Başbakan neden sinirleniyor?

Haberin Devamı

Türkiye gündeminde iki hayati konu var: Birincisi tırmanan bölücü terör eylemleri ve buna karşı uygulanacak yeni önlem ve yöntemler . İkincisi de dünyayı kasıp kavuran küresel krizin Türkiye ekonomisine olası etkileri...

Başbakan Tayyip Erdoğan bu iki konuda da eleştiri getirilmesine, soru sorulmasına son derece tahammülsüz.

Muhtemelen tam yerel seçimler öncesi başgösteren bu tatsız gelişmelerin ortaya çıkmış olması canını sıkıyor Erdoğan’ın.

O yüzden ekonomik kriz ve terörle ilgili sorulara yanıtı sert oluyor.

Örneğin dün MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin eleştirileri ve Irak sınırında “tampon bölge” oluşturulması önerisi hatırlatıldığında, “Ağzı olan konuşuyor ” diye yadırgatıcı bir üslupla yanıt veriyor.

Başbakan Erdoğan acaba, terörle mücadele konusunda hükümetinin yürüttüğü etkili çalışmaların takdir edilmediğini mi düşünüyor?

Muhtemelen öyle. Çünkü, bir süre önce Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek ile sohbet ederken o da benzer yakınmaları dile getirmiş ve şunu söylemişti:

“Bugün hükümet olarak bize hiç kimse, ’Şunu eksik yaptınız, şu tedbiri almadınız, askere ve diğer güvenlik birimlerine şu yetkiyi vermediniz’diyemez. Bütün bunlar yapıldı. Yapılanların ve yapılmakta olanların bir bölümünü işin doğası gereği açıklayamıyoruz. Ama önemli mesafeler alınıyor...”

Yapılanlardan çok önümüzdeki dönem için yapılmaya çalışılanların, atılması öngörülen kritik adımların önem taşıdığı anlaşılıyor. Ve en azından şimdilik hükümet bu adımları kamuoyu ile paylaşamıyor.

Ankara kulislerinde anlatılanlara bakılırsa terör örgütünün Kuzey Irak’tan aldığı yardım ve lojistik desteğin tamamen kesilmesi, Barzani yönetiminin işbirliğine zorlanması için çok etkili bazı yöntemlerin Başbakan Erdoğan’ın başkanlığında bugün yine toplanacak olan Terörle Mücadele Yüksek Kurulu gündeminde olduğu belirtiliyor.

Ve bu konuda nihai kararı vermeden önce bütün diplomatik yolları sonuna kadar tüketmeyi öngörüyor hükümet.

Irak Özel Temsilcisi Büyükelçi Murat Özçelik’in (Muhtemelen Ahmet Davutoğlu ile birlikte) bugün Bağdat’ta önce Irak Merkezi hükümet yetkilileri ve daha da önemlisi hemen ardından Mesut Barzani ile yapacağı görüşme çok önemli. Bu görüşmede Türkiye’nin sabrının tükendiği çok net biçimde i fade edilecek Barzani’ye ve “Türkiye Cumhuriyeti ile mi yoksa PKK ile mi dost kalmak istediği” sorulacak.

Yuvarlak ifadelerle yetinmeyecek. Kuzey Irak’taki PKK kamplarının kapatılması, örgütün silahsızlandırılması, etkisizleştirilmesi için Türkiye ile somut işbirliği adımları konuşulacak. Yani PKK militanlarının Irak’ın kuzeyinde elini kolunu sallayarak dolaşmalarının nasıl önleneceği, yaralı teröristlerin Kürt yönetimi altındaki hastanelerde tedavi hizmeti görmeleri ve her türlü lojistik desteği rahatlıkla alabildiği ortamın tersine nasıl çevrilebileceği madde madde sıralanacak.

Muhtemelen de Barzani’nin yanıtı Ankara’daki Terörle Mücadele Yüksek Kurulu toplantısına anında iletilecek ve bugünkü toplantıda netleşmesi beklenen yol haritası ona göre çizilecek.

DİĞER YENİ YAZILAR