AKP’nin çıkardığı ilk ders ekonomik krizin teğet geçmediği

Haberin Devamı


AKP’de Başbakan Tayyip Erdoğan’ın kurmayları hummalı bir seçim dersi çalışması içinde. Seçimde umulan zaferin, öngörülen yüzde 50 çıtasının niye aşılamadığını araştırıyorlar.

Bu araştırmanın sonuçlarına göre de yeni stratejiler belirlenecek.

Bu çalışmayı yürüten AKP kurmaylarında seçim başarısızlığının temel nedenini ekonomik krize indirgeme eğilimi ağır basıyor.

Oysa üç dört gün öncesine kadar ne o kurmaylar ne de Başbakan Erdoğan krize inanıyordu. Küresel kriz dalgasının Türkiye’yi teğet geçtiğini savunuyorlardı. 29 Mart akşamı gelen sandık sonuçları, ekonomik krizin vehametine inandırmış durumda Erdoğan’ı da, ekibini de...

Özetle seçim sonucundan çıkarılan ilk ders krizin ciddi olduğu ve oy kaybına yol açtığı.

Gerçi bu seçimlerde oy kaybının ekonomik krizle ilişkili olup olmadığı şüpheli. Çünkü İstanbul başta olmak üzere bazı önemli sanayi merkezlerinde AKP’nin aldığı oy oranları dikkate alındığında sanki ekonomik kriz sandığı teğet geçmiş gibi gözüküyor.

Krizin iktidar partisinin oy kaybetmesine etkisi elbette vardır ama muhtemelen diğer faktörler daha ağır basıyor.

AKP kurmayları, analiz edip saptamış olsalar da şimdilik diğer etkenleri telaffuz etmek istemiyor. Örneğin üniversitelerde türban serbestisi nedeniyle yaratılan gerilimin, Başbakan Erdoğan ve bazı parti önde gelenlerinin üslup ve söylemleriyle toplumda yarattıkları gerilim ve kutuplaşmanın etkileri

şimdilik pek konuşulmuyor.

Bazı bakanların seçim bölgelerinde yeterli çalışmayı gösteremedikleri tespit ediliyor. Başta Şanlıurfa olmak üzere il milletvekillerinin baskısıyla yanlış aday tercihlerinin etkili olduğu da saptanıyor.

Fakat öte yandan kampanya stratejisinin muhalefetle ve yandaş olmayan medya ile kavga üzerine kurgulanmış olmasının sonuçları üzerinde de şimdilik pek durulmuyor.

“Temel neden ekonomik kriz” deniyor. Aslında bu saptama son derece önemli ve olumlu. Çünkü bundan sonraki dönemde Başbakan Erdoğan’ın, hükümetin birinci önceliği ekonomi olacak.

Başbakan Erdoğan’ın seçimden önce söylediği Anayasa değişikliği bir süre daha rafta bekletilecek. Parti kapatmalarının zorlaştırılması ve Anayasa Mahkemesi’nin yapısı ve görevlerinin yeniden belirlenmesi ile üye sayısının arttırılması ve yarısının Meclis tarafından seçilmesi gibi kriz yaratabilecek düzenlemeler ise tümüyle bir başka bahara bırakılacak. Partiler arasında uzlaşma sağlanabilirse seçimle ilgili hükümler belki gündeme gelecek ama o da şimdilik değil.

Şu anda birinci öncelik ekonomi olacak. IMF ile anlaşma konusunda daha fazla zaman kaybedilmeyecek. Muhtemelen bu ay içinde anlaşma tamamlanacak. Ekonomideki durgunluğu kırabilecek bütün önlemler süratle uygulamaya konacak. AKP kurmayları böylelikle en azından 2011 seçimlerine kadar ekonominin yeniden büyüme çizgisine girmesinin sağlanacağını, istihdam ve göreli refah artışının yeniden başlayabileceğini umuyorlar.

Çünkü kömür dağıtarak, gıda paketleri dağıtarak, Sosyal Dayanışma Vakfı aracılığıyla çamaşır makinası dağıtarak oy erozyonunun durdurulamayacağını görüyor

AKP kurmayları artık.

DİĞER YENİ YAZILAR