AKP’de türban sıkıyönetimi...

Haberin Devamı

Türban ve imam hatip gibi konularda AKP’ye 5 yıldan beri bazı devlet kurumlarınca ve CHP Genel Başkanı Deniz Baykal başta olmak üzere bazı siyasetçiler tarafından hep “Dikkat! Mayınlı alan” uyarısı yapılıyor.

AKP de son döneme kadar hep dikkatli davranıyordu bu hassas konularda. “Mayınlı” tabir edilen bölgelere zaman zaman adım atmayı denese, tartışmaları alevlendirse de zemini yoklayıp, gerilim riskini görünce hep geri dönüyordu. Şimdi ise durum farklı. Şu anda MHP’nin de teşviki ve desteği ile üniversitelerdeki türban yasağını kaldırmak için, seçmen tabanına 6 yıl önce verdiği taahhüdü yerine getirebilmek için “mayınlı” denilen bu bölgelerden birine geri dönüşü olmayacak biçimde girmiş durumda AKP. Hem de MHP ile omuz omuza...

Başbakan Erdoğan ve parti yönetimi son derece dikkatli davranıyor. Toplumsal ve kurumsal bir gerilim, kriz çıkmaması için özen gösteriyor.

Fakat tartışmaların yaygınlaşmasıyla birlikte AKP içinden çıkan kontrol dışı sesler işi zorlaştırıyor.

Örneğin geçen hafta AKP Konya Milletvekili ve aynı zamanda Anayasa Komisyonu üyesi de olan Hüsnü Tuna, seçim bölgesinde çok ilginç bir açıklama yapıyor. Türban yasağının kaldırılmasına ilişkin girişimleri anlatırken, bu işin sadece üniversite öğrencileri ile sınırlı kalmayacağını vurguluyor: “Hedefimiz kamu hizmeti veren personelde de böyle bir yasağın olmamasıdır...”

Oysa bu noktada Başbakan ve kurmayları son derece dikkatli hareket ediyorlar, türbanın sadece yüksek öğrenim öğrencileri için serbest bırakılacağının, kamuda hizmet veren personel için bu yasağın kaldırılmasının kesinlikle sözkonusu olamayacağının altını çiziyorlardı.

Tuna bu sözleriyle muhalefeti haklı çıkarıyor. AKP’nin bu girişimle “laik sistemin karakterini değiştirmeye adım attığı, bunun arkasının geleceği, zaman içinde de türban takmamanın yasaklanacağı” iddiasındaki çevrelere malzeme veriyor.

Olay bu kadarla da kalmıyor. Önceki gün de AKP’li Isparta Belediye Başkanı Hasan Balaman, türban konusunda açıklama yapıyor. O da “Türbanlı belediye başkanı da olmalı” diyerek tartışmaya katkı yapıyor.

Sızan bilgilere göre, Hüsnü Tuna ve Hasan Balaman’ın bu açıklamaları Başbakan Erdoğan’ı hayli öfkelendirmiş durumda.

Dün her ikisi de usulünce uyarılıyorlar. Bu konuda parti içinde gayri resmi bir sıkıyönetim uygulamasına geçiliyor. Milletvekilleri ve parti teşkilatlarından bu hassas konuda partiyi ve hükümeti zora düşürecek bu gibi açıklamalardan kaçınmaları isteniyor.

Yani mayınlı alanda kontrol dışı adım istemiyor AKP.

Bu arada AKP’nin planı, MHP ile uzlaşarak anayasa değişikliği teklifini bu hafta Meclis gündemine getirmek.

Teklifin Meclis’te 400’ün üzerinde bir oyla kabul edileceğine de şimdiden kesin gözüyle bakılıyor.

Evet bu anayasa değişikliği muhtemelen 10-15 gün içinde gerilimli veya gerilimsiz sonuçlanacak. Ama bunun getireceği anayasa ve laiklik tartışmaları kolay kapanmayacak...

DİĞER YENİ YAZILAR