BDP de Meclis yolunda...

Haberin Devamı

CHP’nin yemin krizinin çözülmesinin ardından BDP de Meclis yoluna yakın gözüküyor. Bugün Meclis Başkanı Cemil Çiçek ile görüşecek olan BDP yöneticilerinin yarın yemin etmesi ihtimali yükseldi.

Boykot nedeniyle haftalık olağan grup toplantısını dün de Diyarbakır’da gerçekleştiren BDP’nin eyleminin iki temel gerekçesi var:

Birincisi Hatip Dicle’nin mazbatasının iptal edilip, kendilerinin kazandığı milletvekilliği hakkının AKP’li Oya Eronat’a verilmesi. Bu durumu, “AKP’nin hırsızlığı” olarak niteliyorlar.

İkinci gerekçe CHP ile aynı. KCK davasından tutuklu olan 5 milletvekilinin serbest bırakılmaması...

Aslında AKP ile CHP’nin yayınladığı ortak bildiri BDP’nin ikinci gerekçesini, tutuklu milletvekilleri sorununu bir ölçüde çözüme kavuşturmuş gözüküyor. Bu konuda en azından şimdilik BDP de daha ileri bir adım beklentisi içinde değil.

Ancak ısrarlı oldukları birinci temel gerekçe, yani Hatip Dicle meselesi nasıl çözülecek?

Bu noktada geriye dönüş olamayacağını aslında BDP de biliyor. Ama en azından AKP’den bir adım bekliyorlar. Şimdilik “Oya Eronat istifa etmeli” diyorlar. Ama bunun anlamlı bir talep olmayacağının da farkındalar...

Özetle samimi biçimde uzlaşmayla sorunun çözümü aranacaksa bu konuyu da “sitem ve özür” çerçevesinin dışına çıkaramayacaklarını kabul etmeleri gerekiyor.

Muhtemelen öyle de yapacaklar.

Kriz çözümü ve uzlaşma konusundaki mahareti öteden beri bilinen Meclis Başkanı Cemil Çiçek, CHP’nin yemin protestosu krizini geçen hafta gerçekleştirdiği başarılı bir arabulucuk faaliyetiyle çözüme kavuşturdu.

Aslında Çiçek, krizi tümüyle bitirmeyi hedefliyordu. AKP ve CHP’nin geçen hafta oturdukları pazarlık masasına BDP’nin de oturmasını arzu ediyordu. Ancak bu, çeşitli nedenlerle, CHP’nin bazı hassasiyetleri nedeniyle gerçekleşemedi.

Çiçek, BDP ile diyalog kanalını hep açık tuttu. “Gelin siz de yemininizi edin, çözümü hep birlikte bu çatı (parlamento çatısı) altında arayalım” çağrısı yaptı ve ardından önceki gün BDP’lilerle ikinci bir görüşme daha gerçekleştirdi.

Ve son olarak da dün çözüm için BDP yöneticilerini bugün saat 13.00’te Meclis’e davet etti.

Meclis Başkanı Çiçek, bugün de odasında AKP ve BDP yöneticilerini buluşturacak, “burada konuşup uzlaşın” diyecek.

Peki bu görüşmeden uzlaşma çıkacak mı?

Çıkacağı yönündeki beklenti yüksek.

Aslında BDP Grup Başkanı Selahattin Demirtaş’ın dün Diyarbakır’dan verdiği mesaj da uzlaşı beklentilerini güçlendiriyor.

Ama nasıl?

BDP, AKP ile bir ortak protokol veya ortak bildiri imzalamak istiyor. Tabii bu noktada tarafların ne kadar esneyebileceği önemli. CHP ile imzalanan ortak bildirinin bir benzerinin BDP ile de imzalanmasına AKP’nin bir itirazı olmayacak.

Ancak BDP’nin istediği ortak bildirinin içeriği biraz daha kapsamlı.

Kürt sorunun çözümü, açılım ve yeni anayasa konularında BDP daha net ve somut taahhütler istiyor.

AKP’nin bu aşamada ayrıntılı taahhütlerin altına imza atması ise ihtimal dışı.

Ancak uzlaşmaya dayalı yeni anayasa ile demokratik siyasetin önündeki tüm engellerin kaldırılacağı; Kürt meselesinin de bu çerçevede çözümüne dönük önemli adımlar atılabileceği biçiminde daha genel ifadelerin yer alacağı bir ortak bildiri ihtimali daha yüksek.

Eğer BDP buna “evet” derse boykot krizi de bugün veya yarın aşılabilir.

DİĞER YENİ YAZILAR