AKP’li Fırat: Parti anayasası hazırlamıyoruz, öncülük yapıyoruz...

Haberin Devamı

AKP’li Fırat: Parti anayasası hazırlamıyoruz, öncülük yapıyoruz...

Ortada henüz resmi bir teklif metni yok ama yeni anayasa üzerindeki tartışmalar giderek şiddetleniyor.

Ortada resmi bir metin olmadığı için de, tartışmalar genellikle konunun özünden çok biçimiyle ve bölük pörçük çıkan gazete haberleri üzerinden sürdürülüyor.

“AKP, muhalefeti ve üniversiteleri bu çalışmaya ortak etmediğine göre bir parti anayasası mı hazırlıyor? Kamusal alanda, üniversitede türbana serbesti geliyor mu gelmiyor mu, eğitim dilinin Türkçe olması zorunluluğu kalkacak mı kalkmayacak mı..?”

Bu ve benzeri eleştirileri, anayasa taslağını hazırlayan heyetin başkanlığını yürüten AKP Genel Başkan Yardımcısı Mir Dengir Fırat’la konuştuk.

Fırat, muhalefetin özellikle de CHP Genel Başkanı Deniz Baykal’ın eleştirilerine sert tepki gösteriyor:

“Şu anda yapılan eleştirileri çok haksız buluyorum. Eleştirilerin hiçbiri öze ilişkin değil, hep gazete haberlerine göre, işin özüne değil, şekline yönelik. Aslında ben bazılarının niyetlerini biliyorum. Onlar, ’Bu özgürlükler çok fazla’diyemedikleri için etraftan dolaşıp başka yerden vurmaya çalışıyorlar...”

Hazırlık çalışmalarına muhalefetin niye ortak edilmediğini, niye uzlaşıyla bir metin hazırlama yoluna gidilmediğini sorduğumda da şu yanıtı veriyor Fırat:

“Bugün Türkiye’nin daha demokratik, daha özgürlükçü, bireyi ön planda tutan çağdaş bir anayasaya ihtiyacı var mı? Var. Buna kimse itiraz etmiyor. Ama nasıl olacak? Bütün toplum bir araya gelecek, ’sen şurası yaz ben burasını, o burasını yazsın’diye bir anlaşma yapıp öyle mi hazırlanacak anayasa? Bu mümkün mü? O zaman buna birisinin öncülük etmesi yazım. İşte biz bu öncülüğü yapıyoruz...”

Fırat, “biz öncülük yapıyoruz” diyor ama AKP’nin tek başına yürüttüğü taslak yarın teklif olarak Meclis’e gelecek. 341 milletvekili ile Meclis’ten geçirip referanduma götürebilecek çoğunluğu olduğu da dikkate alınırsa, AKP’nin getireceği değişiklik teklifinin yeni anayasa haline gelmesi ihtimali çok yüksek. Belki de o nedenle “Bu AKP’nin parti anayasası olur” eleştirileri yapılıyor.

Fırat buna itiraz ediyor:

“Hayır. Bizim hazırladığımız taslağın taslağı. Bu anayasa bizim değil, biz öncülük görevi yaptık. Metne MYK’da son şeklini verdikten sonra sonra kamuoyuna ilan edeceğiz. Metni bütün siyasi partilere, üniversitelere, sivil toplum kuruluşlarına dağıtacağız. Sempozyumlar düzenlenecek, oralardan yeni öneriler çıkacak. Siyasi partiler görüş açıklayacak, onlardan belki yeni öneriler gelecek. Bunların sonucunda arkadaşlarımız gelen önerileri, katkıları da dikkate alarak Meclis’e bir teklif sunacaklar. Bu teklif Anayasa Komisyonu’nda tartışılacak, orada da muhalefetin de katkısıyla yeni düzenlemeler yapılacak. Sonra Meclis Genel Kurulu’nda tartışılacak. En geniş katılımı sağlamak istiyoruz, bunun için zemin yaratıyoruz. Bu niye parti anayasası olsun, Türkiye’nin anayasası olacak...”

Siyasi partilerin, üniversitelerin, sivil toplum kuruluşlarının öneri ve katkılarını beklediklerini söylerken şu uyarıyı da peşinen yapıyor:

“Her fikre, her öneriye açığız ama tek koşulumuz var: Öneriler özgürlükleri daraltıcı, demokrasiyi yok edici, hukuk devletini dışlayıcı, zayıflatıcı olmamalıdır.”

DİĞER YENİ YAZILAR