AKP anayasa değişikliği için türban kararını mı bekliyor?

Haberin Devamı

İddianamenin açıklandığı ilk günden beri AKP kurmaylarının aklında tek çıkış yolu var: Anayasa değişikliği...

Çünkü iddianamenin, açılan kapatma davasının hukuki olduğunu ve normal hukuki süreçlerle sonuçlanacağına inanamıyor AKP’liler . Olayı komplo ve kendilerine yönelik bir yargı darbesi olarak görüyorlar.

O nedenle de şunu söylüyor bazı AKP kurmayları:

“Tamam biz normal hukuki süreci izleyeceğiz. Hukuka, yargıya saygılı davranacağız. En mükemmel şekilde bir savunma dosyası hazırlayacağız -ki büyük ölçüde hazır- Başsavcı’nın bütün iddialarını teker teker çürüteceğiz. Ama sonuçta bizi yine de kapatacaklar, buna işin başında karar verilmiş zaten...”

Böyle düşündükleri için de Anayasa Mahkemesi’ne yazılı savunma verip ardından sözlü savunma ve sonra da büyük bir vakarla ve tevekkülle sonucu beklemek fikrini kabullenemiyorlar. Bunun göz göre göre “giyotine kafa uzatmak” tan farksız olacağını düşünüyorlar.

Bazı AKP kurmayları için tek çıkış, anayasa değişikliği ile iddianameyi yok hükmüne düşürmek, davayı ortadan kaldırmak. Yani “yargı darbesi” diye adlandırdıkları bu süreci, halk destekli başka bir darbe ile boşa çıkarmak.

Bunun en garanti en etkili çözüm olacağı düşünülüyor. 330’un üstünde bir oyla Meclis’te yapılacak anayasa değişikliği referanduma götürülecek. AKP kapatılsın mı kapatılmasın mı, Tayyip Erdoğan’a siyaset yasağı getirilsin mi getirilmesin mi oylamasına dönüşecek olan bu referandumda yüzde 70’in üzerinde bir seçmen desteği alabileceklerine garanti gözüyle bakıyor bu düşüncedeki AKP’liler.

AKP milletvekillerinde, Başbakan Erdoğan’ın yakın kurmaylarında bu çıkış formülü tek çözüm olarak görülüyor. Ancak ne Erdoğan’ın ne de AKP üst yönetiminin bu konuda resmi bir açıklaması en azından şimdilik yok.

Sadece Dışişleri Bakanı Ali Babacan’ın dış gezileri sırasında yaptığı buna benzer bazı açıklamalar var. Babacan bu konudaki en net açıklamayı önceki gün Kuveyt’e giderken uçağına aldığı gazetecilere yapmış.

Çıkış için üçlü bir yol haritasından söz ediyor Babacan ve anayasa değişikliği konusunda şunları söylüyor:

“Kapatılma koşullarını düzenleyen maddeler (Anayasa’nın parti kapatmalarıyla ilgili 68 ve 69. maddeleri) de dahil olmak üzere Anayasa’daki demokratik eksiklikleri gidereceğiz...”

Babacan’ın bu sözlerinin Başbakan Erdoğan’ın onayından geçtiğine hiç kuşku yok. Ancak nedense Erdoğan şimdilik kendisi bu formülü telaffuz etmiyor. Önceki gün milletvekilleriyle yaptığı toplantıda da konu gündeme getiriliyor ve Erdoğan sadece “Her şeyin değerlendirilmekte olduğunu” belirterek “Merak etmeyin her türlü tedbiri alıyoruz” demekle yetiniyor.

Erdoğan bu konuda bir süre daha bekleyecek. O da muhtemelen kesin kararını verip adım atmadan önce herkesin çok merak ettiği türban davasının sonucunu görmek istiyor.

Gerçekten de Anayasa Mahkemesi’nin türbanla ilgili anayasa değişiklikleri konusunda CHP’nin “iptal veya yok hükmünde sayılması” yönündeki başvurusunu nasıl karara bağlayacağı çok önemli. Bu konuda iptal veya yok hükmünde kararı çıkması durumunda Başsavcı’nın iddianamesindeki en can alıcı bölümler iddia olmaktan çıkıp Anayasa Mahkemesi’nin tesbiti haline gelecek. Ki bu da kapatma ihtimalini çok güçlendirecek.

İşte o zaman Erdoğan’ın, Babacan’ın sözünü ettiği Anayasa değişikliği için, referandumu, her türlü gerilimi ve cepheleşmeyi de göze alarak düğmeye basacağı anlaşılıyor.

DİĞER YENİ YAZILAR