AKP ve CHP’nin Büyükşehir hesapları...

Haberin Devamı

Ekonomik krizin yerel seçimler üzerinde nasıl bir etkisi olacak? Seçim sonuçları siyasal dengeleri değiştirebilir mi? Tayyip Erdoğan genel başkanlıktan çekilir mi? İzmir’i, Çankaya’yı kim alır? Deniz Baykal gider mi? DSP ne yapar? DTP’nin Diyarbakır kalesi düşer mi?

Bu sorular son günlerde siyasi kulislerin en heyecanlı tartışma konusu. Siyasette geleceğe dönük ince hesaplar bu sorular etrafında şekillendiriliyor.

Ekonomik krizin seçimler üzerinde şu veya bu ölçüde bir etkisi olacağı kesin. Ancak bu etkinin iktidar partisini ağır bir seçim yenilgisine sürükleyeceği ve dolayısıyla da Tayyip Erdoğan’ı taahhüt ettiği gibi partisinin genel başkanlığından ayrılmak zorunda bırakacağı gibi bir ihtimal hemen hemen sıfır. Ancak diğer sorulara sandıktan nasıl bir yanıt çıkacağı gerçekten önemli. O nedenle de dört ay sonrasına dönük ince siyasi hesaplar genellikle bu soruların muhtemel yanıtları üzerinden yapılıyor.

Örneğin AKP cephesi...

AKP kurmaylarının, 29 Mart 2009’daki yerel seçimlerde 2007 seçimlerindeki yüzde 46’lık oy oranı bir miktar düşse bile açık farkla birinci parti çıkacaklarından kuşkusu yok. AKP’nin bu seçimlerdeki asıl hedefi, İzmir Büyükşehir Belediyesi’ni ve sembolik önem taşıyan Ankara Çankaya İlçe Belediyesi’ni CHP’nin elinden alarak Baykal ve partisini moral olarak çökertmek.

AKP’deki ikinci hedef ise Güneydoğu’da oy oranını arttırmak, DTP’nin elindeki belediyeleri kazanmak. Özellikle de DTP ve PKK’nın “kale” tabiri kullandığı Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’ni almak.

Aslında böyle bir sonucu sadece AKP değil devlet de istiyor. Çünkü bu belediyelerin bölgede PKK’nın legal organları gibi faaliyet gösterdiği, örgüte moral ve lojistik destek sağladığına inanılıyor.

Şimdi başta Diyarbakır olmak üzere bölgedeki belediyeleri DTP’nin elinden alabilmek için vargücüyle asılacak AKP. 2007 seçimlerindeki oy dengelerine bakıldığında imkansız gibi gözüküyor ancak AKP’liler umutlu. Özellikle son aylardaki gelişmelerin bu bölgede AKP’nin oyunu yükselttiğini söylüyorlar. Ayrıca 2007 seçimlerinde AKP dışındaki sistem partilerine oy vermiş seçmenlerin de bu kez AKP adaylarına destek olabileceğine yüksek olasılık gözüyle bakıyorlar.

CHP’nin hesabına gelince... CHP kurmayları yerel seçimlerde oy oranlarının artacağına kesin gözüyle bakıyorlar. Başta AKP’nin göz diktiği İzmir Büyükşehir olmak üzere mevcut belediyeleri koruyacaklarına olan inançları da tam.

Çankaya Belediyesi’ni yine kazanacaklarına güvenleri tam olduğu gibi dün adaylığı resmen ilan edilen Murat Karayalçın’la Ankara Büyükşehir’de de bir mucize yaratabileceklerini düşünüyorlar.

CHP’nin asıl hedefi AKP’yi İstanbul’da vurmak, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ni kazanmak. Son günlerde çok tartışılan “çarşaf açılımı” nın da ANAP ve DP’ye yönelik transfer faaliyetlerinin de gerisinde hep bu hedefe ulaşmak var. CHP’ye göre eğer yerel seçimlerde İstanbul’da AKP iktidarına son verilebilirse bunun çok ciddi siyasi sonuçları olacak. Ülkede iktidar değişikliğinin de yolu açılacak. Zor da olsa umutlu CHP’liler. Onun için İstanbul seçmeninin benimseyeceği en uygun adayı bulmaya çalışıyor Deniz Baykal.

DİĞER YENİ YAZILAR