Bilmece gibi...

Tayyip Erdoğan’ın aday olup olmayacağı siyasi kulislerde tam anlamıyla bilmeceye dönüşmüş durumda

Haberin Devamı

Tayyip Erdoğan’ın aday olup olmayacağı siyasi kulislerde tam anlamıyla bilmeceye dönüşmüş durumda.

Önceki gün yapılan MKYK toplantısından sonra AKP’lilerin, Erdoğan’ın en yakınındaki isimlerin bile kafaları karmakarışık.

Düne kadar Erdoğan’ın adaylığına kesin gözüyle bakılırken, dünden itibaren hava değişmeye başladı. AKP çevrelerindeki ağırlıklı tahmin dünden itibaren “olmayacak, geri adım atacak” yönünde. Ancak bazı kurmaylar hâlâ “olacak” diyor.

Ve söylenenlerin hiçbiri bilgiye dayalı değil, tıpkı biz gazeteciler gibi AKP kurmayları da Erdoğan’ın bir davranışından bir sözünden anlam çıkarmaya çalışıyorlar. Bilmeceyi çözmek, Erdoğan’ın kafasından geçenleri net biçimde okuyabilmek çok güç. Çünkü belli ki Erdoğan da hâlâ kararını netleştirebilmiş değil. Onun da kafasındaki bazı soru işaretleri hâlâ net yanıt bulabilmiş değil. O nedenle de en yakınındakilere dahi net bir sinyal vermiyor.

Önceki gün yapılan MKYK toplantısı Erdoğan’ın kararını netleştirmesi bakımından büyük önem taşıyordu. Ve eğer bu toplantıda Kurul üyelerinin değerlendirme ve önerilerine göre bir karar verecek olursa aday olmama ihtimali var.

Kendisi aday olmaz ise kimi gösterecek?

Böyle bir ihtimal karşısında adı ön plana sürülen ilk isim Abdullah Gül oluyor AKP çevrelerinde.

Oysa bir süre öncesine kadar “ya Sayın Başbakan ya da düşük profilli bir isim” deniyordu. Ki Erdoğan’ın kararının da bu yönde olacağına inanılıyordu.

Fakat dünden itibaren “düşük profilli aday” formülüne karşı kulis faaliyeti yoğunlaştı AKP’de. AKP’nin önde gelen isimlerinin çoğunluğu bu formüle karşı çıkıyor. Özellikle de anketlere konu olan isimlere şiddetli muhalefet var AKP içinde.

Eşitler arasından birinci çıkarılmasına itiraz ediyor AKP milletvekilleri. Bu itiraz, Erdoğan’ın en korktuğu sonucu doğurabilecek kadar da güçlü. Kulislerde konuşulanlara bakılırsa, düşük profilliler listesinde yer alan bakan veya milletvekillerinden birinin aday gösterilmesi halinde bir grup milletvekili Meclis Başkanı Bülent Arınç’ı aday gösterecek. Zaten korkulan da bu.

O nedenle son günlerde hem parti içinden hem de parti dışı yakın çevreden Erdoğan’a “Siz aday olmazsanız, Abdullah Gül Bey’i gösterin” öneri ve telkinleri yapılıyor.

Erdoğan adaylık meselesini bir iki gün daha kafasında tartacak, bazı görüşmeler daha yapacak. Nihai kararını ise Bülent Arınç ve Abdullah Gül ile yapacağı kritik görüşmeden sonra verecek.

Kim aday olacak? Erdoğan kendisi mi, Abdullah Gül mü, yoksa düşük profilli bir isim mi?

Bu bilmeceyi henüz kimse çözebilmiş değil...

DİĞER YENİ YAZILAR