Baykal, Talabani görüşmesine “milli görev” diye bakıyor...

Haberin Devamı

Birkaç ay öncesine kadar birbirlerini çok sert ifadelerle eleştiriyorlardı. Uluslararası toplantılarda bile bir araya gelmemeye özen gösteriyorlardı.

Hatta öyle ki, çok değil iki yıl önce Sosyalist Enternasyonal’in Cenevre toplantısında yaşananlar hala hafızalarda. O toplantıda Baykal konuşurken Talabani-Barzani ikilisi salonu terk etmiş, Talabani kürsüye geldiğinde de Baykal, divandaki yerini terk edip delegasyonun arasına geçmişti.

Çünkü o günlerde sadece Deniz Baykal değil, dönemin Cumhurbaşkanı da Genelkurmay Başkanı da Talabani-Barzani ikilisini düşman gibi görüyor, “aşiret reisi” diye aşağılıyordu. O nedenle talep edilmesine rağmen 10. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, Irak Cumhurbaşkanı Talabani’ye randevu vermemişti. İç kamuoyundaki yargı da farklı değildi. İç kamuoyunda Talabani-Barzani ikilisinin Türkiye’ye karşı dostça olmayan bir tavır içinde olduğu kanaati hakimdi; PKK’ya örtülü destek verdiklerine inanılıyordu.

Bugün çok şey değişmiş durumda. Talabani-Barzani ikilisinin tutumları da değişti, Türkiye’nin yaklaşımı da... Önceki gün Celal Talabani’nin Ankara’daki temsilcisi CHP Genel Başkanı Deniz Baykal’ı, Irak Cumhurbaşkanı adına resmen Bağdat’a davet etti.

Kuzey Irak’taki PKK varlığının tasfiyesinin tartışıldığı, Kürt sorununun çözüme kavuşturulması konusunda Türkiye’nin yakaladığı tarihi fırsatın konuşulduğu bu ortamda CHP Genel Başkanı’na Bağdat’tan gelen davet önemli.

Şimdi Baykal ne yapacak? Bağdat’a gidecek mi, gitmeyecek mi? Gidecekse ne zaman gidecek?

Dün bu sorularını sorduğumuzda, “Sayın Talabani’nin Irak Cumhurbaşkanı sıfatı ile yaptığı bu daveti değerlendirmek durumundayız” yanıtı verdi Baykal.

“Ne zaman gitmeyi düşünüyorsunuz ?” sorusunu da şöyle yanıtladı Baykal:

“Bunun zamanlaması, programlanması ve içeriği üzerinde arkadaşlarımız çalışıyor. Tabii komşumuz Irak Cumhurbaşkanı’nın yaptığı son derece nazik bir çağrı. Irak-Türkiye ilişkileri çerçevcesinde gündemdeki konular üzerinde bir görüşme olacağı söylendi. Gündemdeki konular da belli. Genelde terör, bizi ilgilendiren PKK terörü ve Irak’ın istikrarı, toprak bütünlüğü... Bu açıdan bakınca benim bu görüşmeye gitmem milli bir görev gibi çıkıyor ortaya...”

Evet, Bağdat ziyaretini “milli görev” anlayışı ile gerçekleştirecek Baykal.

Talabani’nin son aylarda Türkiye, PKK ve Kürt sorunuyla ilgili değerlendirmelerini önemsediğini söylüyor ve şöyle devam ediyor:

“Celal Talabani’nin son dönemdeki açıklamalarına bakıldığında, terör ve PKK konusunda Türrkiye’nin ve CHP olarak bizim ötedenberi dile getirdiğimiz tezlerimize yakın bir anlayışa yaklaşmakta olduğu görülüyor. Yani Iraklı Kürt liderlerin de artık yeni bir aşamaya geldikleri anlaşılıyor. PKK’yı Irak’tan uzaklaştırma konusunda bir kararlılık ifade ediyorlar. Türkiye ile işbirliği yapmaktan söz ediyorlar. Bu çerçeveden bakınca böyle bir çağrı, terörün Irak ve Orta Doğu’dan uzaklaştırılması konusunda varılabilecek işbirliğine bizim bir katkımız olabilecekse onu vermek de bizim için görevdir...”

Deniz Baykal’ın Talabani’nin daveti ile ilgili değerlendirmelerinin özeti böyle.


DİĞER YENİ YAZILAR