Baykal, Kılıçdaroğlu’na renk vermedi

Haberin Devamı

CHP’de düne göre değişen bir şey yok. Hesaplar ilk gün kurgulandığı gibi.

Deniz Baykal’ın yapacağını duyurduğu kritik Kemal Kılıçdaroğlu ve Gürsel Tekin görüşmeleri parti kamuoyunda başlangıçta ciddi bir beklenti ve heyecan yaratmıştı.
Bazıları iyi niyetle “Herhalde adayımız Kemal Kılıçdaroğlu’dur. Hepimiz onun arkasında kenetlenmeliyiz” mesajını vereceği beklentisine girmişti önceki gün.
Ama öyle olmadı. Baykal, Kılıçdaroğlu’na yeşil ışık yakmadı. Tabii kırmızı da...

Kılıçdaroğlu da böyle bir istekte bulunmadı. Aksine “Sizin dönmeniz gerekli” dedi. Ona da olumlu yanıt vermedi Baykal.
“Kemal benim kararım değişmiş değil. İstifa ettiğim gün yaptığım basın toplantısında ne söylediysem aynı noktadayım...”


“Sen aday ol” veya “olma” da demedi.

Sadece daha önce hem kamuoyunun hem de Angora Evleri’ndeki evine gelen ikna heyetine söylediklerini tekrarladı.
Yani parti örgütlerinin tümünün desteğini alabilecek, milletvekillerinin tümünün “evet” diyeceği ve mevcut parti yöneticilerinin de üzerinde ittifak edeceği yeni bir isim.


Peki böyle bir isim var mı bugün CHP’de?

Olmadığını Baykal da biliyor. Bu şartları taşıyan tek isim her şeye rağmen Deniz Baykal...

Ayrıca hem Kılıçdaroğlu’na hem Gürsel Tekin’e tarihsel bir örnek de hatırlatıyor Baykal. İnönü’nün istifası sonrasında SHP’de yaşananları. SHP’nin erimesini ve daha sonra da CHP bünyesinde tarihe karışmasını bu gelişmeye bağlıyor Baykal. O kurultayda Murat Karayalçın, Aydın Güven Gürkan ve Yüksel Çakmur yarışının SHP’yi bitirdiğini söylüyor. Ülkenin bugün içinde bulunduğu kritik ortamda CHP’de böyle bir kutuplaşmaya, çekişmeye müsade edilemeyeceğini söylüyor.

Peki bu durumda ne olacak?

Başından beri tek çıkış yolu var: Baykal’ın dönüşü...
Bu konuyu dün adı muhtemel adaylar arasında yer alan önemli bir parti yöneticisiyle konuştum. Dediği şu:
“Deniz Bey kararını yüzde yüz netleştirmiş değil. Gelişmeleri, içerideki ve dışarıdaki yansımaları, tartışmaları değerlendiriyor. Ama bana göre yeni bir kadro ile dönebilir. Yıpranmamış, başarılı isimlerle, yeni isimlerle... Belki de bir kolunda Kılıçdaroğlu, diğer kolunda Gürsel Tekin olur. Kurultayda şöyle bir açıklama da yapabilir: ‘Dönüşüm geçicidir. Bu hassas süreci geçirince seçim öncesi veya hemen sonrasında yapılacak ilk kurultayda koltuğu yeni genel başkana bırakacağım.’ Bunu diyebilir Genel Başkan.”

Mantıklı bir değerlendirme. CHP bu zorlu süreci Baykal’la aşmaya çalışacak.

Başbakan Erdoğan dün önümüzdeki süreçte Baykal’ın üzerine nasıl gideceğinin ipucunu verdi: “Eşlerine ihanet edenleri biz hiçbir zaman bu toplumun içinde kalkıp da mağdur olarak göremeyiz.”

Yarın bundan daha ağır ifadelerle yükleneceğine kuşku yok. Bu ağır eleştirilerin altından nasıl kalkacak CHP ve Baykal?
Kaset komplosunun düzmece olduğu ortaya çıkarılabilirse...
Bir de Baykal’ın ilk gün söylediği gibi bu komplonun iktidarın yönlendirmesi ve himayesiyle gerçekleştirildiğinin kanıtlanmasıyla.

Baykal “Boş konuşmuyorum” diyerek elinde bu yönde delil olduğunu ima etmişti. Eğer gerçekten bu durum delillendirilebilirse bugün Baykal ve CHP’nin kucağında olan bomba işte o zaman Erdoğan ve iktidarın üzerine patlar.

DİĞER YENİ YAZILAR