AKP işi sağlama alacak...

Haberin Devamı

Türban konusunda MHP’nin verdiği destek iktidar partisinin çok işine yaradı. Artık bu meseleye (türban yasağı) yüzde yüze yakın bir ihtimalle çözüldü gözüyle bakıyor AKP kurmayları.

Bu aşamadan sonra herhangi bir boşluğa, üniversitelerde herhangi bir tereddüte yol açacak nokta bırakmamak için de AKP önce anayasanın üç maddesinin süratle değiştirilmesini, bunun hemen ardından da serbesti yasası çıkarmayı planlıyor.

AKP’li hukukçular, MHP’nin kanun önünde eşitliği düzenleyen anayasanın 10. maddesinde değişiklik önerisinin sorunu çözmeye yetmeyeceğini görüyor. Onun için de dünden itibaren MHP’yi daha sağlam bir çözüm formülüne ikna etmek için resmi temaslara başladı AKP. MHP’nin 10. madde değişikliğine ek olarak Anayasa’nın “Temel Hak ve Özgürlükler” bölümündeki 13. maddesi ile “Eğitim, Öğrenim Hakkı ve Ödevi” ile ilgili 42. maddesinde de değişiklik öngören 3 maddelik bir paket önerdi.

MHP yöneticileri, dün partilerine yazılı olarak ulaştırılan bu teklifi incelediklerini belirtiyorlar. Aslında uzun uzun inceleyip, değerlendirme toplantıları ile vakit geçirmenin bir anlamı yok. Ama yine usul yerine gelsin diye MHP bunu yapıyor. Yoksa AKP’nin yapmak istediği son derece basit. Kafalarda hiç bir tereddüte yer bırakmayacak, hiç bir hukuki boşluk oluşmayacak biçimde üniversitelerde türban serbestisini sağlamak istiyor AKP. MHP de buna destek vereceğini ilan ettiğine göre bundan sonra yapılacak işlem son derece basit; AKP’nin teklifinin Meclis’ten geçmesine yardım etmek. Çünkü, MHP’nin önerdiği 10. madde değişikliği sorunu çözmekten uzak. Bunu MHP’li bazı hukukçular da kabul ediyor.

MHP düne kadar türban konusunda AKP’nin samimiyetini sorguluyordu. Bu aşamadan sonra ise AKP nezdinde kendileri samimiyet testine girmiş durumdalar. Eğer amaç bu yasağı kaldırmak ise AKP’nin önerisine destek verecekler.

Aslında gelinen bu noktadan sonra MHP’nin viraj alması mümkün değil. Sözünün arkasında duracak. Bunu Başbakan Erdoğan da biliyor ve o nedenle işi bir an önce bitirmek için bastırıyor.

Oysa AKP ve Erdoğan, 22 Temmuz seçimlerinin hemen ardından bu dönemde türban yasağını kaldırmaya karar vermişlerdi. Ancak bunu hazırlıkları süren kapsamlı yeni anayasa çerçevesinde yapacaklardı. Ve o da en iyi ihtimalle 2009 yılı başlarında sonuçlanacaktı.

Fakat MHP’nin geçen hafta “hodri meydan” diyerek yaptığı destek önerisi AKP açısından arayıp da bulamadığı fırsatı yarattı.

Artık bu mesede geri dönüş yok gibi gözüküyor. Yargının ve diğer devlet kurumlarının itirazlarına, tepkilerine kulağını tıkayıp bu yasağı kaldıracak AKP.

Hem de sadece anayasa değişikliği ile yetinmeyecek. İşi sağlama almak için, Anayasa değişikliğinin hemen ardından üniversitelerde türban dahil, ceza yasalarına, genel ahlaka, gelenek ve göreneklere aykırı olmamak kaydıyla her türlü kılık kıyafetin serbest olduğuna dair bir de yasa çıkaracak.

AKP böylelikle ülkedeki bir “özgürlük” sorununun, bir gerilim konusunun gündemden düşürülmüş olacağını savunuyor.

Acaba öyle mi olacak? Yoksa çok daha şiddetli bir gerilim ortamına mı girilecek?

DİĞER YENİ YAZILAR