Birleşmenin ilk adımı

Anavatan-DYP birleşmesinde artık mutlu son çok yakın gözüküyor. Son anda sürpriz bir aksilik çıkmaz ise iki parti seçime tek çatı altında, tek listeyle girecekler

Haberin Devamı

ANAP ve DYP Cumhurbaşkanlığı seçiminde ortak hareket edecekler...

Anavatan-DYP birleşmesinde artık mutlu son çok yakın gözüküyor. Son anda sürpriz bir aksilik çıkmaz ise iki parti seçime tek çatı altında, tek listeyle girecekler.

Hatta bu birleşmenin iki partinin bir araya gelmesinden ibaret, sadece basit bir kurumsal birleşme olmayacağı, merkez sağın çeşitli nedenlerle dağılmış kadrolarının da bir araya getirileceği, buna ek olarak kamuoyunun yakından tanıdığı bazı sosyal demokrat kimlikli siyasetçileri de bu yapı içine katma gayretlerinin devam ettiği konuşuluyor.

Onun için de birleşme operasyonunun mimarları, yeni oluşuma “merkez sağda birlik” yerine “merkezde bütünleşme” demeyi tercih ediyorlar.

Konuşulan isimler ilginç. Bir dönem CHP ve DSP saflarında siyaset ve bakanlık yapmış isimler. Örneğin, Hikmet Çetin, Onur Kumbaracıbaşı, Hüsamettin Özkan, İstemihan Talay...

Ancak dün hem Hikmet Çetin hem de Hüsamettin Özkan ile telefonda konuştuk. Her ikisi de bu gelişmeden haberdar olmadıklarını söylediler. İkisi de bu oluşumda yer alırız veya almayız demediler ancak, hiç kimseyle hiçbir görüşmelerinin olmadığını söylemekle yetindiler.

Bu isimler operasyona sosyal demokrat sos katma ve merkezde büyük buluşmayı sağlayabilme açısından önemli. Olur mu olmaz mı, onu tabii ki zaman gösterecek.

Ancak Anavatan ile DYP’nin seçime birlikte girecekleri hemen hemen kesinleşmiş gibi.

Dün gelinen son noktayı DYP Genel Başkanı Mehmet Ağar ile konuştuk. Ağar, “Görüşmelerimiz ve gelişmeler çok olumlu yönde seyrediyor” diyor. İşin teknik ayrıntılarına girmek istemiyor. Haklı olarak bazı hassas noktaları görüşme aşamasında kamuoyu ile paylaşmanın sürece zarar verebileceğinden kaygı duyuyor.

Özetle şunları söylüyor Mehmet Ağar:
“Bu olay, bu süreç, basit bir parti birleşmesi olarak görülmemelidir. Bu olay Türk siyasetindeki tıkanıklığı, siyasetin önünü açacak olan çok önemli bir gelişmedir. Biz Türk siyasetinde 12 Eylül müdahalesinden sonra ortaya çıkan bölünmüşlüğü, dağınıklığı giderme misyonunu üstlenmiş durumdayız bugün. İnşallah olumlu bir sonuç alacağız...”

Ağar, Mumcu ile diyalog kanallarının karşılıklı olarak sürekli açık olduğunu da belirterek “Her şeyi konuşuyoruz, sağlıklı ve başarıya gidecek, iktidarı hedefleyen bir birlikteliği oluşturmaya çalışıyoruz” diyor.

Cumhurbaşkanlığı seçim süreci bu iki partinin işbirliği yönünde önemli bir zemin olacak. Önceki gün uzun bir telefon görüşmesi yapan Anavatan Genel Başkanı Erkan Mumcu ile DYP Genel Başkanı Mehmet Ağar, cumhurbaşkanlığı seçimi sürecinde ortak hareket etme kararına vardılar. Bu kararın ne yönde olduğu konusunda sır vermiyor Ağar.

Ancak edindiğim bilgilere göre, Başbakan Erdoğan ve AKP’nin arzuladığı gibi oylamalar sırasında Anavatan Genel Kurul’a girip 367 sayısının bulunmasına destek olmayacak.

Ama iki partinin bir de sürpriz hazırlığı var. Bazı pürüzler aşılabilirse nikaha dönük görünür ilk büyük adım bu ay atılacak. DYP’nin 28 Nisan’daki Bursa mitingi önemli...

Ağar ve Mumcu belki kürsüye belki birlikte çıkacak, DYP ve Anavatan örgütleri kolkola miting meydanına gelecek, merkezde bütünleşme sürecinin tarihi günü yaşanacak.

Süreç muhtemelen cumhurbaşkanlığı seçiminin ardından hız kazanacak

DİĞER YENİ YAZILAR