AKP’de kim hangi ince hesabı yapıyor?

AKP’nin bir hafta on gün öncesine kadar orijinal senaryosu şuydu: Tayyip Erdoğan Cumhurbaşkanı, Abdullah Gül Genel Başkan ve Başbakan...

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanlığı konusunda Tayyip Erdoğan’ın kesin kararının ne olacağı elbette bilinmiyordu ama herkesin bir tahmini, bir oyun planı vardı. AKP’nin bir hafta on gün öncesine kadar orijinal senaryosu şuydu: Tayyip Erdoğan Cumhurbaşkanı, Abdullah Gül Genel Başkan ve Başbakan...

Bu senaryonun işleyip işlemeyeceği hala belirsizliğini koruyor fakat bir hafta öncesine göre soru işaretleri ciddi biçimde artmış durumda. Şimdi daha çok alternatif senaryolar konuşuluyor Ankara kulislerinde ve AKP’de.

Özellikle de Başbakan Erdoğan’ın, “Kesin kararımızı MKYK toplantısından sonra vereceğiz” açıklamasının ardından yapılan 18 Nisan tarihli toplantıda çıkan çatlak sesler, kamuoyuna yansıyan “Erdoğan aday olmayabilir” havası, AKP’de kafaları ciddi biçimde karıştırmış durumda.

Erdoğan’ın vazgeçebileceği ihtimalinin güç kazanması, cumhurbaşkanı adaylığı meselesi, AKP içinde geleceğe dönük olarak ciddi biçimde iktidar mücadelesi, koltuk kapma, konumunu emniyete alma mücadelesine dönüşüyor.

Partide, özellikle milletvekilleri arasında çoğunluk, Başbakan Erdoğan’ın aday olup, Çankaya’ya çıkmasını arzu ediyor. Ama önemli bir kesim de, açıkça ifade etmese bile “İnşallah aday olmaz” diye dua ediyor.

Kimse Erdoğan’ın kafasından geçeni net olarak kestiremediği için aklından geçeni, arzu ettiğini yüksek sesle dillendirmeye de cesaret edemiyor. Ama hepsinin “en doğru tercih” konusunda bir fikri, bir yorum ve değerlendirmesi var. Bu yorum ve değerlendirmelerin, samimi tarafı olduğu kadar, herkesin kendi pozisyonu ile ilgili bir gelecek planı ve ince hesabı içerdiği de gerçek.

“OLMALI” DİYENLERİN HESABI
Meclis grubunun büyük çoğunluğu “Cumhurbaşkanı Erdoğan olmalıdır” görüşünde. Ancak bunu diyenler üç gruba ayrılıyor:

1- Samimi olarak salt bunu arzulayanlar; “Erdoğan’ın bu yüce makamı hak ettiğini ve ülke için de parti için de en hayırlısının bu olacağını” düşünenler.

2- “Bu noktadan sonra çıkmaz ise bu geri adım olarak algılanır. Bu durum hem genel başkan için hem de parti için zaafiyet oluşturur. Korktu denir, özde laiklik konusunda kendisine güvenemedi denir” diyenler.

3- Erdoğan Çankaya’ya çıktığında Genel Başkan ve Başbakan olacak isim belli; Abdullah Gül. Bu dönemde umdukları mevki ve makamlara ulaşamayanlar, dahası gelecek seçimde listenin hangi sırasında olacağını tahmin edemeyenler. Onlar, Gül döneminde partide ve hükümette daha etkili olacaklarını düşünüyorlar.

“OLMASIN” DİYENLERİN KAYGISI
“Erdoğan Çıkmasın” diyen kanatta da iki temel yaklaşım hakim.

1- Bazıları, ülkede gerilim çıkar diye düşünüyor. Bazıları seçim döneminde Abdullah Gül’ün göstereceği performansa güvenemiyor. “Seçimde oy kaybederiz, parti zarar görür. Tek başına iktidar olamaz isek Erdoğan Çankaya’da rahat edemez” diye düşünüyor. Seçim kaygısı özellikle il ve ilçe teşkilatları ile belediye başkanlarında hakim.

2- Erdoğan Köşk’e çıktığında partide de hükümette de kadrolar değişecek. Kendi koltuklarını muhtemelen Gül’e yakın isimler devralacak. Milletvekili listeleri Gül ve ekibinin tercihlerine göre yapılacak. Belki de kendileri listelerin ön sıralarında yer alamayacaklar. Bu da önemli bir kaygı, o nedenle de “Çıkma” mesajı vermeye çalışıyorlar...

Bu kaygıların, yorum ve değerlendirmelerin, ince hesapların kimler tarafından nasıl yapıldığının elbette Erdoğan da farkında. Ama şimdilik renk vermiyor. Eğer bu gece karar sürecine noktayı koyarsa, bu haftaki grup toplantısında aday ilan edilecek. En geç de 25 Nisan günü saat 23.59’da...

Acaba kim?

Erdoğan mı, Gül mü, düşük profilli mi?

DİĞER YENİ YAZILAR