ABD ve Irak’a “makul süre” tanınacak...

Haberin Devamı

Hükümet tezkeresinin dün parlamamentoda büyük bir çoğunlukla kabul edilmesiyle Türkiye, Kuzey Irak’a yönelik sınır ötesi askeri harekat konusunda dönüşü olmayan bir yola girdi.
Belki hemen yarın değil, bir iki hafta içinde de değil ama Türkiye, boyutunu, askeri ve siyasi sonuçlarını şimdiden kestirebilmenin son derece güç olduğu askeri harekata adım adım yaklaşıyor.
Irak Cumhurbaşkanı Yardımcısı Tarık Haşimi’nin de dün Ankara’dan ayrılmadan önce mutlu biçimde açıkladığı gibi hükümet tezkereyi hemen uygulamayı düşünmüyor. Irak’a ve ABD’ye yeterli süre tanınıyor.
Ama bu “yeterli süre” bugüne kadar olduğu gibi işi sulandıracak ölçüde aylara yıllara yayılacak bir süre değil. Dün konuştuğum etkili bir hükümet üyesinin ifadesiyle, “Herkesin aklını başına alıp, gereken adımları atmaya başlamasına yetecek makul bir zaman...”
O zaman dolduğunda da karşı taraf, yani Irak Hükümeti, Kuzey Irak’taki Kürt yönetimi ve ABD hala gerekenleri yapmamış, Türkiye’yi tatmin edici somut adımları atmamış olursa hükümet çok arzuluyor olmasa da düğmeye basacak. Türkiye açısından koşulların her bakımdan en uygun olduğu bir ortamda, terör örgütünün ve bu örgüte yardım ve yataklık yapanların, lojistik destek sağlayanların hiç beklemediği bir anda hükümet Genelkurmay Başkanlığı’na sınırötesi askeri harekat direktifini verecek. Ama önce diplomasi alanında atacağı adımlar var hükümetin.
2-3 Kasım tarihlerinde İstanbul’da Irak’a komşu ülkeler Dışişleri Bakanları toplantısı yapılacak. Bu toplantı kritik önem taşıyor. Dışişleri Bakanı Ali Babacan Kuzey Irak’taki PKK varlığının üç ülkenin de işbirliği ile Türkiye’nin sınırötesi operasyonuna ihtiyaç kalmadan tasfiye edilebilmesi için ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice ve Irak Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari ile belki de son kez yüz yüze görüşecek. Muhataplarına hükümetin kararlılığını aktaracak.
İkincisi Başbakan Erdoğan’ın ABD ziyareti. Erdoğan’ın 5 veya 6 Kasım günü Washington’da ABD Başkanı Bush ile yapacağı görüşme Türk-ABD ilişkileri açısından muhtemelen tarihsel bir dönüm noktasını oluşturacak. Görüşmede Temsilciler Meclisi gündeminde bulunan sözde soykırım tasarısı da ele alınacak ama asıl gündem Kuzey Irak’taki PKK varlığının tasfiyesi ve sınır ötesi harekat olacak.
Özetle Türkiye son derece haklı olduğu bu olayda ve sınır ötesi operasyon konusunda ileride haksız pozisyona düşmemek için önceden yapılması gereken her şeyi yapacak. Yani “son çare” olarak görülen sınır ötesi askeri harekat öncesi atılması gereken bütün adımları atacak hükümet. Bütün yolları tüketecek.
Şu anda iyimser beklenti, ABD’nin devreye girmesi ile PKK’nın Kuzey Irak’ta sıkıştırılması, örgüte ait büroların kapatılması, kampların dağıtılması, elebaşılarının yakalanıp Türkiye’ye teslim edilmesi. Bu yönde somut ve inandırıcı adımlar atılırsa ne ala, aksi halde sınır ötesi askeri harekat için aylarca bekleme eğiliminde değil hükümet ve asker...

DİĞER YENİ YAZILAR