Anayasa değişikliği son çare...

Haberin Devamı

AKP’yi kurtaracak bir Anayasa değişikliğine bugün itibariyle CHP’nin de MHP’nin de destek vermeyeceği kesin gibi. Bu durumda AKP ne yapacak? Parti içindeki bir kanadın söylediği gibi kaderine razı olup, “kafayı giyotine mi uzatacak?”

Hayır uzatmayacak.

Ancak bu konuda aceleci de davranmayacak AKP. Öncelikle toplumdaki gerilimin ve siyasi tansiyonun düşürülmesi için gerekli adımları atacak.

Ki bunun sinyallerini bir süreden beri veriyor Başbakan Erdoğan. Üslubunu yumuşatıyor, toplumun tüm kesimlerinin gönlünü kazanmaya, laiklik konusundaki duyarlılıkları yüksek kesimlerin korku ve kaygılarını giderici yönde bazı uygulamaları hayata geçirmeye çalışıyor. Yargı ve devlet kurumlarıyla çatışmaya girmemeye özen gösteriyor.

Ayrıca, “laiklik konusundaki kaygı ve şüpheleri dağıtmak amacıyla Başbakan Erdoğan’ın bürokraside ve hatta kabinede de bazı isimleri feda etmesinin yumuşama ve güven ortamının pekişmesine” katkı yapabileceğini söyleyen AKP’liler de var. Ancak bu aşamada, özellikle de dava süreci sona ermeden Erdoğan’ın kabinede revizyona gitme ihtimalinin sıfır olduğunu, bu temenniyi dile getirenler de biliyor.

Bu arada Avrupa Birliği’nin tam desteğini arkasına alabilmek için de 1,5 yıldan beri fazlaca önemsenmeyen, sürüncemede tutulan demokratikleşme reformlarını yeniden gündemin ön sırasına alıyor hükümet. O nedenle bir yılı aşkın süreden beri AB’den ceza yasasının 301. maddesi ile ilgili olarak gelen telkin ve uyarıları önemsemeyen, bu konuda bir türlü adım atamayan AKP şimdi jet hızıyla bu maddeyi düzeltmeye çalışıyor. Bunun için CHP’li Meclis Başkanvekili Güldal Mumcu “yasa teklifini hemen işleme koy” diye sıkıştırılıyor.

Neden?

AB Komisyon Başkanı Manuel Barroso ve Genişlemeden Sorumlu Komiser Oli Rehn Ankara’ya geliyorlar ya. Onlara jest yapılacak...

301 değişikliğini önümüzdeki günlerde yeni bazı demokratikleşme atılımlarının izlemesi sürpriz olmayacak.

Ancak AKP’nin düşündüğü asıl kapsamlı demokratikleşme atılımı 10-15 maddelik anayasa değişikliği. İşte bu paketin içinde AKP’yi kapatılma riskinden kurtaracak olan 68 ve 69. maddeler de yer alacak.

Ama bunun için bir süre daha zemin yoklanacak. Hem dış dünyanın hem de iç kamuoyu desteğinin yeterli düzeye gelmesi beklenecek. Gerçi AB başta olmak üzere dış dünyanın destek verdiğine hiç kuşku yok. Ama iç destek henüz istenen düzeyde değil. İçerde de kuvvetli bir kamuoyu rüzgarı yakalanabilmesi halinde bu düzenlemelere bu gün şiddetle itiraz eden CHP’nin bile karşı duramayacağı tahmin ediliyor. O nedenle şimdilik anayasa değişikliği konusunda AKP sessiz duruyor. Zemin yokluyor. Genel Başkan Yardımcısı Dengir Fırat’ın dün söylediği gibi Anayasa değişikliği ihtimali şimdilik yüzde 50.

Bu ihtimalin yüzde 100’e çıkması biraz da dava sürecinin nasıl geliştiğine bağlı olacak. İlerleyen dönemde eğer Anayasa Mahkemesi’ndeki eğilimin kapatma yönünde olduğunun kesinlik kazanması durumunda, AKP muhalefet desteği olmasa da referandumu göze alarak tek başına Anayasa değişikliği yoluna gidebilir.

DİĞER YENİ YAZILAR