Baskın seçim ihtimali var mı?

Ankara kulislerinde bir süredir baskın seçim ihtimalinden söz ediliyor. Konuşulan şu:

Haberin Devamı

Ankara kulislerinde bir süredir baskın seçim ihtimalinden söz ediliyor. Konuşulan şu:

“Tayyip Erdoğan adaylık kararını verip Meclis Başkanlığı’na bildirimde bulunduktan hemen sonra AKP Grubu erken seçim önergesi verecek ve cumhurbaşkanlığı seçimi turları başlamadan önce bu önerge görüşülüp kabul edilecek, Haziran ayı sonlarına doğru da seçim yapılacak.”

Olabilir mi?

Teorik olarak olabilir. Hatta başta ekonomi olmak üzere pek çok bakımdan ülke için faydalı da olabilir.

Çünkü normal zamanda yani 4 Kasım’da seçim demek Türkiye’nin 7-8 aylık bir zaman kaybı demek. Artık mevcut parlamentonun gündemdeki rutin bazı yasa tasarıları dışında yapacağı en önemli iş 11. Cumhurbaşkanı’nı seçmek olacak. Cumhurbaşkanlığı seçimi de tamamlandıktan sonra parlamento zaten fiilen tatile girecek.

Muhalefetin de artık bugün itibariyle tek hedefi milletvekili genel seçimleri. Fakat düne kadar erken seçim diye bastıran muhalefet, bugün artık erken değil, zamanında seçim istiyor.

Çünkü erken veya zamanında seçim tartışmasının tek önemli nedeni vardı: Cumhurbaşkanlığı seçimi...

AKP, “Anayasa’daki 5 yıllık süreyi tamamlayacağız” derken bunu Anayasa’ya olan sadakatinden, Türkiye’yi beş yıllık seçim dönemlerine alıştırmak kaygısından yapmıyordu. Önündeki Cumhurbaşkanlığı fırsatını değerlendirmek için bu kararlılığını sürdürüyordu.

Aynı şekilde muhalefetin erken seçim isteğinin gerisinde de Türkiye’nin siyasi geleneğinin bozulmaması, seçimlerin en fazla dört yılda bir yenilenmesi teamülüne uyulması gereği yatmıyordu. Muhalefet de seçim erkene alınırsa Meclis’teki aritmetik, güç dengesi değişir ve “kimin cumhurbaşkanı olacağı Tayyip Erdoğan’ın iki dudağı arasından çıkacak isme kalmaz” hesabı yapıyordu.

Sonunda matematik kazandı ve seçim konusunda Erdoğan’ın dediği oldu. Cumhurbaşkanını bu parlamento seçecek artık. Ya Erdoğan kendisi 11. Cumhurbaşkanı olarak Çankaya Köşkü’ne çıkacak ya da işaret edeceği isim.

Bu sonuç alındıktan sonra AKP elbette erken seçim isteyebilir. Erken seçimin AKP’yi siyasi açıdan pek çok konuda oldukça rahatlatacağına kuşku yok.

En geç 4 Kasım’da yapılacak olan milletvekili genel seçimleri AKP açısından hayati öneme sahip. Bugün anketlere göre AKP her ne kadar önde gözükse de birinci parti çıksa bile tek başına iktidar garanti gözükmüyor. Özellikle baraj sorunu yaşayan partiler arasında öngörülen ittifak projeleri hayata geçirilemeden seçime gidilmesi AKP için önemli

Üç partili parlamentoda bile tek başına iktidar şansı garanti değil. Dört parti barajı aşarsa hemen hemen imkansız. İşte AKP’nin korkusu da bu noktada.

Bu riski önlemenin en kestirme yolu, muhalefetin bu ittifak projelerini hayata geçirme fırsatı bulamadan, cumhurbaşkanlığını almanın verdiği rüzgarı da kullanarak hemen erken seçime gitmek ve yine tek başına iktidar olarak gelmek.

Ancak bu noktada tek sıkıntı AKP ve Erdoğan’ın gençlere önemli bir taahhüdü olan seçilme yaşını 25’e indiren yasanın uygulanması. Eğer seçim erkene alınırsa bu düzenleme uygulanamayacak. Bu konuda bizzat Erdoğan’ın taahhüdü var. “Eğer bu hüküm uygulanamayacaksa seçimi erkene almayız” demişti Erdoğan. Acaba şimdi “dün dündür, bugün bugün” deyip yoluna devam mı eder yoksa sözüne sadık mı kalır?

DİĞER YENİ YAZILAR