AKP Grubu mayınlı arazide...

Haberin Devamı

Suriye sınırındaki mayınların temizlenmesine ilişkin yasanın görüşmeleri sırasında ortaya çıkan tablo, AKP Grubu’ndaki memnuniyetsizlikleri, küslük ve kırgınlıkları da bir anlamda su yüzüne çıkardı.

Başbakan Tayyip Erdoğan’ın kesin, açık ve net iradesine rağmen AKP Grubu’nun yarıya yakın bölümü geçen hafta Meclis çalışmalarına katılmadı. O nedenle “bir günlük işi var” sanılan 6 maddelik yasa tasarısı geçen hafta Meclis’ten geçirilemedi.

Üç ay öncesine kadar görülmeyen bir isteksizlik, adeta pasif bir direniş var AKP milletvekillerinde.

Konuştuğumuz AKP milletvekilleri bu durumu iki temel nedene bağlıyorlar: Birincisi ve en önemlisi, kabine revizyonunun milletvekillerini tatmin etmemiş olması... Bakanlık beklentileri gerçekleşmeyen milletvekilleri bir tür “sessiz protesto” gösterisi yapıyorlar.

Ancak, Suriye sınırındaki mayınların temizlenmesine ilişkin yasa tasarısı konusunda AKP Grubu’nda yaşanan sıkıntı bunun da ötesinde. Geçen hafta iktidar partisi grubunda yaşanan pasif direnişin asıl nedeni başka.

Yasa, Suriye sınırındaki mayınlı arazinin temizlenmesi ihalesini alan şirkete, sözkonusu alanların kullanım hakkının 44 yıllığına devredilmesinin yolunu açıyor. İşte AKP milletvekillerinin önemli bir bölümü de buna karşı. Ama açıktan itiraz edemiyorlar. Tepkilerini, oylamalara katılmayarak ortaya koyuyorlar.

Baykal’dan Erdoğan’a: Birilerine söz mü verdiniz?

Mayın yasasına muhalefetin de tepkisi sert. Hem MHP, hem de CHP, yasanın Meclis’ten geçmesini engellemeye çalışıyor. Başbakan Erdoğan bu engellemeyi “yabancı düşmanlığı”, “yabancı sermaye düşmanlığı” olarak niteliyor. Dün konuştuğumuz CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Erdoğan’ın bu değerlendirmesine çok sert tepki veriyor. “Başbakan, işi özünden saptırıp, polemik yapmak istiyor ama ben o polemiğe girmem” diyor CHP lideri. İktidarın mayın temizleme ihalesini önce kararname ile yapmaya çalıştığını söyleyen Baykal, “Danıştay buna engel olunca şimdi kanun çıkarmayşa çalışıyorlar. Sanki birilerine söz verildi, bir angajmana girildi onun için çırpınıp duruyorlar” görüşünü ifade ediyor.

“Kime, kimlere söz verdiniz? Belli sen birisine vermek istiyorsun burayı da kime?” diye soruyor Baykal ve ekliyor: “Danıştay, ’böyle şey olmaz’demiş, kararnameyi iptal etmiş. Muhalefet karşı çıkıyor, Genelkurmay açıklama yapıyor, ‘NATO’ya yaptırılsın’ diyor. Dahası iktidar partisi içindeki aklı başında insanların da karşı olduğu anlaşılıyor. Ama Başbakan ısrarlı. Söylediği gerekçeleri de inandırıcı değil. Maliyet diyor. Ne maliyeti? 60 milyon dolara Başbakan kendisine uçak alırken maliyet düşünmüyor da, şimdi bunun maliyetini düşünüyor? İnandırıcı değil. Ayrıca maliyetin ne kadar olduğunu nasıl bileceğiz? NATO’dan bir fiyat mı alınmış? Hayır...

Dünyada pek çok ülke bunu yaptı. Hangi ülke bizim yapmak istediğimiz gibi yaptı bu işi? Hangi ülke sınır bölgesini 40 yıllığına yabancı bir şirketin kullanımına verdi? Olur mu böyle şey?”

Mayın tartışmasının bugünkü grup toplantılarında daha da alevlenmesi bekleniyor. Hem bu tartışma sadece iktidar- muhalefet atışması şeklinde de olmayacak gibi. Zira İsrailli şirket iddiası, AKP milletvekilleri arasında da ciddi bir rahatsızlırk konusu...

DİĞER YENİ YAZILAR