Bahçeli’den Erdoğan’a sert mesaj

Başbakan Tayyip Erdoğan her ne kadar “Nisan ayına kadar bu meseleyi konuşmayacağız” dese de Türkiye’nin gündemi adım adım Cumhurbaşkanlığı seçimine kilitleniyor

Haberin Devamı

Başbakan Tayyip Erdoğan her ne kadar “Nisan ayına kadar bu meseleyi konuşmayacağız” dese de Türkiye’nin gündemi adım adım Cumhurbaşkanlığı seçimine kilitleniyor.

Meclis Genel Kurulu’ndaki bütçe görüşmeleri bile kimsenin ilgisini çekmiyor, her gün yeni bir boyutuyla erken seçim, sine-i millet ve cumhurbaşkanlığı seçimi tartışılıyor. Tartışma gündemi tam da muhalefetin istediği platformda yürüyor. Ve eğer çok olağanüstü bir iç veya dış gelişme olmazsa veya hükümet sürpriz bir manevra ile yeni bir tartışma gündemi yaratmazsa Türkiye, 6 aya yakın bir süre dozu giderek artan biçimde Çankaya tartışmalarına kilitlenecek.

CHP lideri Deniz Baykal’dan sonra dün de MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli cumhurbaşkanlığı seçimi tartışmasına girdi. Bahçeli’nin söyledikleri aslında CHP liderinin bugüne kadar dile getirdikleri ile paralellik taşıyor. Bahçeli de Nisan 2007’den önce erken seçim yapılsın, parlamento yenilensin, cumhurbaşkanı öyle seçilsin istiyor. Bunun için tarih de veriyor; “Bu ayın sonuna kadar Meclis erken seçim kararı alsın, 11 Mart 2007’de seçim yapılsın” diyor.

Diyor da bu kararı alacak olan AKP milletvekilleri. Daha doğrusu Erdoğan.

Erdoğan artık Çankaya için gün sayıyor çok büyük ihtimalle kendisi, bunda çok ciddi bir risk görürse de işaret edeceği bir AKP’li 16 Mayıs 2007 günü Çankaya’ya çıkacak.

Mevcut koşullarda bunu engelleyebilmek kolay gözükmüyor. Ama yine de parlamento içi ve parlamento dışı muhalefet bastırmaya devam ediyor.

Devlet Bahçeli dünkü basınla sohbet toplantısında Tayyip Erdoğan’ı çok sert ifadelerle eleştiriyor. Mevcut parlamentonun yapacağı cumhurbaşkanlığı seçiminin “ara rejim korkusu içinde, ara rejim gölgesinde geçme riski bulunduğunu” söylüyor.

Erdoğan’ın adaylığı konusunda da çarpıcı ifadeleri var Bahçeli’nin: “Hakkında kendi imzanla Meclis gündeminde bulunan dokunulmazlık dosyaları var. Dokunulmazlığın kaldırılıp bu dosyalardan aklanmadan Cumhurbaşkanı olamazsın. Önce aklan paklan sonra aday ol...”

Eğer aklanmaz, ısrar eder ve Mayıs 2007’de cumhnurbaşkanı olursa ne olacak?

Bahçeli’nin sözlerinden çıkan sonuç şöyle özetlenebilir:

En geç 4 Kasım 2007’de seçim var. O zaman parlamento tablosu değişir AKP azınlıkta kalırsa, bu dosyalar işleme konacak. Erdoğan’ın yargılanmasının önü açılacak. Bu arada cumhurbaşkanının yargılanmasının tek yolu olan “vatana ihanet” suçunu parlamento yeniden tarif edebilecek.

Yani, “her halukarda Erdoğan’ı Çankaya’dan indirir ve yargı yolunu açarız” demeye getiriyor Bahçeli.

Bu ve benzer tehditler Erdoğan’ı önüne kadar gelen cumhurbaşkanlığı fırsatını tepip “peki madem seçim istiyorsunuz, hodri meydan” noktasına getirir mi dersiniz?

Bana göre hayır...

Zaten Bahçeli de bu kanaatte olsa gerek ki, son olarak CHP’ye ve Meclis’te temsil edilen diğer muhalefet partileri ANAP ve DYP’ye çağrı yapıyor:

Sine-i millete dönmeyin. Meclis çatısı altında kalın ama cumhurbaşkanlığı seçiminde AKP’yi yalnız bırakın. Böylelikle seçilecek cumhurbaşkanı AKP’nin cumhurbaşkanı olsun. Meşruiyet kazanmasına katkı yapmayın...

DİĞER YENİ YAZILAR