Bazıları iktidar, bazıları Hazine yardımı derdinde...

Haberin Devamı

Aday listelerinin dün saat 17.00’de Yüksek Seçim Kurulu’na verilmesiyle birlikte partiler seçim sürecindeki en zor en kritik evreyi geçtiler.

Birleşme ve ittifak arayışları, rakip partilerden aday transferi yarışları artık geride kaldı. Şimdi partiler için en önemli sorun, listelere giremeyen kırgın ve küskünlerin açtıkları, açacakları yaraları süratle sarmak.

Son birkaç gün siyasi partiler açısından çok zor çok hayati bir karar süreciydi. Tabii ki bu sürecin her parti için ayrı önemi, ayrı bir hazırlığı vardı.

AKP tek başına iktidarı kaybetmemek, Milli Görüşçü değil, merkez partisi olduğuna tüm toplumu inandırabilmek için vitrininde önemli yenilikler yaptı. Eski sol kökenli politikacıları vitrinine alarak liberal kamuoyuna mesaj vermeye çalıştı.

İktidar adayı sosyal demokrat CHP de seçmen tabanını genişletebilmek için merkez sağ partilerin sahasından oy getirecek adaylara ağırlık verdi. Bunun için İlhan Kesici’yi İstanbul’dan aday gösterdi. ANAP- DYP birleşmesinin çökmesiyle birlikte ortaya çıkan imkanı da iyi değerlendiren CHP, Lütfullah Kayalar ve Edip Safter Gaydalı gibi merkez sağ seçmene sempatik gelebilecek illerinde güçlü politikacıları son anda listesine alarak bir ölçüde avantajını arttırdı.

Yaşanan bu süreçte CHP ve AKP iktidar için çaba harcarken, DP ve GP’nin önceliği ise yüzde 10 barajını geçmekti. ANAP’la birleşme formülü işlerlikte olduğu dönemde barajı rahat geçeceği hesaplanan DP, bu birleşmenin suya düşmesiyle birlikte ciddi bir baraj sorunu ile karşı karşıya geldi.

Kritik baraj sınırındaki bir diğer parti de Cem Uzan’ın Genç Parti’si. Doğal olarak her iki partinin de iddiası baraj sıkıntısı yaşamadıkları, aksine iktidara aday oldukları yönünde. Ancak yine de her ikisinin de kritik eşikte bulundukları gerçek...

Bir de barajı geçme umudu hemen hemen hiç olmayan partiler var. Erbakan’ın SP’si, Erkan Mumcu’nun ANAP’ı ve Muhsin Yazıcıoğlu’nun BBP’si...

Yüzde 10 barajını geçebilme konunda hiç umudu olmayan BBP çıkış yolunu tıpkı DTP’nin yaptığı gibi kuvvetli olduklardı illerde bağımsız adaylar göstermekte buldu.

Erkan Mumcu’nun DP ile ortaklıktan vazgeçtiğini açıklaması üzerine bir ara SP’liler hayli ümitlenmişlerdi. SP, önceki günden itibaren hem ANAP’la hem de BBP ile yoğun bir temas trafiği yürüttü. Ancak, üçlü bir ittifakla tek parti çatısı altında seçime girme formülü konusunda ANAP ve BBP’yi ikna çabaları sonuç vermedi.

Bu formülün tutmaması üzerine ANAP Genel Başkanı Mumcu dün son olarak HYP Genel Başkanı Yaşar Nuri Öztürk’le ve YP Genel Başkanı Sadettin Tantan ile görüştü. İşbirliği imkanları araştırıldı ama o da sonuç vermedi.

Aslında ne SP-ANAP-BBP ittifakı, ne de Mumcu’nun aradığı diğer işbirlikleri yüzde 10 barajını aşmaya yetmeyebilir.

Yani çok sayıda parti seçime giriyor ama sadece AKP ve CHP’nin kısmen de MHP’nin iktidar hesabı var. DP ve GP için ise birinci öncelik baraj, ikincisi koalisyon çıkarsa ortaklık. Diğerleri ise yüzde 7’yi bulup Hazine’den para alabilme hesabında.

DİĞER YENİ YAZILAR