüksek beklentiler Türkiye tarafından boşa çıkarılmamalı ve bir hayal kırıklığı yaşanmamalı, işin özü bu.”

Tutuklu vekiller

Kılıçdaroğlu, Türkiye’ye hareketinden önce havaalanında gazetecilerle sohbet ederken tutuklu milletvekilleri konusunu değerlendirdi. Dün Ankara’da Cemil Çiçek’in muhalefet partilerinin grup başkanvekilleriyle yaptığı ikinci zirve toplantısında uzlaşma sağlandığını belirten Kılıçdaroğlu, “Arkadaşlarımın bana verdiği bilgiye göre düzenlemenin yeri değişmiş, başka bir maddeye girmesi konusunda uzlaşmaya varılmış” dedi.

Bir gazetecinin “İki hafta sonra tahliye olabilirler öyleyse” demesi üzerine Kılıçdaroğlu “Yok yok, iki haftayı bulmaz. Komisyondan bir günde geçer, Meclis’te bir günde kabul edilir, bir günde de onaylanır, önümüzdeki hafta biter” dedi. Kılıçdaroğlu, yasa Resmi Gazete’de yayımlanınca tahliye kararlarının da çıkacağını belirterek “Bir haftada biter bu iş” diye konuştu.

‘Müslüman olmakla Türk olmak eşit sayılıyor’

Kılıçdaroğlu’na basın toplantısında imam hatip lisesini (Gazi Hüsrevbey Medresesi) ziyareti ve din adamlarıyla görüşmeleri soruldu. ”Bunlar daha önceki yurt dışı ziyaretlerine göre daha fazla dikkat çekti, bu CHP’nin özel bir tercihi mi” sorusunu Kılıçdaroğlu, “Bosna Hersek’in sosyolojik yapısından kaynaklanan bir durumdur bu. Özel bir çaba, özel bir düzenleme değil” diye yanıtladı. Bosna Hersek’te Müslüman olmak ile Türk olmanın eşit sayıldığını belirten Kılıçdaroğlu, şöyle dedi: “Yani yabancılar buradaki Müslümanları Türk olarak görüyor, Türk olarak algılıyorlar. Gezimiz bu sosyolojik tablonun ortaya çıkarmış olduğu bir gerçeğin üzerine oturuyor. Her Bosna Hersekli Türkiye’yi çok yakından izliyor, akrabalarının büyük bir kısmı Türkiye’de, onlar sürekli gidip geliyorlar. Türk televizyonları, Türk dizileri izleniyor. İster Diyanet İşleri’ne gidin ister kahvede oturun ister Ticaret Odası’na gidin, isterseniz yerel askeri birliklerle oturup konuşun, aşağı yukarı aynı temayı her yerde görüyorsunuz.”

Kılıçdaroğlu’na Saraybosna’daki askeri orduevinde Bosnalı şehitler için mevlit okutulması da soruldu. Şehitler için mevlit okutmalarının CHP için yeni bir şey olmadığını belirten Kılıçdaroğlu, daha önce Çanakkale Savaşları’nın büyük kahramanı Seyit Onbaşı için de mevlit okutturduklarına dikkat çekti. Kendisine böyle bir mevlit okutulmasının çok uygun olacağının ifade edildiğini belirten Kılıçdaroğlu, ”Biz bunu askeri birliğin içinde yaptık, son derece mutluyuz” dedi. ”Neden askeri birliğin tercih edildiği” sorunu da Kılıçdaroğu, ”Biz tercih etmedik, onlar oranın daha uygun olacağını ifade ettiler, çünkü şehitler asker olduğu için mevlitin orada okunmasının uygun olacağı ifade edildi” diye yanıtladı. “İmam hatip ziyaretiyle ilgili Türkiye’den eleştiri bekleyip beklemediği” sorusu üzerine Kılıçdaroğlu, şöyle konuştu: ”Her alanda eleştiri gelebilir ama şunu çok açık ve netlikle söyleyeyim, biz Seyit Onbaşı için de mevlit okuttuk, yani bir eleştiri gelmedi. Bundan da bir eleştiri geleceğini sanmıyorum. Ziyaret ettiğimiz imam hatip okulu, 400 yıllık bir okul. Osmanlı’nın Avrupa’da yaptırdığı ilk eğitim kurumu, yani çok önemli bir kurum. Orasının ziyaret edilmesi son derece doğal, olması da gerekir. Ayrıca ben Türkiye’de Diyanet İşleri Başkanlığı’nı defalarca ziyaret ettim. Yani Diyanet İşleri Başkanlığı’nı ziyaret etmek, gidip konuşmak, özel olarak eleştirilmesi gereken bir olay değil. Bu ilişkiler olmalı zaten ancak çok abartılı olmamalı. Kamuoyunda ’ben şuraya gittim’ diye, gösteri olarak, propaganda malzemesi olarak kullanıyor gibi bir hava yaratmak istemiyoruz. Ama buradaki ziyaretler önceden programlanan planlanan ziyaretlerdir.”

THY’ye iletecek

Kılıçdaroğlu, Türkiye ile Bosna Hersek arasındaki ulaşımın pahalılığı konusunda da şikayet aldığını belirterek, iki ülke arasında özel havayollarının devreye girmesinin ya da THY’nin seferler sayısı ve ücret konusunda düzenleme yapmasının önerildiğini söyledi. Bunu THY yetkililerine aktaracağını belirten Kılıçdaroğlu, “Tabii özel hava yollarıyla ilgili söyleyebileceğim bir şey yok. Ama umuyorum THY, Bosna Herseklilerin bu taleplerini dikkate alır ve gerekli girişimi başlatır” dedi.

DİĞER YENİ YAZILAR