AKP türban kararına göre rotasını netleştirecek...

Haberin Devamı

AKP, Anayasa Mahkemesi gündemindeki kapatma davasını düşürecek bir anayasa değişikliği girişimi başlatacak mı?

Bu konu bir aydan beri tartışılıyor, siyasi kulislerde konuşuluyor, değerlendiriliyor ama soru henüz yanıtını bulabilmiş değil.

AKP içinden bu konuda hala çelişkili açıklamalar geliyor. Bunun son örneği önceki gün yaşandı. Aynı konuda Dışişleri Bakanı Ali Babacan Londra’da konuştu, Başbakan Tayyip Erdoğan da Katar’ın başkenti Doha’da.

Dışişleri Bakanı Babacan’a göre parti kapatmalarını zorlaştırıcı bir anayasa değişikliği kesin de buna yönelik paketin hacmi henüz netleşmemiş.

Şunları söylüyor Babacan:

“Anayasa Mahkemesi’nin bu konuda karar vermesi kolay olmayacak. Bu nedenle bir anayasa değişikliği ile daha kolayca değerlendirme yapmaları için yasal çerçeveyi daha iyi tanımlayarak işlerini kolaylaştırabileceğimizi düşünüyoruz.

Şimdi anayasa konusunda ne yapacağımızı kararlaştırmak üzereyiz. Geniş anayasa reformu mu yapacağız ya da parti kapatmayı ele alabileceğimiz orta boy bir değişiklik paketi mi getireceğiz?”

Başbakan Erdoğan ise Doha’dan Dışişleri Bakanı’nı yalanlıyor, “Hayır” diyor:

“Şu anda gündemimize oturmuş böyle bir konu yok. Anayasa Mahkemesi sürecini aynı şekilde devam ettireceğiz. Ben partimin kapatılacağına inanmıyorum...”

Aslında Babacan’ın söyledikleri de doğru Erdoğan’ınki de...

Bu konudaki anahtar cümle, Erdoğan’ın “Partimin kapatılacağına inanmıyorum” sözü. Partisinin en üst karar organı olan MKYK’dan (Merkez Karar ve Yönetim Kurulu) bu konuda tam yetki alan Erdoğan, şu anda bir yandan en etkili, en sağlam yazılı savunmanın hazırlanması üzerinde dururken diğer yandan da iç ve dış kamuoyunun mümkün olan en geniş desteğini arkasına almaya özen gösteriyor.

Anayasa değişikliği konusunda ise hukukçu kurmaylar alternatifli teknik çalışmaları yürütüyorlar ama bu çalışmaların şimdilik resmi niteliği yok.

Gelişmeler bekleniyor...

Beklenen üniversitelerde türban serbestine yönelik anayasa değişikliği ile ilgili olarak Anayasa Mahkemesi’nin vereceği karar.

Eğer Anayasa Mahkemesi, CHP’nin bu konudaki başvurusunu inceleyip reddeder, anayasa değişikliğini onaylar ise AKP derin bir nefes alacak çok rahatlayacak.

Ama ya aksi olursa?

Yani bu anayasa değişikliği, cumhuriyetin temel ilkelerine, laikliğe aykırı bulunur, anayasanın değiştirilmesinin dahi teklif edilemeyecek olan maddeleri ile ilintili görülürse?

Öyle görülür ve o gerekçe ile türbanla ilgili anayasa değişiklikleri iptal edilir veya yok hükmünde sayılırsa ne olacak?

Korkulan sonuç bu. Bu sonuç, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı’nın iddianamesinin omurgasını oluşturan iddiayı iddia olmaktan çıkaracak ve Anayasa Mahkemesi’nin tespiti haline gelecek.

AKP’yi ürküten ihtimal işte bu. Bunun gerçekleşmesi partinin kapatılması ihtimalini de güçlendirecek.

Ve Başbakan Erdoğan da MKYK’dan aldığı yetkiye dayanarak kritik bir tercih yapacak. Dışişleri Bakanı Ali Babacan’ın Londra’da sözünü ettiği anayasa değişikliği konusunda o zaman karar verilecek.

Belki de referandumu da göze alarak anayasayı değiştirecek AKP o zaman.

DİĞER YENİ YAZILAR