AKP’ye göre Baykal’ın önerisi samimi değil...

Haberin Devamı

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal’ın anayasa değişikliği konusunda geçen hafta yaptığı uzlaşma çağrısının AKP’nin hesaplarını bozduğu anlaşılıyor.

CHP önerisine AKP’den henüz resmi bir yanıt verilmiş değil. AKP kurmayları şu anda öneriyi değerlendiriyorlar. Kesin yanıt Başbakan Erdoğan’ın dönüşünden sonra verilecek.

Bu arada CHP de uzlaşma atağını devam ettiriyor. Önceki gün AKP ve MHP ile görüşen CHP heyeti dün de BDP’yi ve Meclis Başkanı Mehmet Ali Şahin’i ziyaret ederek uzlaşma konusundaki görüşlerini ilettiler.

MHP ve BDP’yi de uzlaşma zeminine çekmeye çalışmak elbette önemli. Ancak asıl önemli olan AKP’nin öneriye vereceği yanıt.

Baykal’ın sürpriz uzlaşma çıkışı AKP’nin bütün hesaplarını alt üst etmiş durumda. En azından kamuoyu nezdinde bir hafta öncesine kadar AKP, CHP’nin kapısını çalmış uzlaşmak istemiş ama CHP uzlaşmaz tutumunda diretmiş, siyasi çözümü kilitlemiş bir görüntü çiziyordu.

Şimdi ise durum çok farklı. Gerilimden rahatsız olan toplum çoğunluğu, kurumlar ve sivil toplum örgütleri nezdinde CHP’nin önerisi ciddi taraftar bulmuş durumda.

Bu öneri ile CHP adeta “yapıcı muhalefet” rolünü üstlendi. “Gelin bu gerilimi bitirelim, uzlaşalım” deyip topu AKP’nin sahasına yuvarladı.

Ve uzlaşma konusunda bütün dikkatleri de AKP’ye çevirdi.

Şimdi AKP ne yapacak?

AKP kurmayları, Baykal’ı ve önerisini “samimi” bulmuyor. “Referandumun önünü keserek, kendini kurtarmak için ucuz taktik manevralar yaptığını, kamuoyunun gözünü boyamaya çalıştığını” iddia ediyorlar.

Ama, “Referandum sonucundan korktuğunuz için bu taktik manevraları yapıyorsunuz” diyerek uzlaşma kapısını da baştan kapatamıyorlar.

Acaba, CHP’nin önerisini kabul edip şunu mu diyecek AKP?:

“Peki uzlaşalım. HSYK, Anayasa Mahkemesi ve parti kapatmalarıyla ilgili 11 maddeyi paketten ayıralım, diğerlerini referanduma gerek kalmadan uzlaşmayla Meclis’te kabul edelim. O 11 maddeyi de ayrı paket yapıp, Meclis’ten geçirebilirsek referanduma götürürüz...”

Hayır, demeyecek.

Uzlaşmaya karşı kapıyı kapatmayacak ama o kritik 11 maddeyi paket dışına çıkarmayı da kabul etmeyecek AKP.

Önce “bu konuda siz de önerinizi söyleyin o maddelerde revizyona gidelim” diyecek.

Bu kabul görmez ise yine kapıyı kapatmayacak. O zaman da şu öneriyi getirecek:

“Bu maddeler de tasarıda kalsın, hepsini birlikte kabul edelim ama söz konusu 11 madde için referandum koşulunu koyalım.

19 madde hemen yürürlüğe girsin, itiraz ettiğiniz üç konu ile ilgili maddeler referanduma gitsin...”

Aslında bu, CHP’nin önerisiyle çakışıyor. Ancak AKP’nin o noktada bir koşulu daha var: Anayasa Mahkemesi’ne gitmeme sözü.

Onu da Baykal kabul etmeyeceğini şimdiden ilan etmiş durumda. “İptal için Anayasa Mahkemesi’ne dava açarız” diyor.

Şimdilik tarafların pozisyonu özetle böyle. Bu tablodan uzlaşma çıkabilir mi?

Zayıf ama ihtimal dahilinde.

DİĞER YENİ YAZILAR