Baykal’ın önerisi uzlaşma kapısını açabilir mi?

Haberin Devamı

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, dün partisinin grup toplantısında anayasa tartışmalarını farklı bir boyuta taşımaya yönelik bir çıkış yaptı.

Anayasa değişikliği konusunda iktidar partisi ile uzlaşabileceği mesajını verdi Baykal. Ancak küçük bir koşul öne sürüyor.

Devreye girmesini istediği Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’e şu çağrıyı yapıyor Baykal:

“Yani sayın Cumhurbaşkanı pekala diyebilir ki, ‘Eğer son oylamada hepsi üçte iki oy (367) almışsa da ben bu 3 maddeyi ayırıp milletin oyuna sunarım.’ Bunu yaparsa bu konunun hem Türkiye’de kutuplaşma yapmasının önüne geçer. Hem de Cumhurbaşkanlığı’ndan milletimizin beklediği davranışı çok sorumlu bir şekilde sergilemiş olur.

O üç maddeyi ayırıp referanduma sunacağını açıkça ilan ederse Türkiye’de bu gerginliği ortadan kaldırma bakımından tarihi bir iş yapmış oluruz. Eğer cumhurbaşkanı bunu yaparsa biz de CHP olarak uzlaşma yaklaşımını sergilemiş oluruz.”

Yani Cumhurbaşkanı bu şekilde devreye girerse, “o zaman gerginlik, problem biter” demeye getiriyor Baykal.

Cumhurbaşkanı’na “paketten ayır” diye önerdiği üç konu kritik. Birincisi Hakimler Savcılar Yüksek Kurulu’nun yapısı, oluşumu ve atama biçimiyle ilgili madde. İkincisi Anayasa Mahkemesi’nin yapısı ve üyelerin belirlenmesi ile ilgili madde. Üçüncüsü de siyasi partilerin kapatılması konusunda dava açma ve kapatma koşullarını düzenleyen maddeler...

Şimdi Baykal, Cumhurbaşkanı eğer bu üç maddeyi referanduma götüreceğine söz verirse pakete biz de oy veririz ve diğer maddeler referanduma gerek kalmadan Meclis’ten geçer, bu kavga da burada biter, diyor.

Ancak Cumhurbaşkanı’nın paketten ayırmasını istediği maddeler sıradan düzenlemeler değil. Başbakan Tayyip Erdoğan’ın, AKP’nin yapmak istediği temel düzenlemeler. AKP aslında bu üç temel konu için anayasa değişikliği yapıyor. 30 maddenin geri kalanı herkesin kabul edebileceği dolgu maddeleri. Ama iktidar, referanduma o dolgu maddeleri ile, o tatlandırıcılarla gitmek istiyor. Çünkü o maddeler, demokratikleşme yolunda muhalefet dahil hiç kimsenin itiraz edemeyeceği, herkese olumlu gelen düzenlemeler. Yani iktidar için olmazsa olmaz düzenlemeler Baykal’ın paketten ayrılmasını istediği maddeler. O maddeler olmadan Anayasa değişikliğinin AKP açısından pek de anlamı yok. İktidar, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu ile Anayasa Mahkemesi’ne yeni bir düzen, yeni bir biçim vermek için anayasa değişikliğinde ısrarlı. Aynı şekilde siyasi partilerin kapatılmasını imkansıza yakın derecede zorlaştırmak için ısrarlı.

O nedenle bu üç konunun paketten ayrılması Tayyip Erdoğan ve partisinin anayasa değişiklik planları için pek de kabul edilebilir bir öneri değil.

Öneriye Erdoğan’ın olumlu yaklaşması mümkün değil. Ama Baykal da öneriyi zaten Erdoğan’a yapmıyor. Erdoğan’ın bu maddeleri paketten ayırmayacağını biliyor.

Cumhurbaşkanı’na çağrı yapıyor.

Cumhurbaşkanı bu çağrıya olumlu yanıt verir mi?

Çok zayıf ihtimal.

Olumlu yanıt verirse Baykal’ın takdirini kazanabilir.

Ama bu durumda Tayyip Erdoğan’ın ve AKP’nin bütün şimşeklerini üstüne çekeceğine hiç kuşku yok.

DİĞER YENİ YAZILAR