AKP’nin güçlenen iktidarı ve YÖK Başkanı...

Haberin Devamı

Türkiye’de bugüne kadar sadece 1950- 60 döneminde DP bu denli güçlü bir iktidar görünümündeydi. Sonraki dönemlerde yüzde 50’nin üzerinde oy alıp iktidara gelen Süleyman Demirel’in AP’sinin iktidarı bile sınırlıydı. Şu anda AKP bu şansı yakalamış durumda.
Cumhurbaşkanı AKP içinden seçildi. Doğal olarak Meclis Başkanı AKP’li . Meclis’te çok büyük bir çoğunluğa sahip AKP, bürokrasiye yüzde yüz hakim. Bağımsız, özerk veya yarı özerk tüm kurumlar AKP güdümünde. Anayasa Mahkemesi Başkanı, elbette siyaset dışı bir konumda ama felsefe olarak AKP’ye çok da uzak olduğu söylenemez.
Şimdi 8 Aralık’ta YÖK Başkanı Erdoğan Teziç’in görev süresi sona eriyor. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, YÖK’e yeni bir başkan atayacak. Kurul üyeleri arasından atayacak. Ancak, mevcut üyeler arasından atamak zorunda değil. Önce Teziç’ten boşalan üyelik için uygun gördüğü bir ismi Kurul üyesi atayıp ardından aynı gün Başkan tayin edebilir.
Ve 5 yıldan buyana YÖK’le bir türlü yıldızı barışmayan AKP hükümeti de bu kez artık uyum içinde çalışabileceği bir başkana kavuşacak. İktidarın gücü ve etkisi bundan böyle belirgin ölçüde YÖK’te de hissedilecek.
Evet, 8 Aralık’ta YÖK Başkanı değişecek, iktidar etkisi bir ölçüde bu kuruma da erişecek. Fakat Teziç’in gitmesiyle, YÖK’ün dayanağını yürürlükteki anayasa ve yasalardan alan uygulamaları değişmeyecek, değişemeyecek.
Örneğin Cumhurbaşkanı Gül’ün, Başbakan Erdoğan ve iktidar partisinin öteden beri en önemli yakınma konusu olan, şiddetle karşı oldukları üniversitelerdeki türban yasağı yürürlükten kalkmayacak.
Cumhurbaşkanı Gül’ün atayacağı yeni YÖK Başkanı ve Kurul’un tüm üyeleri isteseler de bu yasağı kaldıramayacaklar. Üniversitelerdeki türban yasağının kaldırılabilmesi için önce Anayasa Mahkemesi’nin ilgili 1989 tarihli kararının yürürlükten kalkması, yok hükmüne düşmesi gerekiyor. Bu da ancak anayasa değişikliği ile mümkün.
Gerçi AKP yürürlükteki Anayasa’yı tümden değiştirmeye, yeni anayasa yapmaya kararlı gözüküyor ama bu noktada da en büyük sıkıntı, türban konusunun yeni bir toplumsal krize ve devlet krizine yol açmadan nasıl formüle edilebileceğinde düğümleniyor.
AKP’nin planı, kamuda türban yasağını tümden kaldırmak değil. Kamu hizmetinde bulunanlar için yasağın sürmesine razı AKP. Sadece üniversitede bu yasak olmasın istiyor. Ona da yeni anayasayla birlikte bir çözüm formülü bulunacak.
YÖK’teki başkan değişikliğinin ardından bir başka beklenti de imam hatip meselesi. İmam hatiplere üniversite yolunu kapatan düzenlemenin değiştirilmesi. Bu okulların yeniden cazip hale getirilmesi de arzulanıyor. Bu sorunun çözümü türbandan daha kolay. YÖK ve ÖSYM ikna edilebilirse kısa bir yönetmelik değişikliği ile dahi sonuç alınabilir bu konuda.
Özetle AKP artık mutlak iktidar olma yolunda...

DİĞER YENİ YAZILAR