AKP’ye çok ağır uyarı...

Haberin Devamı

Anayasa Mahkemesi beklenen kritik kararını dün açıkladı. Belki de tarihinde en hızlı karar sürecini yaşadı Yüksek Mahkeme. AKP kapatılmadı ama çok ağır bir uyarı aldı Anayasa Mahkemesi’nden.

“Temelli kapatma” cezasının oylamasından çıkan sonuç birkaç günden beri Ankara’da estirilen rüzgara uygun oldu. Ayrıca çok güvendiğim haber kaynağımın verdiği bilgi de bir kez daha teyit edilmiş oldu: “6’ye 5 kapatılmalı...”

Ancak parti kapatmalarında nitelikli çoğunluk, yani en az 7 üyenin kapatma lehinde oy kullanması gerekli olduğu için, AKP para cezası ile bu badireyi atlattı.

Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç’ın kararla ilgili açıklaması devam ederken canlı yayında CNNTürk’e bağlanan Meclis Başkanı Köksal Toptan, sonucu “herkese ‘oh’ dedirten bir karar çıkmıştır” diye yorumladı. Ki Toptan, davanın açıldığı günden beri yürüyen sert tartışma ortamında daha ilk anda yaptığı bir değerlendirmede de ortamın gerilmemesi gerektiğini dile getirmiş ve kapatma veya davayı reddetme dışında “Herkese oh dedirtecek bir üçüncü yol” bulunması gerektiği temennisini dile getirmişti.

Toptan’ın temennisi tuttu. Ama bu karar herkese ‘oh’ dedirtti mi?

Hiç kuşku yok ki toplumun makul çoğunluğuna, dava konusunda keskin taraf olmayanlara, ekonomik aktörlere, iş dünyasına, yerli ve yabancı piyasa oyuncularına derin bir ‘oh’ dedirtti.

Ama meseleye keskin taraf olanların burukluk yaşadığına kuşku yok.

Sonuç hiç kimseye bayram yaşatacak değil. Bugün ne AKP’liler “oh ne iyi aklandık” diye mutluluktan uçacak durumda, ne de “AKP kapatılacak” diye günlerdir ellerini ovuşturanlar karalar bağlayacak, bunalıma girecek durumda...

İki tarafın da isteği olmadı.

Hazine yardımının yarısının kesilmiş olması AKP için belki hiç önemsenecek bir durum değil. Partinin kapatılmasındansa ve Tayyip Erdoğan ile arkadaşlarının siyasi yasak kapsamına girmesindense bu müeyyide yine de, buruk da olsa sevinilecek bir durum elbette.

Ama AKP’liler çok da mutlu değil. Çünkü partileri kapatılmaktan kurtuldu ama öte yandan da “laiklik karşıtı eylemlerin odağı haline dönüştüğü” iddiası Anayasa Mahkemesi’nin kararı ile çok net bir tespit haline geldi. 11 üyeli Anayasa Mahkemesi’nden 1’e karşı 10 üye, farklı yaptırımlar istese de, AKP’nin “laiklik karşıtı eylemlerin odağı haline geldiği” görüşünde birleşti. Bu suçlamanın ötesinde AKP’nin siciline işlenen ciddi tesbit, ciddi bir imaj ve itibar sorunu da olacaktır.

Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç’ın dün akşam saatlerinde kararı açıklarken dile getirdiği şu ifadeler dikkat çekici:

“Bunun AKP için ciddi bir ihtar kararı olarak değerlendirilip gereğinin yapılacağını tahmin ediyorum...”

Evet Haşim Kılıç’ın mesajının adresi çok açık ve net.

Laiklik konusunda duyarlı toplum kesimlerinin, devlet kurumlarının AKP’nin bazı icraatlarından öteden beri ciddi kaygıları vardı. Bugün yaşanmakta olan kriz ve gerilimlerin gerisinde de hep bu kaygılar yatıyor.

Ve bu kaygıların çok da boş olmadığı Anayasa Mahkemesi’nin “Kapatmıyorum ama AKP laiklik karşıtı eylemlerin odağı haline gelmiştir o nedenle Hazine yardımının yarısını kesiyorum” diyerek hüküm altına almasıyla net biçimde ortaya konmuş oldu.

Bu durum AKP için ciddi bir itibar ve imaj sorunu olacaktır.

Önümüzdeki dönemde Başbakan Tayyip Erdoğan ve arkadaşlarının Haşim Kılıç’ın kararı açıklarken verdiği bu mesaj doğrultusunda gerekli olan radikal adımları, radikal dönüşümleri gerçekleştirip gerçekleştiremeyecekleri son derece önemli.

Bugünden itibaren bütün dikkatler Erdoğan’ın atacağı adımlarda olacak.

Acaba Erdoğan önümüzdeki dönemde bürokraside ve kabinede bir revizyona gidecek mi?

Muhalefetle olan gerginlikleri giderme yönünde adımlar atabilecek mi?

En önemlisi de acaba Erdoğan bu sonucu fırsata dönüştürebilecek mi? Yani AKP’yi laiklik tartışmalarının dışına çıkarıp gerçek anlamda liberal bir merkez sağ partisi yörüngesine oturtabilecek mi?



DİĞER YENİ YAZILAR