Başsavcı Erdoğan için içtihat isteyecek mi?

Haberin Devamı

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya’nın ikibuçuk ay önce Anayasa Mahkemesi’ne sunduğu kapatma istemli iddianame ile başlayan süreç gün geçtikçe hem ülkedeki hem de AKP’deki gerilimi arttırıyor.

Sonucun ne olacağını şu anda kimsenin kestirebilmesi mümkün değil. Ancak ilk günden itibaren başlayan spekülasyonların ardı arkası kesilmiyor. Hemen her gelişme kapatma davası ile ilişkilendiriliyor ve sonuca ilişkin değişik çıkarsamalar yapılıyor. AKP içinde de AKP dışında da “kapatılacak - kapatılmayacak” diye sürekli fal açılıyor. Tahminler gün gün değişiyor.

Bir hafta öncesine kadar ağırlıklı beklenti, “Galiba kapatmayacaklar. Sadece Hazine yardımı kesilecek. Böylelikle hem AKP ciddi bir laiklik uyarısı almış olacak, duyarlı kesimler tatmin edilecek, hem de kapatılmadığı için AKP mutlu olacak” yönündeydi.

Ancak Yargıtay Başkanlar Kurulu bildirisiyle yeniden tırmanan gerilimle birlikte moraller ciddi biçimde bozulmuş durumda. Dolayısıyla, papatya falı yine negatif, tahmin ve beklentiler yine olumsuza döndü, “kapatacaklar” beklentisi ağırlık kazandı.

Bu durum doğal olarak partide morallerin yeniden bozulmasına neden oluyor. Yerli ve yabancı basına konuşan “isimsiz” AKP üst yöneticisi ve bakanların deyimiyle partideki ruh hali yine karamsarlaşıyor.

Ancak Tayyip Erdoğan ve yakın kurmayları hala iyimserliklerini koruyor. AKP’nin hiçbir zaman kapatılmayı hak edecek bir eylem ve söylem içinde olmadığını, “laiklik karşıtı eylemlerin odağı” olma gibi bir iddianın AKP ile örtüştürülebilmesinin mümkün olmadığını savunuyorlar. Bir ay önce verdikleri yazılı savunma ve önümüzdeki haftalarda yapacakları sözlü savunma ile Başsavcı Yalçınkaya’nın iddianamesini tümüyle çürütebileceklerine olan inançlarını koruyor Erdoğan ve arkadaşları.

Fakat yine de her türlü olumsuz sonuca karşı yedek planları hazır. Partinin kapatılması, Başbakan Erdoğan dahil bazı bakan ve milletvekillerine 5 yıl süreli siyaset yasağı getirilmesi durumunda hemen ara seçime gidilerek Erdoğan ve arkadaşları bağımsız milletvekili olarak yeniden parlamentoya taşınacak.

Böylelikle Erdoğan kısa bir aradan sonra yeniden hem milletvekili olacak hem de bağımsız Başbakan.

YSK Başkanı Muammer Aydın’a ve eski Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Sabih Kanadoğlu’na göre de bunun önünde hukuki bir engel yok. Yani Erdoğan yeniden milletvekili de başbakan da olabilir.

Ancak son günlerde bu konu hukuk ve yargı çevrelerinde farklı boyutuyla da tartışılıyor. Prof. Süheyl Batum gibi “Hayır. Yürürlükteki anayasa hükümlerine göre 5 yıl süreyle milletvekili olamaz. YSK Başkanı’nın görüşü yanlış” diyenler de var.

Dahası Başsavcı Yalçınkaya’nın bu konuyu dava sürecinde Anayasa Mahkemesi’ne götürerek kesin bir içtihat hükmü çıkmasını sağlayabileceğini söyleyenler de...

Tıpkı cumhurbaşkanlığı seçimindeki 367 olayı gibi...

Muhtemelen yarın veya en geç pazartesi günü Başsavcı, AKP’nin savunması ile ilgili yazılı mütalaasını ve ek delillerini Anayasa Mahkemesi’ne sunacak. Ondan sonra hem süreç hızlanacak hem de bu tür hukuki yorum ve tartışmalar yoğunlaşacak.

Sonuç mu?

Sonucu bugünden hiç kimsenin hatta herhangi bir Anayasa Mahkemesi üyesinin dahi kestirmesi mümkün değil. Kapatılmaz, AKP beraat eder, kapatılmaz ama hazine yardımı kesme cezası verilir veya kapatılabilir. Üç ihtimal de ortada...

DİĞER YENİ YAZILAR