Baykal’dan mesaj: Cumhurbaşkanını da ilk turda seçebiliriz

Haberin Devamı

Yeni dönemde arzulanan yumuşama ve uzlaşma ortamı için dün Meclis’te herkesi mutlu eden bir örnek olay yaşandı. Uzun yıllardan beri ilk kez Meclis Başkanı partilerarası geniş bir uzlaşmayla birinci turda seçildi.

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal’ın dünkü seçimde gösterdiği uzlaşma tavrı AKP’lileri şaşırttı. AKP’liler Meclis Başkanı’nın ilk turda seçilmesi için yoğun çaba harcıyorlardı. Fakat CHP’nin samimi bir destek sağlayacağına da doğrusu pek ihtimal vermiyorlardı. CHP bu desteği verdi ve Köksal Toptan birinci turda 450 milletvekilinin oyunu alarak Meclis Başkanı seçildi.

Dün oylamanın hemen ardından konuştuğumuz CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, AKP’nin Meclis Başkanlığı konusunda “İyi niyetli bir açılım” yaptığını söyledi. Gösterilen adayın siyasal geçmişi üzerinde “Milli Görüşçü”, “laik-antilaik” gibi spekülasyonlar yapılamayacak bir siyasi kişilik olmasının önemli olduğunu vurgulayarak, “Olması gereken, toplumun özlediği yumuşama ve uzlaşma böyle sağlanır” dedi.

Peki bu yumuşama süreci kalıcı olabilecek mi? 10 gün sonra yapılması beklenen cumhurbaşkanlığı seçimi de yine partilerarası geniş uzlaşmayla, gerilimsiz sonuçlandırılabilecek mi?

“Elbette yapılabilir. Biz bugünkü (dün) tutumumuzla onun mesajını verdik, yapılabileceğini gösterdik Türkiye’ye” diyor Deniz Baykal ve ekliyor:

“AKP, Sayın Başbakan, eğer Cumhurbaşkanlığı için de uygun bir isim önerebilirse bu Türkiye’yi çok ferahlatır. Herkese rahat bir nefes aldırır. Ekonomi çok rahatlar, iç siyasetteki yumuşamaya katkı yapar, dış politikayı rahatlatır. Türkiye birden bire farklı bir noktaya gelir. Büyük bir gerilimi üstünden atar. Ülke gerçek sorunların çözümü üzerine daha bir kararlılıkla gitmeye başlar. Bu da en çok hükümetin işine yarar. Neden öyle olmasın? Bu yapılırsa korku senaryosu üretenler de susturulmuş olur.

Ben çoğunluk partisinin hakkını teslim ediyorum. Cumhurbaşkanı adayı elbette oradan olacak. Onların içinden biri seçilecek. Yeter ki makul bir ismi, bütün kamuoyunun kabul edebileceği, bizim de gönül rahatlığı ile destek verebileceğimiz bir adayı çıkarsınlar.

AKP eğer Meclis Başkanlığı’nda gösterdiği özeni cumhurbaşkanlığı konusunda da gösterirse o seçim çok rahat yapılır, Türkiye ferahlar.

11. Cumhurbaşkanı’nın ilk turda seçilememesi için hiçbir neden yok. Seçilmesine bizim katkı vereceğimiz çok isim var AKP içinde. Aday telaffuz etmek istemem, bu doğru olmaz. Ama yeter ki iyi niyetle düşünsünler, baksınlar...”

Cumhurbaşkanı adaylığı konusunda AKP zirvesinde bir süredir yaşanan Abdullah Gül sıkıntısını hatırlattığımda ise Baykal şunları söylüyor:

“Ben o spekülasyonlarla ilgili değilim. Fakat şunu söyleyeyim; liderlik, böyle durumlarda gerekeni yapabilmektir. Sürüklenmek değildir...”

Özetle Baykal, Tayyip Erdoğan’a çok önemli bir çağrı yapıyor; “Dün oluşan olumlu atmosferi bozmadan, işi yeniden gerilim ve inatlaşmaya dönüştürmeden cumhurbaşkanını da uzlaşmayla seçebiliriz” diyor.

Öyle anlaşılıyor ki Baykal’ın tek koşulu var: Abdullah Gül veya Milli Görüş geleneğinden gelen bir isimde ısrar edilmesin, Köksal Toptan gibi ılımlı, makul bir isim önerilsin.

Eğer öyle olursa o zaman belki de uzun yıllar sonra Cumhurbaşkanı da ilk turda ve tam bir mutabakatla seçilebilecek...

DİĞER YENİ YAZILAR