Baykal’dan Erdoğan’a “Uzlaşma” çağrısı...

Haberin Devamı

Başbakan Tayyip Erdoğan’ın seçimlerden kısa bir süre önce cumhurbaşkanlığı seçimiyle ilgili çok önemli bir açıklaması olmuştu. Yeni dönemin farklı olacağına işaret eden Erdoğan, anayasa referandumundan önce Meclis’in yeni cumhurbaşkanını seçebilmesi için muhalefet partileriyle uzlaşma arayacağını açıklamıştı. Parti başkanlarını ziyaret edeceğini, birkaç isimli bir aday listesi götürerek bunun üzerinde uzlaşma arayacağını bildirmişti.

Ancak önceki gün Abdullah Gül’ün basın toplantısında adaylığını ilan etmesi Erdoğan’ın seçimden önceki bu yaklaşımı konusunda ciddi soru işaretleri doğuruyor kafalarda.

Şimdi Erdoğan, Deniz Baykal ve Devlet Bahçeli’ye yapacağı ziyaretlerde neyi konuşacak? “Bizim adayımız Abdullah Gül. Desteğinizi bekliyorum” mu diyecek? Öyle derse bu nasıl uzlaşma arayışı olacak?

Belki de yüzde 46’lık oy oranını, seçmenin uzlaşması olarak kabul edip muhalefet partileriyle uzlaşmaya gerek görmeyecek.

Abdullah Gül’ün önceki gün yaptığı açıklamalara bakılacak olursa Erdoğan muhalefet liderleriyle aday ismi üzerinde bir görüşme yapmayacak gibi. Sadece destek isteyecek. Ve muhalefet destek vermese dahi, oturumu boykot etmeyi göze alamayacakları için Abdullah Gül AKP’nin oyları ile Ağustos ayının ikinci yarısında muhtemelen 11. Cumhurbaşkanı olarak Çankaya Köşkü’ne çıkacak.

Konuyu dün CHP Genel Başkanı Deniz Baykal’a sorduk. Baykal, yeni döneme “uyum ve uzlaşma” anlayışının damga vurması gerektiğini söylüyor.

Gül’ün adaylığı veya başka bir isim tartışmasına girmekten özenle kaçınan Baykal, “Bu noktada şimdilik söyleyebileceğim şudur” diyor ve devam ediyor:

“Seçim Türkiye’de yeni bir dönem açmalıdır. Yeni bir uzlaşma ve uyum dönemine Türkiye’nin ihtiyacı var. Cumhurbaşkanlığı seçimi bu açıdan çok belirleyici olacaktır. Eğer AKP yönetimi diğer partilerle bir ortak aday oluşturma yaklaşımı içine girerse, kendisi de Türkiye de bundan çok kazançlı çıkar.

Geçen dönemin gerginliklerini, çatışmalarını, ‘meydanlar böyle istiyor Meclis’te bizim adayımıza oy vermeseler de engellemeyecekler’ diyerek dayatmayı sürdürmek yanlış olur. Uzlaşma herkesin özveri, fedakarlık göstermesini gerektirir. Bakalım AKP yönetimi böyle bir yapıcı, kucaklayıcı yaklaşım içine girebilecek mi?”

Baykal’a Abdullah Gül’ün adaylığı ile ilgili sorduğum soruları ise ısrarla duymazdan geliyor. Gül’ün adaylığı ile ilgili değerlendirme yapmaktan özenle kaçınıyor CHP lideri. Diyor ki; “Sayın Başbakan’ın bir angajmanı var, ‘geleceğim, konuşacağım, müzakere edeceğim’ dedi seçimden önce. Şimdi onu bekliyorum...”

Yine ısrar ediyorum. Gül’ün adaylığı ile ilgili olarak MHP lideri Bahçeli’nin Meclis’e girecekleri, seçim sürecini tıkamayacakları yönündeki açıklamalarını hatırlatıyorum. Bunun üzerine de “Evet MHP açıklamış, ‘gireceğiz’ demiş. O zaman mesele yok seçebilirler” diyor.

“CHP’nin tutumu ne olacak?” diye sorduğumda ise “Onlar seçebilir. Bize ihtiyaçları yok o zaman” demekle yetiniyor Baykal.

Baykal, Erdoğan’ın uzlaşma taahhüdünü yerine getirmesini, Gül dışında bir isim üzerine uzlaşma aramasını bekliyor. Ancak Abdullah Gül’ün önceki günkü açıklamalarından sonra Erdoğan’ın böyle bir yaklaşım içine girmesi de pek olası gözükmüyor artık...

DİĞER YENİ YAZILAR