Abdullah Gül bu kez seçilir mi?

Haberin Devamı

Abdullah Gül dünkü basın toplantısında lafı doğrudan söylemedi, çok dolaştırdı, muhtemelen Dışişleri Bakanlığı koltuğunda oturuyor olmasının da etkisiyle diplomatik bir dil kullandı. Direk olarak “süreç başladığında yine cumhurbaşkanı adayı olacağım” demedi ama, sözlerinin tercümesi oydu. Zaten tüm Türkiye de öyle anladı. Gül Ağustos ayının ikinci yarısında yapılması beklenen cumhurbaşkanlığı seçimlerinde yine aday.

Gül’ün dünkü açıklamasından sonra AKP’den artık başka bir aday çıkması beklenmemeli. Çoğunluk partisinin tek adayı geçen dönemde olduğu gibi yine Abdullah Gül.

Peki geçen dönemde parlamentoda toplantı yeter sayısı olan 367 milletvekili bulunamadığı için seçilemeyen Gül bu kez seçilebilecek mi?

Hiç kuşku yok seçilecek. AKP’nin milletvekili sayısı bu kez daha düşük, geçen dönemde 352 olan sayı şimdi 341 ama bu sayı bu kez Gül’ü Çankaya’ya çıkarabilecek gibi gözüküyor.

Neden mi?

Çünkü, Nisan ayındaki seçimde muhalefet blok halinde seçimi boykot etmiş ve 367 o nedenle bulunamamıştı.

Bu kez böyle bir toplu boykot olmayacak.

Çünkü, geçen dönem seçimi boykot eden ana muhalefet partisi CHP’nin de bugün üçüncü parti olarak parlamentoya giren MHP’nin de temel itiraz gerekçesi adaya değildi. Her iki parti de geçen dönem parlamentosunun yenilenmeden cumhurbaşkanı seçmemesini istiyordu. Geçen dönemde “seçmen iradesinin büyük bölümünün parlamento dışında kaldığı, AKP’nin toplam seçmenin dörtte birinin, seçime katılan seçmenin de üçte birinin oyu ile parlamentoda üçte ikilik çoğunluğa sahip olduğu ve buna dayanarak bir cumhurbaşkanı seçmesinin doğru olmayacağı” iddiasını dile getiriyordu muhalefet. Ve cumhurbaşkanlığı seçiminden önce erken seçim diye bastırıyorlardı.

İstedikleri oldu, erken seçimler yapıldı, halk iradesi ortaya çıktı ve parlamento yenilendi.

Şimdi ne olacak?

Abdullah Gül’ün adaylıkla ilgili açıklamasının hemen ardından NTV’ye konuşan CHP Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Özyürek, “Bizim duruşumuz değişmez. Gül’ün adaylığını desteklemeyiz” diye bir açıklama yaptı.

Şimdi acaba Genel Başkan Deniz Baykal ve parti yönetimi de bu açıklamanın arkasında duracak ve CHP geçen seferki gibi yine cumhurbaşkanlığı seçim turlarını boykot mu edecek?

Henüz partiden resmi bir açıklama gelmiş değil ama bu sefer CHP’nin de bu yola gidebilmesi kolay değil. Bunu yapmaya kalksa bile CHP listelerinden seçilen 13 DSP’li milletvekili de bu tutumu benimseyecek mi, onlar da yeni bir erken seçimi göze alabilecekler mi, kuşkulu.

Ayrıca dün konuştuğumuz bazı yeni CHP milletvekilleri de “Artık seçimi boykot etmek doğru olmaz. Gül’e tabii ki oy vermeyiz. Belki aday çıkarırız, belki çıkarmayız bilmiyorum ama oylamaya katılmasak bile seçimi engelleyici bir rol üstlenmeyiz” görüşünü dile getiriyorlar.

MHP’deki hava da farklı değil. MHP’liler de Gül’ün dünkü açıklamasının Başbakan Erdoğan’ın daha önce yaptığı “uzlaşma arayacağız” açıklamasıyla çeliştiğini söylüyorlar. Onlar da Gül’ün tutumundan yola çıkarak AKP’nin yine dayatmacı bir siyaset izlemeye devam etme eğiliminde olduğunu düşünüyorlar, bu tutumu eleştiriyorlar. Dün konuştuğum bir MHP yöneticisi “Biz bu konuyu henüz konuşup bir karar almadık, onun için resmi bir şey söyleyemem” diyor. Ama yazılmamak kaydıyla söylediklerinden çıkardığım şu ki, CHP ile blok oluşturup Cumhurbaşkanlığı seçiminin yapılmasını engellemek, Meclis’i boykot etmek gibi bir eğilim yok MHP’de.

Bugünkü havaya bakılırsa Ağustos ayının ikinci yarısında yapılması beklenen cumhurbaşkanlığı seçiminin en kuvvetli (belki de tek) adayı Abdullah Gül. İlk tur oylamada olmasa bile üçüncü turda 300’ün üzerinde bir oy alarak Türkiye Cumhuriyeti’nin 11. Cumhurbaşkanı olarak Çankaya’ya çıkacağına da kuşku yok Abdullah Gül’ün.

Tabii Türk Silahlı Kuvvetleri’nin 27 Nisan bildirisinin ne olacağı, hala Genelkurmay’ın internet sitesinde olan yer alan bu metnin silinip silinmeyeceği de ayrı konu...

DİĞER YENİ YAZILAR