Ağar: Hükümet acemiler mangası..

Hrant Dink cinayeti ile birlikte Emniyet birimlerinde patlak veren skandallar dizisinin nasıl sonuçlanacağı henüz belli değil

Haberin Devamı

Hrant Dink cinayeti ile birlikte Emniyet birimlerinde patlak veren skandallar dizisinin nasıl sonuçlanacağı henüz belli değil. Ancak bu işten ciddi bazı bürokratik sorumluluklar, görevi savsaklama ve ihmal iddiaları ile bazı kamu görevlilerinin cezalandırılacağı ihtimali yüksek gözüküyor.

Trabzon ve Samsun’daki inceleme ve soruşturmalarını tamamlayan mülkiye müfettişleri şimdi İstanbul’da çalışıyor. Birkaç güne kadar bu çalışmaların da tamamlanacağı ve raporun İçişleri Bakanı’na sunulacağı belirtiliyor. Fakat bu soruşturma son olaylarla ilgili olarak madalyonun sadece bir yüzü; bürokratik sorumluluk. Eğer güvenlik bürokrasisinin bir kusuru varsa bu soruşturma sonucunda o ortaya çıkacak.

Madalyonun diğer yüzü ise CHP’nin bu hafta Meclis gündemine getirmesi beklenen İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan hakkında açılmasını istediği Meclis Soruşturması önergesi. Bu da işin siyasi sorumluluğu ile ilgili.

Muhalefetin iddiası bu olayda iktidarın çok ciddi sorumluluğu olduğu yönünde.

CHP’nin önergesini destekleyeceği anlaşılan DYP Genel Başkanı Mehmet Ağar’a göre de üzerine gidilmesi gereken asıl sorumlu hükümet ve Başbakan.

Dün konuştuğumuz Ağar, hükümetin olaylar karşısında tam bir acz içine düştüğünü savunuyor.

Hükümeti “acemiler mangası”na benzeten Ağar, “Hani son günlerde moda bir slogan, pankart var ya bu hükümete yakışan slogan da öyle bir şey olmalı; (Hepimiz acemiyiz). Ellerine o pankartı alıp öyle dolaşsınlar” diyor.

Dink cinayeti ve sonrasında ortaya çıkan gelişmeler konusunda hükümeti çok ağır bir dille eleştiriyor ve suçluyor Mehmet Ağar:

“Hükümet, gelinen bu noktada bile hala sorumluluğun kendinde olduğunun farkında değil. İçine düştükleri durum tam bir perişanlık. Bir cinayet üzerinden siyasi kriz yaratıyorlar. Bu kadar beceriksizlik, sorumsuzluk olur.

Sorumluluk polisin, memurların üstüne yıkılmaya çalışılıyor. Öyle şey olmaz. Sorumluluk varsa, ki var; bu önce siyasetindir, Başbakan’ındır, meseleyi doğru yönde yönetemeyen zaafiyet içinde olan siyasi otoritenindir. Demek ki bazı şeylere sayısal çoğunluk yetmiyor, siyasi, akıl devlet sorumluluğu yönetim anlayışı ve birikimi de gerekiyor.”

‘Ülkeyi kutuplaşmaya zıtlaşmaya götürüyorlar’
Başbakan’ın verdiği bazı demeç ve açıklamalardaki söylemini de çok “yadırgatıcı ve tehlikeli” bulduğunu söylüyor Ağar ve ekliyor:

“Bunlar bu işlerin altından kalkamadıkları gibi ülkeyi çok tehlikeli bir zıtlaşmaya, kutuplaşmaya götürüyorlar. Hükümetin bugün tek yaptığı şey, kuru gürültü, lafazanlıktan ibaret. Yapılan vahim hataları da memurların, polisin üstüne yıkıp işin içinden sıyrılmaya çalışıyorlar. Böyle şey olur mu? Siz ne iş yapıyorsunuz? Sizin acemiliklerinizin, sorumsuzluklarınızın faturasını niye memurlar ödesin, niye bu millet ödesin?”

Başbakan ve İçişleri Bakanı hakkındaki Meclis Soruşturması önergesi konusunda da Ağar, “Bu siyasi sorumluluğun ortaya çıkması açısından, milletin olup biteni bütün açıklığı ile görebilmesi bakımından önemli. Ama ne yazık ki reddedilir. Çünkü, iktidarın parlamentodaki sayısal çoğunluğu ülkeyi iyi yönetmeye yetmiyor ama işte bu işlere yetiyor. O önergeyi reddederler” diyor.

Ağar’ın da dediği gibi önerge reddedilse bile “siyasi sorumluluk” tartışması kolay kolay gündemden düşmeyecek gibi gözüküyor...

DİĞER YENİ YAZILAR