Baykal, “robot kamera” istiyor

Haberin Devamı

Başbakan Tayyip Erdoğan’ın CHP Genel Başkanı Deniz Baykal ile “açılım” konusunda yapacağı görüşme için izlenen süreç neredeyse açılım sürecinin önüne geçmiş durumda.

İki genel başkan arasında randevulaşma için mektuplaşma süreci yaşandı. Fakat bu da görüşmenin önünü açmaya yetmedi. Çünkü, Baykal’ın görüşmeyi kabul ettiğine ilişkin olarak gönderdiği 6 sayfalık cevap mektubu ve buradaki eleştiri ve suçlamalar Erdoğan’ın canını oldukça sıkmıştı. Erdoğan eleştiri ve suçlamaları görüşmeden sonuç alabilmek uğruna sineye çekti ama Baykal’ın kamera şartını kabul edilemez buluyor.

O nedenle de dün Irak ziyareti öncesinde yaptığı açıklamada Erdoğan, Baykal’a telefon edeceğini belirterek “Kendilerini telefonla arayıp, görüşmemizin nasıl çok daha sağlıklı olabileceği hususunu tezekkür etmeyi düşünüyorum” dedi. Erdoğan’ın telefonda ne diyeceği aşağı yukarı belli; kamera koşulunun kaldırılmasını isteyecek.

Muhtemelen bu görüşmenin kritik önemine, konunun hassasiyetine işaret edecek ve muhtemelen şunları söyleyecek:

“Hayati bir devlet meselesini konuşacağız. Çok kritik bazı diplomatik gelişmeler, üçüncü ülkelerle ilgili bazı konular hakkında zatıalinize bilgi vereceğim. Devlet sırrı mahiyetinde bazı konular gündeme gelecek. Bunların kayıt altına alınmasını doğru bulmuyorum. Ayrıca kamera ve kameramanların önünde yapılacak görüşmeden sağlıklı bir sonuç çıkmayacağı endişesi içindeyim...”

Peki Deniz Baykal bu konuşma üzerine, “haklısınız, kamera koşulunu kaldırdım” diyecek mi acaba?

Dün itibariyle vazgeçecek gibi gözükmüyordu.

Başbakan’ın “telefonla arayacağım” sözlerini duyar duymaz hemen yazılı bir açıklama yaptı Baykal ve şunu söyledi: “Telefon açma zahmetine katlanması için bir neden yoktur. Özel Kalem Müdürü’ne vereceği bir talimatla bize ziyaret gün ve saatini bildirmesi yeterli olacaktır...”

Yani Baykal, televizyon çekimi koşulunu konuşmaya bile kapalı gözüküyor.

Dünkü açıklamasının ardından telefonla konuştuğumuz CHP Genel Başkanı, Başbakan’ın konuşacağı konunun devlet sırrı içermeyeceğini düşünüyor.

“Bana yazdığı mektupta açılım sürecinde gelinen nokta ile ilgili bilgi vereceğini ve benim bu konudaki düşüncelerimi almak istediğini söylüyor. Bunun gizli kapaklı olmaması, kayıt altına alınması lazım. En güvenilir yöntem de kamera kaydıdır.”

Baykal kamera koşulunu esnetecek gibi gözükmüyor.

Bunun üzerine, “PKK konusunda, terörle mücadele ve bölge ülkeleri veya ABD ile varılan bazı kritik mutabakatlarla ilgili devlet sırrı niteliğinde bilgiler vermek istiyorsa ne diyeceksiniz?” diye sorduğumda da yanıtı özetle şu oldu Baykal’ın:

“Önce bu süreci bir konuşalım. Ülkeyi bu süreçle getirdiği ortamı değerlendirelim. Oradaki yanlışlarını yüzüne karşı söyleyeyim. O da bana söyleyecekleri varsa onları söylesin. Bunlar sır değil, bu konuda toplumumuzdan bir şey gizlememize gerek yoktur. Ama ondan sonra devlet sırrı varsa onu da konuşuruz. O konuları konuşurken gerekirse kamerasız da konuşuruz veya onları kayıttan ayırabiliriz, silebiliriz...”

Özetle baş başa görüşmenin kamera kaydı altında olmasında ısrarlı Baykal. Ama görüşme sırasında odada kameramanlar bulunmayacak. Onun için robot kamera kullanılabileceğini söylüyor CHP Lideri. Görüşme odasında sadece iki lider ve uzaktan kumandalı robot kameralar bulunacak. Dışarda ise Erdoğan’ın da Baykal’ın da güven duyacağı, sır saklayacağına kuşku duymayacakları bir yönetmen çekimi gerçekleştirecek. Kaydın iki kopyası çıkarılacak ve bunlardan biri Baykal’da kalacak, diğeri de Erdoğan’a verilecek.

Acaba Erdoğan buna razı olacak mı?

DİĞER YENİ YAZILAR