AKP’nin alternatif senaryosu

Haberin Devamı

AKP cephesinden kamuoyuna yapılan açıklamalarda, yüksek sesli konuşma ve tartışmalarda söylenenler belli: “İddianame ve açılan davanın hukuki bir yönü yok. Bu, bize karşı kurulmuş bir darbe tezgahı. Partimizi kapatacaklar. Onun için biz de gerekirse referandumu da göze alarak anayasayı değiştirip tehlikeyi savuşturacağız.”

AKP’nin özellikle Meclis grubundan yansıtılan hava böyle. Ama bir de AKP kurmaylarının düşük tonda ve sadece kendi içlerinde tartıştıkları çıkış senaryoları var. Bu sakin ve daha rasyonel tonda yürütülen iç tartışmada da anayasa değişikliği bir seçenek olarak tutuluyor ama referandumsuz, muhalefetle özellikle de CHP ile mutabakata varılarak gerçekleştirilebilecek bir mini demokratikleşme paketi olarak.

Olur mu?

Olup olamayacağını şimdilik kimse kestiremiyor.

Ama olmaması ihtimaline karşı da henüz yüksek sesle konuşulmayan alternatif bir çıkış senaryosu daha var bazı AKP kurmaylarının aklında. Bu senaryo eğer Başbakan Erdoğan’ın da aklına yatarsa önümüzdeki dönemde uygulamaya konulacak.

Senaryoya göre ilk aşamada yapılacaklar şöyle:

“Önce tepeden tırnağa partinin sakinleşmesi sağlanacak, tepkiler makul ölçülere indirilecek. Dava sürecinin sakin ve vakarla geçirilmesine özen gösterilecek. Başsavcı’nın iddianamesine karşı çok güçlü dayanakları olan sağlam bir savunma hazırlanacak. ‘İddianamede tarif edilmeye çalışılan parti AKP değildir. AKP laiklik karşıtı eylemlerin odağı olamaz’ tezine Yüksek Mahkeme’yi ve kamuoyunu inandır abi lmek için gereken her şey yapılacak.

Buna rağmen en kötüsü olur, parti kapatılır ve Tayyip Erdoğan ve 30 civarında bakan ve milletvekiline 5 yıllık siyasi yasak getirilirse...?

O zaman da bu senaryoya göre uygulanacak “en kötü durumdan çıkış stratejisi” şu şekilde özetleniyor:

1) Parti kapatılıp Erdoğan’a siyasi yasak getirilirse Türkiye’nin gündemine bir hükümet sorunu gelecek. 300 civarında bağımsız kalacak AKP milletvekili parlamentoda bulunacağına göre hükümeti de doğal olarak o bağımsızlar grubu kuracak.

2) Şimdiki Başbakan Yardımcıları Cemil Çiçek, Hayati Yazıcı, Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin’in veya geçiş döneminde “emanetçi abi” rolü oynayabilecek parti içinden başka bir ismin Cumhurbaşkanı’nca görevlendirilmesi sağlanarak bir bağımsızlar hükümeti kurulacak.

3) Ve siyaset yasağı nedeniyle boşalacak milletvekillikleri için Meclis’te ara seçim kararı alınacak. Yapılacak ilk ara seçimde AKP’nin resmi olarak kapatılan teşkilatları harekete geçirilerek Başta Tayyip Erdoğan olmak üzere yasaklı isimlerin büyük bölümünün bağımsız milletvekili olarak yeniden parlamentoya girmeleri sağlanacak.

4) Başbakan istifa edecek ve yine bağımsızlar grubunun istek ve önerisi doğrultusunda yeni hükümeti kurma görevi Bağımsız Milletvekili Tayyip Erdoğan’a verilecek.

5) Erdoğan hükümeti kurduktan sonra 300’ün üzerindeki bağımsız milletvekilleri grubu yeni parti kuracak.

6) Bu arada anayasa değişikliği için muhalefetle uzlaşma arayışları sürdürülecek. Parti kapatmalarını zorlaştıran, siyasi yasakları sonuçları ile birlikte ortadan kaldıran hükümler geniş bir demokratikleşme paketinin içine konacak. Muhalefetin uzlaşmaya yanaşmaması halinde referandum göze alınarak bu düzenlemeler gerçekleştirilecek. Ve genel seçimler öncesinde Erdoğan’ın yeniden genel başkan olması sağlanacak.

Senaryo bu. Uygulanıp uygulanmayacağına elbette Erdoğan karar verecek. Ya gerilimi ve krizi derinleştirme pahasına referandumu da göze alarak anayasayı değiştirip tehlikeyi baştan bertaraf etme yoluna gidecek Erdoğan ya da alternatif senaryoları tartacak ve gerilimsiz çıkış yollarından birini tercih edecek.

DİĞER YENİ YAZILAR