AKP sistemle çatışmaya mı girecek?

Haberin Devamı

AKP’yi, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ı içerden ve dışardan çatışma için teşvik eden, “Bu noktadan sonra gerçek demokrasiye giden yol çatışmayı göze almaktan geçiyor” diyenler hayli fazla.

AKP’deki ruh hali Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya’nın kapatma iddianamesinin açıklandığı günlere benziyor. Tıpkı o günlerde olduğu gibi yine sisteme ve yüksek yargıya isyan rüzgarları esiyor.

Hatta bu şekilde sistemle, devlet kurumları ile girişilecek savaşta Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün de cephedeki yerini alması arzu ediliyor.

Anayasa Mahkemesi’nin geçen hafta türban düzenlemesi ile ilgili verdiği iptal kararı üzerine Cumhurbaşkanı Gül’ün yaptığı açıklama AKP saflarında ciddi bir hayal kırıklığı yaratıyor. Cumhurbaşkanı Gül’ün açıklamaları, sistemle çatışma yanlılarını hayal kırıklığına uğratıyor. Bazı AKP sözcülerinin yaptığı gibi Gül’den de Anayasa Mahkemesi’ni yerden yere vuracak ifadeler bekleniyordu.

Ama Gül bunu en azından şu ana kadar yapmadı.

Öyle olduğu için de son bir kaç aydan beri olup bitenleri “AKP’nin yolunu kesmek isteyen darbecilerin marifeti” olarak gören AKP’li şahin kanat ve onların sözcüleri, Cumhurbaşkanı Gül’ün “hukuki süreç devam ediyor” şeklindeki açıklamalarını “görmezlik” diye niteliyor ve “AKP savaşmaz, kaderine razı olur ve yarın da kapatılırsa Abdullah Bey orada oturmaya devam edebileceğini sanıyorsa çok yanılıyor” diyorlar.

Dolaylı yollarla Gül de savaş ve çatışma cephesine davet ediliyor. Ancak bu çağrıları yapanlar da çok iyi biliyor ki, Cumhurbaşkanı Gül, hem bulunduğu makam, hem de kişilik itibariyle günübirlik duygularla harekete geçip bazıları istiyor diye adım atmayacak.

Aslında sadece Cumhurbaşkanı Gül’ün tutumu bir yana acaba Başbakan Erdoğan ne yapacak?

Hukuki sürece saygılı hareket etmeyi “giyotine kafa uzatmaktan farksız” gören şahin cephenin arzuladığı gibi zaten varolan gerilim ortamını çatışma ortamına dönüştürecek girişimlere mi yönelecek? Örneğin referandumu da göze alarak yeni bir anayasa değişikliği ile Anayasa Mahkemesi’ni etkisizleştirip, hem türban serbestisinin önünü açacak hem de AKP’nin kapatılmasını engelleyecek düzenlemeler için düğmeye basacak mı?

Bazı AKP kurmaylarından aldığımız izlenime göre hayır...

Başbakan Erdoğan yaşananlara, Anayasa Mahkemesi’nin türban kararına herkesten daha fazla tepkili. O da gelişmeleri kendisi ve partisinin yolunu kesmeye çalışan demokrasi karşıtı güçlerin sistemli komplosu olarak görüyor. Ama sistemle çatışmaya girerek sonuç alamayacağını da görüyor. Bu yolun ülkeye de kendilerine de bedelinin çok ağır olacağını da...

Erdoğan bu aşamadan sonra izleyeceği yöntemin ipuçlarını partisinin Meclis grup Toplantısı’nda bugün yapacağı konuşmasında verecek. Tepkisini muhtemelen çok sert ifadelerle dile getirecek. Ama, sistemle ipleri koparıp açık bir çatışma için start vereceği beklenmemeli Erdoğan’ın...



DİĞER YENİ YAZILAR