Baykal’dan DTP’lilere çağrı: “Terörü reddedin sizinle her şeyi konuşup tartışalım...”

Haberin Devamı

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, “açılım” olarak nitelenen Kürt sorunu ve terörle ilgili son çıkışlarını, önerilerini sürdürüyor.

Geçen hafta bazı Güneydoğu illerine bir gezi düzenleyen Deniz Baykal, bölge halkından aldığı reaksiyondan memnun. Baykal, “Bugüne kadar, yıllardır çok laf dinledi yöre halkı. Şimdi bizim söylediklerimizi, ‘işte doğrusu budur’ diye değerlendirdikleri anlaşılıyor. Ama tabii ki söylenenlerin hayata geçirilebilmesi önemli” diyor.

Hayata geçirebilme tabii ki iktidarın inisiyatifinde ama muhalefetin zorlaması ve katkısı başta Kürt sorunu olmak üzere bazı kritik konulardaki gelişmeleri hızlandırabilir. Bu noktada CHP’nin önümüzdeki dönemde daha aktif bir tutum içine gireceği, Deniz Baykal’ın Güneydoğu gezilerinin sıklaşacağı anlaşılıyor.

Deniz Baykal, Kürt kimliğinin bireysel hak ve özgürlükler bağlamında ifadesinin önündeki engellerin süratle kaldırılması gerektiğini söylüyor.

Bu konuda ilk adımın televizyon yayıncılığı alanında atılabileceğini kaydeden Baykal, “Kürtçe yayın tekelinin devlet televizyonunda olmasının hiçbir anlamı yok. Bu özel televizyonlara bırakılmalıdır. Hatta devlet bu yayınları yapacak olan özel televizyonlara mali destek de sağlayabilir” diyor.

Vatandaşların resmi kurumlara Kürtçe dilekçe ile başvurmalarının da önünün açılması gerektiğini söyleyen Baykal şöyle devam ediyor:

“İnsanların kendi etnik kimliğini özgürce yaşayabilmelerinin önündeki tüm engeller kaldırılabilir. Ama bunlar yapılırken dikkat edilmesi gereken husus şudur; bunlar ayrıştırmaya değil, birleştirmeye, bütünleştirmeye dönük olmalıdır.”

Deniz Baykal’a Kürt sorununa ilişkin çözüm önerileri konusunda DTP ve DTP’lilerle de sıcak bir ilişki süreci başlayıp başlayamayacağını sorduğumda özetle şunları söylüyor:

“Elbette oturup konuşuruz. Ancak DTP’nin önce terör karşısındaki tavrının netleşmesi lazımdır. Anlaştıklarımız olur, anlaşamadıklarımız olur ama her şeyi tartışabiliriz. Bunun olabilmesi için de önce ’terörü reddedin, terörü lanetleyin’diyoruz DTP’ye...”

DTP’ye yönelik bu çağrı yeni değil, bugüne kadar Avrupa Birliği de dahil içerde, dışarda aklı başında herkes bu çağrıyı yaptı. Fakat nedense DTP terörle, terör örgütüyle arasına mesafe koymayı bir türlü gerçekleştiremedi.

Mayın hassasiyeti

Bu arada hükümet, Meclis gündemindeki mayınlı arazilerin temizlenmesine ilişkin yasa tasarısını geçen hafta sürpriz bir kararla geri çekmişti. Şimdi tasarının ikinci maddesi üzerinde tekrir-i müzakere (yeniden görüşme) yapılarak sınır bölgesindeki bu arazinin 49 yıllığına temizliği yapacak olan firmaya kiralanması hükmünün değiştirileceği bekleniyor.

Fakat Baykal hükümete güvenmiyor. Baykal, hükümetin, mayınlı bölgeyi Ceylanpınar Devlet Üretme Çiftliği ve sınır bölgesindeki diğer kamu arazileri ile birleştirilerek yabancı bir firmaya 49 yıllığına kiralama niyetinden vazgeçtiğine ihtimal vermiyor. “Bu arazilerin birilerine verilmesi konusunda çok büyük bir pazarlığın içinde oldukları anlaşılıyor” diyor.

Özetle hükümetin niyetinin mayın temizletmek değil, yüz binlerce dönüm araziyi “birilerine” kiralamak olduğuna inanıyor Baykal.

Kendi önerisi ise, devletin mayın temizleme işini NAMSA’nın denetiminde parayla yaptırması, arazinin ise toprak reformu kapsamında topraksız çiftçilere verilmesi...

DİĞER YENİ YAZILAR