Başbakan: 301 kalkmamalı ama değişiklik yapılabilir

Başbakan Recep Tayip Erdoğan, Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhammedov’un yemin törenine katılmak üzere Türkmenistan’a giderken, uçakta gazetecilerin sorularını yanıtladı

Haberin Devamı

Başbakan Recep Tayip Erdoğan, Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhammedov’un yemin törenine katılmak üzere Türkmenistan’a giderken, uçakta gazetecilerin sorularını yanıtladı. Başbakan’a “Meclis Başkanı Bülent Arınç’ın cumhurbaşkanlığı konusundaki sözleri” hatırlatıldı. Ancak Başbakan, bu konuda Nisan’a kadar konuşmama kararlılığını sürdü ve “Nisan’dan önce konuşmayacağız. Benim düşüncem belli. Gündemde bu konu yok. Şubat’ı, Mart’ı bir bitirelim” demekle yetindi. Başbakan’ın diğer sorulara verdiği yanıtlar şöyle:

301 değişikliği ne olacak?
Meslek örgütleri, barolar vs bir araya geldi. Barolar “Hükümet hazırlıklarını yapsın bize göndersin, değerlendirme yapalım” diyor. Böyle bir yaklaşım tarzı olmaz. TOBB, IKV gibi örgütler değişik bir çalışma yapıp, teklif sundular. 301 kesinlikle kalkmamalı. Değişik yapılabilir diye düşünüyorum. Bugün (önceki gün) MYK’da görüştük. Önümüzdeki hafta arkadaşlarımızla bir araya gelip, bu arada başka teklif gelir mi bilemiyorum, son çalışmaları değerlendirip, yapılacak olan değişikliği yapacağız. Aslında komisyonda olumlu bir yaklaşım vardı. Anayasa’nın 66’ncı maddesindeki vatandaşlık bağı ile bağlı olan Türktür “hükmüne CHP takıldı.” Bu Atatürk’ün talebi, bununla oynatmayız “ dedi. Burada Türk kelimesi kalsın ama, Türklük ifadesi için Anayasa’nın 66’ncı maddesine atıfta bulunulabilir. İyi niyet olmadıktan sonra, gerekçeye bunu koymak faydalı olmayabilir.

‘BİR ZAT VAR...’

Soruşturma izninin bakana bağlı olması için tekrar 159’a dönülebilir mi?
Ben 159’dan hakim karşısına çıkmış bir insanım. Nuh Mete Yüksel iddianamesini hazırladı, talep idam. Ben ne yaptım? Kimi öldürdüm? Şok oldum. Böyle bir durumu yaşadım. İdamın kalkması ve müebbet olması, en azından bir mesafedir. Adalet Bakanı’nın iznine bağlı olması bir bakıma olumlu, bir bakıma olumsuzdur. Bu yargının siyasallaşmasına yol açmaz mı? Evet, o gün hangi iktidar varsa, istediğini gönderir. Burada adalet olur mu? Bırakalım yargı sürdürsün. Her müracaat edenin hakkında savcının dava açmasını ortadan kaldıracak bir çalışma yapıyoruz. Bir zat (Kerinçsiz’i kastediyor) var. Şöhret olmak için her şeyde dava açıyor. İsabetli yollardan biri değil. Bunu önlemek için ne yapılabilir, arkadaşlarla çalışıyoruz. Adı, imzası, adresi olmayan şikayetlerin kaale alınmaması gerekir. Dürüstse, samimiyse, adını da, adresini de koyar. Onu kaale alırım. Koskoca yargı neden bunları kaale alsın? Benimle ilgili bile çok sayıda şikayet vardı. Sonra da dosyalar birikiyor.

Medya’dan çok şikayet ediyorsunuz?
Ben bu konuda çok dertliyim. Ne onunla ne onsuz. Ben böyle 750 tesis demediğim halde, bir gazete, Sabah Gazetesi 750 yazarsa, nasıl üzülmeyeyim buna?(Kahramanmaraş’taki tesis açılışlarını kastediyor) Ben ülkenin başbakanıyım. Çatladıkapı Belediye Başkanı değil. Yarası olan gocunsun. Konya’da 111 tesis dedik, yalan dediler, eski tesis dediler. Eski tesis olmadığına dair şirket sahipleri dava açtılar. Oda başkanı rahatsızlığını ifade etti.

Yakın medya grubu, kontrolünüzde medya grubu oluşturmadığınıza pişman mısınız?
Ben belediye başkanlığımdan beri bunu yanlış bulduğumu ifade ettim. Bize sürekli olarak geliyorlar. Ben o tuzağa düşersem, yaptıklarımı yapamayacağımız inancındayım. Biz geldiğimizde bazı medya gruplarının bankalarla ilişkileri felaket durumdaydı, şimdi medya yerine oturuyor, kendi ayakları üzerinde. Tabii kamuoyu araştırmaları yapıyoruz medya ile ilgili de. Medyanın korkulduğu kadar tesiri yok. Halk sadece manşetleri, sürmanşetleri okuyor. Köşe yazıları okunmuyor...

Niye kızıyorsunuz o zaman?
Yapmadığımız şeyler, manşetlerden “yapıldı” diye yazılınca rahatsız oluyoruz. Çünkü ben gazete okurum. Arkadaşlarım özetleri getirir onları okurum.

DIŞ POLİTİKA

Avrupa’daki PKK operasyonları ve ABD’nin yaklaşımı...
Olumlu gelişmeler var. Bundan sonra da olacak diye bakıyoruz.

Kuzey Irak’la ilişkileri geliştirme yönünde adım atılabilir mi?
Neden adım atılmasın? Yeter ki bir gelişme olsun. Eğer atacağımız adım, bizler ve onlar için sulh getirecekse neden adım atmayalım?

Türkiye’nin Ege ve Akdeniz’de petrol araması Kıbrıs Rum yönetiminin girişimine karşı bir karar mı?
Zaten vardı bu. Zaten farklı yerlerde petrol arıyoruz. Çok farklı teklifler geliyor. Sadece kendi sularımızda değil, TPAO’nun farklı sularda arama çalışmaları var.

Gökçeada’nın batısındaki aramalar Yunanistan’la problem çıkarır mı?
Çıkarmaz. Biz Yunanistan’a doğalgaz vereceğiz. Müşterek adımlar atıyoruz. Bakarsınız, bu adım da müşterek adıma dönüşür. Bizim sularımızdaki aramalar için söyleyecek lafları yok. Gökçeada ve Bozcaada ile ilgili bazı alt yapı çalışmalarımız var. Deniz ulaşımı ile ilgili çalışmalar yapıyoruz. Kıbrıs Rum tarafı Avrupa sürecindeki yerini daha da güçlendirmek ve dikkatleri üzerine çekmek için bu adımı atıyor.

Lübnan’ın tutumu?
Lübnan’la yapacağımız çok şey var. Devam ettirmesi doğru değil. Geri adım attılar zaten.

*****

SABAH ‘750’ DEMİŞTİ
Sabah Gazetesi, Başbakan Erdoğan’ın önceki gün Kahramanmaraş’ta 750 tesis açtığını yazdı. Türkmenistan’a giden Erdoğan, uçakta gazetecilerin, “Medyadan neden bu kadar yakınıyorsunuz?” sorusuna şöyle yanıt verdi: “Ben bu konuda çok dertliyim. Ne onunla ne onsuz. Ben böyle 750 tesis demediğim halde, bir gazete, Sabah Gazetesi 750 yazarsa, nasıl üzülmeyeyim buna?”

*****

Doğalgazı çeşitlendirmek şart
Türkmenistan doğalgazının Hazar geçişinin halledilmesi gerekiyor. O da ancak Azerbaycan ile Türkmenistan arasındaki krizin aşılması ile mümkün. Ama Türkmenistan’ın Azerbaycan ile arası iyi değil. Arasını buluruz diye düşünüyoruz. İlhan Bey’le(Aliyev) bu konuyu konuşuyoruz. Kardeşler arasını buluruz. Biz de kardeşiz. Ne kadar çeşitli kaynağımız olursa, o kadar güçlü oluruz. 43 ilde doğalgaz kullanıyoruz. Sanayi ve teknolojideki gelişmelere paralel olarak tüketimimiz de artıyor. Bağlantılar kurulduğunda ‘al ya da öde’ konumundaydık, rezerv aşamasına geldik. Tuz Gölü’nün altına rezerv için çalışmalar yapıyoruz. Mısır’dan doğalgaz gelecek. Şu anda Suriye’de.

DİĞER YENİ YAZILAR