AKP Çankaya’da havlu attı, İzmir’de iddialı...

Haberin Devamı

CHP’nin Ankara ve İstanbul büyükşehir belediyelerinde vurma planları yaptığı AKP de öteden beri İzmir Büyükşehir ve Ankara Çankaya belediyelerini CHP’nin elinden alarak etkisizleştirmenin hesaplarını yapıyor.

AKP bu hesapla CHP ve Deniz Baykal’a çok ağır bir darbe indirecek, deyim yerindeyse sesini, nefesini kesecekti. Bunun için hem İzmir hem de Çankaya adaylarını son ana kadar netleştiremedi. Arayış uzun sürdü. Hem İzmir’de hem de Ankara Çankaya’da CHP’yi vuracak, sol seçmenin de oyunu alabilecek en uygun aday bulunmaya çalışıldı. Başbakan Erdoğan bu iki adaylık konusunda fazlasıyla titiz davrandı.

İzmir için İzmir’in AP’li efsane belediye başkanı Osman Kibar’ın torunu, şimdiki Futbol Federasyonu Başkanı Mahmut Özgener’in adı üzerinde duruldu. Nabız yoklandı ama olmayacağı anlaşıldı. Eski bakanlardan DYP’li Işılay Saygın önerildi, ama o da kabul görmedi. Erdoğan İzmir’i alacak aday arıyordu. Sonuçta en uygun ismin yine 2004’teki aday Taha Aksoy olacağı noktasında karar kılındı.

Taha Aksoy 2004 seçimlerinde yine AKP’nin İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı adayı olmuş ve tahminlerin üzerinde bir oy oranına ulaşmıştı... AKP şu anda CHP’li belediyenin yıprandığını düşünüyor ve Aksoy’la seçimi alabileceği konusunda hayli umutlu.. Tayyip Erdoğan İzmir adaylığı sorununu parti içinde çözdü ve Aksoy’a güveniyor. İstanbul ve Ankara’da seçimi kazanma konusunda hiç kuşkusu olmadığı için şimdi bütün imkanlarıyla, bütün gücüyle kendi deyimiyle “Gavur İzmir”e asılacak. CHP’nin en önemli ve en kritik kalesini yıkmaya çalışacak.

Ama AKP ve Erdoğan açısından en az İzmir kadar önemli bir başka kale daha var: Çankaya...

Çankaya Belediyesi nihayetinde bir ilçe belediyesi fakat sembolik önemi ve ağırlığı çok yüksek.

Erdoğan ve kurmayları AKP’li bir aday ile Çankaya yarışını kazanmanın olanaksızlığını öteden beri görüyorlar. O yüzden de Çankaya’ya Çankaya seçmenine uygun bir aday bulabilmek için AKP kurmayları uzun süredir derin bir arayış içindeydi. DSP’li Tayyibe Gülek üzerinde duruldu, nabız yoklandı ama olmadı. Arayışlar yine aynı çevrede yoğunlaştırıldı, CHP ile sol ve sosyal demokrasi ile şu veya bu ölçüde bağı olan isimler nezdinde nabız yoklamaları yapıldı. Ancak Melih Gökçek’in adaylığının ilan edildiği geçen haftaki toplantıya kadar uygun bir aday bulunamadığı için Çankaya açıklaması ertelendi. Geçen hafta AKP kurmaylarının aklına parlak bir fikir geldi: CHP’nin kurucu liderlerinden İsmet Paşa’nın torunu Gülsüm Bilgehan Toker... Çankaya kalesini CHP’nin içinden yıkma formülü kağıt üstünde çok parlak gözüküyordu. Ama acaba Gülsüm Bilgehan Toker kabul edecek miydi?

“Edebilir. Çünkü Baykal geçen seçimlerde Gülsüm Hanım’ı harcadı. Seçilemeyeceği belli bir sırada aday gösterdi. O yüzden Baykal’a kırgın, kabul edebilir” dedi, onu iyi tanıyan bir AKP milletvekili. Aynı milletvekili “uygun görürseniz ben konuşur ikna ederim” dedi. Erdoğan’ın olur vermesi üzerine hafta başında Gülsüm Bilgehan Toker ile çok gizli bir görüşme yapıldı. Ancak, Gülsüm Hanım hiç konunun detaylarına dahi girilmesine izin vermedi. Teşekkür etti ve “Ben CHP’liyim, partim için çalışmalarımı sürdürüyorum” dedi. Bu onemli transferi gerçekleştiremeyen AKP bir anlamda Çankaya’da havlu attı. O görüşmenin hemen ardından da bir süredir AKP’ye sıcak mesajlar gönderen ANAP’lı eski bakan Bülent Akarcalı “bir ihtimal” olarak sahaya sürüldü...

DİĞER YENİ YAZILAR